Közélet

Šefčovič, az elnökjelölt, aki nem válaszol kényes kérdésekre

Bár Maroš Šefčovič, a Smer támogatásával induló államfőjelölt azt ígérte tegnapi sajtótájékoztatója előtt, hogy minden újságírói kérdésre válaszol, a Smerrel vagy Robert Ficóval kapcsolatos kérdésekre mégis kitérő választ adott.
Demecs Péter

2019. február 9. 11:51

TASR-felvétel

Nagyrészt azt hangoztatta, hogy mások botrányait nem fogja kommentálni.

Šefčovičot a Smer elnöke, Robert Fico kérte fel, hogy induljon az államfőválasztáson, jelölését 47 smeres parlamenti képviselő támogatta aláírásával. A Smer finanszírozza a választási kampányának közel felét.

Függetlenségről beszél

Šefčovič mégis azt állítja, független jelölt, ezért nem is érti, miért kellene szüntelenül a Smerrel vagy Ficóval összefüggő kérdésekre válaszolnia. „Független jelölt vagyok, soha nem voltam a Smer tagja. Ha megnézik a többi jelöltet, biztos találnak pártok alapító tagjait, politikai jelölteket. Én soha nem voltam párttag, a Smerrel viszont együttműködtem” – mondta az Európai Bizottság alelnöke, aki a választási kampány idejére fizetetlen szabadságot vett ki az uniós testületben. Függetlensége mintapéldájaként épp uniós tisztségét hozta fel példaként, a posztra háromszor jelölte a Smer. „Az Európai Bíróság előtt kellett megesküdnöm, hogy az Európai Bizottság független tagja leszek. Nem tudom, miért kellene bármit is változtatni függetlenségemen” – mondta Šefčovič.
 

Kerüli a kényes témákat

Sajtótájékoztatóján felmerült az állítólag titkosszolgálati forrásokból származó Gorilla-akta kérdése, amely a Smer gyanús finanszírozásáról szól. Šefčovič állítja, a dokumentumot nem olvasta, csupán néhány, a témáról szóló újságcikket.

Nem akart egyértelmű választ adni arra a kérdésre, hogy kinevezné-e alkotmánybírónak Robert Ficót, holott ellenfelei, Robert Mistrík, Zuzana Čaputová vagy František Mikloško ezt nyíltan elutasítják. „Az államfőjelöltnek elsősorban az alkotmányt kell tiszteletben tartania. A politikai beavatkozás a jövőben megkérdőjelezheti az alkotmánybírók megválasztását. Meggyőződésem, hogy a parlamentnek sikerül megválasztania a 18 jelöltet, akikből a jelenlegi államfő kiválaszthatja a kilenc új bírót, így ez a kérdés a következő 12 évre le lesz tudva” – mondta a Smer támogatásával induló államfőjelölt. Arra a kérdésre sem akart egyértelmű választ adni, hogy véleménye szerint teljesítette-e Fico az alkotmánybírónak való jelölés feltételeit vagy sem. 

Nagyon szívesen minden, engem érintő kérdésre. Meghívom önöket magamhoz haza, megmutatom, hol élek, hogyan fizettem ki a lakást, s kérdezzenek bármi, velem kapcsolatos dologról

 – válaszolta arra a kérdésre, normálisnak tartja-e, hogy Fico Ladislav Bašternák lakásában él, aki már beismerte, hogy adócsaló. „Én már kijelentettem, hogy ebben a lakásban nem laknék, de nem értem, miért kellene nekem válaszolni erre a kérdésre, amikor független jelöltként indulok az államfőválasztáson” – mondta Šefčovič.

Sorosra is kitért

Meglepő módon az egyetlen dolog, amiről határozott véleményt fogalmazott meg, a Soros Györggyel kapcsolatos dezinformációk voltak, és azok a Fico által terjesztett álhírek, melyek szerint a Ján Kuciak újságíró és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolását követő tüntetéseket Soros finanszírozta és szervezte. 

Számomra teljesen evidens, hogy ha ilyen tragédia történik, akkor senkinek semmit nem kell szerveznie. Büszke vagyok arra, mennyire kultiváltan zajlottak a tüntetések, s hogy ebben az időszakban képesek voltunk visszaidézni az 1989-es rendszerváltás hangulatát

– mondta. A sorosozást egy az egyben nem ítélte el, csupán annyit mondott, hogy ezek a kijelentések nagyon feszült időszakban hangzottak el.

Šefčovič saját Facebook-oldalán csupán az államfőjelölt bevezető beszédét közvetítették élőben, az újságírók kérdéseit már nem.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Prágai orgiát rendezett filmen

Európai programot!

Jakubík és Gacsal: „Nem tudjuk, mi történt”

Lubyová: Az oktatási tárcánál mindig van pénztartalék

Kiska pártja szerint Pellegrini az állam ellen vét, ha nem tesz semmit

Négy századdal bronzérmes a szlovákiai négyes az olimpiai távon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?