Sok munkáltató nem tartja tiszteletben az alkalmazottak jogait

Kassa |

<div>Egyre gyakrabban sértik meg a munkáltatók az alkalmazottaik jogait &ndash; figyelmeztet a Vasas Szakszervezet (OZ KOVO). A szakszervezet munkatársai több megoldási javaslattal is előálltak.</div><div>&nbsp;</div>

A hivatalos statisztikai adatok alapján egy év alatt közel ötvenezren szegték meg Szlovákiában a munkajogi előírásokat. Monika Benedeková, a Vasas Szakszervezet alelnöke elmondta, a Nemzeti Munkavédelmi Felügyelőség adatai korántsem tükrözik a valóságot, ugyanis nem néhány tízezer, hanem évente több mint ötszázezer esetről van szó. Jozef Balica, a szakszervezet munkatársa elmondta, ezek az adatok az ország nagyon gyenge munkakultúrájáról árulkodnak. „A legnagyobb gondok a fizetésekkel vannak. Azok a munkáltatók, akik minimálbért fizetnek alkalmazottaiknak, azt hiszik, ezzel eleget tesznek a jogszabályoknak, viszont sokan nem veszik figyelembe azokat az előírásokat, amelyek az egyes szakmák nehézségi foka alapján különböző minimálbért írnak elő” – nyilatkozta Balica. Sok munkáltató nem fizeti ki a túlórákat. „Az igazságtalan bérezés miatt nem csak az életminőség romlik, a munkások lelkileg is sérülnek. Ennek a következményei pedig az idegesség, a rossz munkatársi kapcsolatok és a stressz, amely a családi kapcsolatokon is tükröződik” – tette hozzá Balica. Sok munkahelyen nincsenek meg az előírt munkafeltételek, sokan méltatlan körülmények között dolgoznak, és állandó zaklatásnak vannak kitéve. Ez főként azokra a régiókra jellemző, ahol nagyon magas a munkanélküliség – a munkáltatók túl magabiztosak, mert egy munkás helyére azonnal találnak másikat. „Az alkalmazottak nem merik a munkavédelmi felügyelőség segítségét kérni, mert ha a főnökük pénzbüntetést kap, a büntetés összegét levonják a bérükből” – közölte Ján Šlauka, a Vasas Szakszervezet munkatársa. A szakszervezet vezetősége abban látja a megoldást, hogy nem a cégeket, hanem a felelős vezetőket kell szankcionálni, a tisztességtelen munkaadók pedig feketelistára kerülnének, a listát közzétennék a Nemzeti Munkavédelmi Felügyelőség honlapján, ebből mindenki megtudhatná, melyik céget jobb elkerülni. „Javaslatainkról már beszámoltunk a munkavédelmi felügyelőségeknek, és a munkaügyi minisztériummal is tárgyalni fogunk. Ezután törvényjavaslatot dolgozunk ki” – közölte Monika Benedeková.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?