Slota ártatlannak vallja magát, de a többi tanú mást állít

Slota
Besztercebánya |

A Specializált Büntetőbíróság (ŠTS) szerdán megkezdte a tárgyalást Ján Slota ügyében. A vád szerint az SNS egykori elnöke kenőpénzért cserébe megpróbálta befolyásolni a bíróság döntését egy szlovákiai vállalkozó ügyében. Ha bűnösnek találják, akár évekre is rács mögé kerülhet.

Ján Slotát 2022-ben vette őrizetbe a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) egy megvesztegetési botrány miatt. Az SNS korábbi vezetője állítólag 2018-ban megpróbálta befolyásolni a bíróság döntését egy évek óta húzódó emberölési ügyben, amiért cserébe kenőpénzt fogadott el.

A baleset

2010-ben egy befolyásos liptószentmiklósi vállalkozó, Vladimír Machaj halálos kimenetelű balesetet okozott a térségben található autópályán. Machaj hirtelen sávot váltott, a mögötte haladó jármű pedig már nem tudta elkerülni az ütközést. A kocsiban ülő 4 férfi súlyosan megsérült, az egyikük egy héttel később el is hunyt. Machaj beismerte, hogy ő okozta a balesetet, viszont a bíróság előtt megkérdőjelezte az ütközés körülményeit. A szemtanúk vallomása alapján a vállalkozó irányváltása egyértelműen arra utalt, hogy meg akart fordulni az autópálya közepén, de a férfi ezt tagadta. Azt állította, hogy megijedt az elé kanyarodó járműtől, ezért váltott sávot. A Liptószentmiklósi Járásbíróság azonban nem fogadta el a férfi magyarázatát, és három év letöltendő szabadságvesztésre ítélte. Machaj többször is fellebbezett a Zsolna Megyei Bíróságnál, amely mindig el is törölte a járásbíróság döntését. A végső ítélet 2018 nyarán született meg: Machaj végül megúszta, letöltendő helyett 3 évnyi feltételes szabadságvesztést kapott.

A kenőpénz útja

Így került a képbe Slota, aki egy másik befolyásos vállalkozó, Roman Kudláček közbenjárásával befolyásolhatta Pavol Polkát, a megyei bíróság szenátusának egyik tagját. A pénz útja a vádirat szerint a következőképpen nézett ki: Machaj 10 ezer eurót fizetett Kudláčeknek, hogy keresse meg Slotát, és próbálja elintézni Polkánál a büntetés enyhítését. Polka állítólag 5 ezer eurót kapott, vagyis az összeg másik felét Kudláček és Slota megtarthatta.

Polkát 2020 végén őrizetbe vette a hatóság egy másik korrupciós botránnyal kapcsolatban, aki így előzetes letartóztatásba került. Kezdetben ugyan tagadta a vádakat, de a rács mögött eltöltött hónapok megtörték, és végül elkezdett együttműködni a hatóságokkal. Beismerte azt is, hogy kenőpénzt fogadott el Slotától. Végül vádalkut kötött az ügyésszel: 5 évnyi feltételes szabadságvesztést és 150 ezer eurós pénzbüntetést kapott.

A Denník N információi szerint már Kudláček és Machaj is együttműködik a nyomozókkal, vagyis egyedül Slota állítja, hogy ártatlan az ügyben.

Slota tagad

Az SNS volt elnökét tavaly őrizetbe vette a NAKA, és az ügyész javasolta a vizsgálati fogságot is, de a Legfelsőbb Bíróság ezt nem hagyta jóvá. Ehelyett egy elektronikus felügyeleti karkötőt kapott, és megtiltották neki, hogy külföldre utazzon, illetve hogy felvegye a kapcsolatot az ügy tanúival.

Az ügyésznek alig több mint egy évvel később sikerült lezárnia a nyomozást, így megkezdődhetett a bírósági szakasz. Slotát tegnap a Specializált Büntetőbíróság besztercebányai kihelyezettségére szállították. Az egykori pártelnök, aki már betöltötte a 70. életévét, mankókkal jelent meg és fájdalmakra panaszkodott. A bíróság előtt kijelentette, hogy ártatlan.

„Senkitől sem fogadtam el pénzt, és senkinek sem adtam tovább”

– mondta. Ezt követően kérvényezte, hogy a tárgyalás a jelenléte nélkül folytatódjon, mivel rossz az egészségügyi állapota. Az épületből kifelé még nyilatkozott az újságíróknak, azt mondta, hogy az egész ügy át van politizálva, és a nyomozók más közszereplőkkel kapcsolatban akarnak belőle vallomást kicsikarni. Roman Hriadel, Slota védőügyvédje is ugyanezt állította.

Machaj azonban a bíróság előtt is beismerte a kenőpénz kifizetését. Kudláček, az ügy másik kulcsszereplője megtagadta a tanúvallomást a bíróság előtt, így a nyomozók által készített jegyzőkönyvet olvasták fel.

Bűnlajstrom

Slota tíz évvel ezelőtt vonult vissza végleg a politikából. Karrierjének végét a 2012-es parlamenti választás jelentette, ahol pártjának nem sikerült megugrania az ötszázalékos küszöböt. Ekkor megfosztották a pártelnök tisztségétől is, a helyét Andrej Danko vette át, aki egy évvel később kizárta őt az SNS-ből, mivel állítólag előnytelen módon gazdálkodott a párt tulajdonával.

A magyarellenes kijelentéseiről elhíresült politikus azonban az utóbbi évben többször is hallatott magáról. 2016-ban például ittasan vezetett és balesetet is okozott. A bíróság előtt beismerte a bűnösségét, végül 6 ezer eurós büntetést kapott, valamint hat évre eltiltották a vezetéstől. Emellett viszont kiderült az is, hogy a balesetet követően megpróbálta lefizetni a tanúkat, hogy ne hívjanak rendőrt, amiért 2017-ben a Specializált Büntetőbíróság két évnyi feltételes szabadságvesztésre ítélte. 2018-ban ismét bűnösnek találták, ezúttal egy három évvel korábbi ügyben: mint kiderült, 2014 és 2015 között többször is találkozgatott fiatalkorú lányokkal, akiknek alkoholt vásárolt és állítólag szexuális jellegű megjegyzéseket is tett. A bíróság ekkor három évre hosszabbította a feltételes szabadságvesztést.

(nar, Denník N, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?