Šimečka informális tárgyalásokat folytat a többi párttal

Michal Šimečka Zuzana Čaputová

Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia elnöke informális tárgyalásokat folytat a többi, a parlamenti választásokon sikerrel szerepelt párt vezetőjével. Šimečka azt akarja megtudni, hogy van-e akarat és tér alternatív többséget kialakítani a parlamentben. Šimečka tiszteletben tartja, hogy Zuzana Čaputová köztársasági elnök a választás győztesének, a Smer vezetőjének, Robert Ficónak adott kormányalakítási megbízást. Šimečka ezt az elnökkel folytatott megbeszélése után mondta.

„Tájékoztattam az elnök asszonyt, hogy informális megbeszéléseket folytatunk azoknak a politikai pártoknak a vezetőivel, amelyeket a PS nem zár ki az együttműködésből. Megvizsgáljuk, van-e tér és akarat egy alternatív többség létrehozására azzal a többséggel szemben, amit Robert Fico fémjelez” – mondta Šimečka.

Megerősítette, hogy a Hlasszal is tárgyalnak. Arról nem beszélt, hogy felajánlanák-e a pártnak a miniszterelnöki posztot. „Nem akarunk előre feltételeket szabni és vörös vonalakat húzni” – mondta. Emlékeztetett, hogy a miniszterelnöki poszt a gyakorlat szerint a legerősebb koalíciós párt elnökét illeti meg. Šimečka nem beszélt a vezetőkkel folytatott tárgyalásokon felmerült témákról. Azt sem részletezte, mekkora a valószínűsége egy alternatív kormányt megalakításának. Kijelentette, a választás győztese van előnyben.

Ha azonban a Smernek végül sikerül kormányt alakítania, azt Šimečka elmondása szerint a PS tiszteletben fogja tartani. A mozgalom kész ellenzékben politizálni, és védeni az alapvető demokratikus értékeket, a jogállamiságot, valamint Szlovákia Európa- és Nyugat-barát orientációját.

Az államfő hétfőn Ficónak adott kormányalakítási megbízást. Kedden Peter Pellegrinivel, a Hlas elnökével tárgyal. A következő napokban más pártok vezetőivel is tárgyalni fog. Az államfővel folytatott hétfői megbeszélése után Fico azt mondta, 14 napja van a kormányalakításra, és mindent meg fog tenni, hogy sikerüljön.

Hat párt és mozgalom, valamint egy koalíció jutott be a parlamentbe. A Smer győzött a szavazatok 22,94%-ával, ami 42 parlamenti mandátumot jelent.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?