Közélet

Saková egyszerre emelné a katonák, a rendőrök és a tűzoltók bérét

Pozsony | A katonák, a rendőrök, a tűzoltók és a hegyi mentők fizetését egyszerre és azonos feltételekkel kell emelni – írta a közösségi hálón Denisa Saková (Smer-SD) belügyminiszter. Ezzel indokolta, hogy a szerdai (augusztus 21.) kormányülésen nem támogatta a védelmi minisztériumnak a katonák béremelésére tett javaslatát.
TASR

2019. augusztus 23. 12:14

Denisa Saková - TASR-felvétel

„Természetesen nem ellenzem a hivatásos katonák báremelését, de szerintem egyszerre és azonos feltételekkel kell módosítani katonák, a rendőrök, a tűzoltók és a hegyi mentők fizetését. Úgy vélem, így lenne igazságos” – magyarázta a miniszter.

Hangsúlyozta, hogy a rendőrök, a tűzoltók és a hegyi mentők fontos munkát végeznek, minden nap az életüket kockáztatják másokért, és szerinte éppen ezért megérdemlik a megfelelő anyagi megbecsülést. Hozzátette, a pénzügyminisztériummal is tárgyalt már arról, hogyan tehetnék vonzóbbá ezeknek a hivatásokat. „Tekintettel a jelenlegi helyzetre, eddig nem kapott támogatást a javaslatom, de nem adom fel, tovább tárgyalok” – jelentette ki Saková.

A hivatásos katonák fizetését a beosztásukhoz kellene igazítani, nem pedig a rangjukhoz, mint ahogyan eddig volt. Ezt feltételezi a közszolgálatról szóló, a kormány által jóváhagyott törvényjavaslat. A védelmi minisztérium meg akarja változtatni a javadalmazás módját, amitől azt reméli a tárca, hogy vonzóbb és versenyképes lesz a katonai hivatás.

Az elképzelés szerint a katonák fizetése két részből állna. Megközelítőleg a harmada a katonai rang alapján járna, a maradék kétharmad pedig a beosztástól függene. A rang után járó tarifa minden, a közszolgálatban eltöltött év után egy százalékkal emelkedne.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Idén sem lesz kiegyenlített költségvetés

Bugár: még meglehet az öt százalék

Bemutatta programját a PS-Spolu: két új minisztériumot is létrehoznának

Bányák bezárásával a klímaváltozás ellen

Ophelia, Zsanett, Hedvig

Megduplázódhat a katasztrófák károsultjainak száma 2050-re a globális felmelegedés miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?