Közélet

Rezešová-per - Elmarasztalták a perben eljáró egyik szakértőt

Budapest | Írásbeli megrovásban részesítette az Eva Rezesová perében eljáró, majd kizárt Melegh Gábor szakértőt a Budapesti Igazságügyi Szakértői Kamara (BISZK) - olvasható a hvg.hu-n.
MTI

2014. november 20. 19:11

A hírportál úgy értesült: az igazságügyi szakértői kamara megállapította, hogy Melegh Gábor megszegte a rá vonatkozó szabályokat, és etikai vétséget követett el az Eva Rezesová elleni büntetőeljárás során. Az etikai eljárást a baleset halálos áldozatainak családja kezdeményezte. A szakértő az eljárás során előbb elhárította a sértetti oldal felkérését, majd a vádlotthoz szegődött, akinek apja ottani sajtóhírek szerint Szlovákia második leggazdagabb embere volt. 

Turán Zsolt, a BISZK elnöke a hvg.hu-nak megerősítette, hogy elmarasztaló határozat született az ügyben. A döntés még nem jogerős, a szakértő tizenöt napon belül fellebbezhet az országos szervezet etikai bizottságához - tette hozzá.

A portál információi szerint a BISZK határozatában az áll, hogy Melegh Gábor több etikai vétséget is elkövetett. Azért marasztalták el, mert a területi kamara etikai tanácsa úgy találta, hogy csorbította a szakértői kar tekintélyét, valamint megszegte titoktartási kötelezettségét. Az igazságügyi szakértők ugyanis egyáltalán nem adhatnak ki a tevékenységük során tudomásukra jutott adatokat, az ügyről a lezárásáig nem nyilatkozhatnak, és utána is csak korlátozottan. Az Eva Rezesová által okozott baleset négy halálos áldozatának rokonai utóbbi miatt is kifogásolták, hogy Melegh Gábor többször szerepelt a médiában.

Szeptember 11-én kihirdetett jogerős ítéletében a Budapest Környéki Törvényszék súlyosbította az első fokon kiszabott hatéves fogházbüntetést, és kilenc év börtönnel sújtotta négy ember halálát okozó ittas járművezetés miatt Eva Rezesovát. A szóbeli indoklás szerint az eljárásból pártosság gyanúja, illetve pártosság miatt két műszaki igazságügyi szakértőt kellett kizárni.

A szlovák nő 2012. augusztus 21-én hajnalban az M3-as autópályán az X5-ös BMW-jével ittasan, mintegy 165 kilométeres óránkénti sebességgel hátulról belerohant egy személyautóba, amelyben emiatt négyen életüket vesztették.

Önnek ajánljuk

Bugár: Tudomásul vesszük az MKP döntését

Matovič szerint Kočner a saját emberét akarta a SIS igazgatóhelyettesének

Éjjeli őrjárat Dunaszerdahelyen

Szánalmas a szlovákiai családok pénzügyi tudása

A tilalom ellenére is jön a cirkusz

Bolgár kamion: még nem ismert az áldozatok nemzetisége

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!