Közélet

SaS: A koalíció hidegvérűen megbénította a legfontosabb bírósági szervet

Pozsony | Az SaS ellenzéki párt szerint a Smer-SD, az SNS és a Most-Híd hármas koalíciója hidegvérűen megbénította a legfontosabb bírósági szervet Szlovákiában, az Alkotmánybíróságot. Komoly veszélybe kerültek az állampolgárok alapvető szabadságjogai, vélik a liberálisok, akik közleményben reagáltak arra, hogy a parlament az ismételt szavazáson sem választotta meg az alkotmánybíró-jelölteket. A 13 alkotmánybíró közül kilencnek szombaton, február 16-án jár le a megbízatási ideje.
TASR

2019. február 15. 07:14

- Somogyi Tibor felvétele

A Robert Fico által vezetett Smer-SD pártnak az SaS szerint nincs szüksége igazságszolgáltatásra, és az SNS-nek sem kell az Alkotmánybíróság. „Az Alkotmánybíróság nélkül senkinek sincs lehetősége megítélni például azt, hogy alkotmányos-e az áruházláncokat sújtó különleges illeték és a többi képtelenség, melyeket Danko és társai hoztak a szlovák jogrendbe, hogy saját magukat és az ügyfeleiket segítsék” – áll az SaS állásfoglalásában.

A liberálisok számára a legnagyobb csalódást Bugár Béla és a Most-Híd jelenti. „A szlovák alkotmányosság védelme nevében megegyezhetett volna az ellenzékkel, ehelyett olyan útra tért, amelynek a végén Szlovákia teljesen elfordulhat a jogállamiságtól” – olvasható a közleményben.

A parlament az ismételt szavazáson sem választott meg egyetlen jelöltet sem, így Andrej Kiska államfőnek nincs kit kineveznie. Szombaton, február 16-án a 13 alkotmánybíró közül kilencnek jár le a megbízatási ideje. Mivel a parlament nem választotta meg a jelölteket, új szavazásra kerül sor.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Szenzáció: a magyarok legyőzték a vb-ezüstérmest

Elhunyt Keszegh István tanár

Emésztőgödörbe esett egy kisfiú, mentőhelikoptert kellett riasztani

Wales egy korai góllal legyőzte Szlovákiát

Megmentenék a liberális demokráciát az új politikai vállalkozások

Kikötött Norvégiában a bajba jutott Viking Sky luxushajó

Legfrissebb galériák
Olvasta már?