Közélet

Részben a Fidesz ellen az EP

Brüsszel | A Fidesznek egyelőre kettő alelnöki poszt jutott az Európai Parlament (EP) szakbizottságaiban.
Czímer Gábor

2019. július 11. 12:00

Deutsch Tamást (Fidesz) megválasztotta alelnökének az EP költségvetési ellenőrző bizottsága. Gál Kinga (Fidesz) pedig alelnök lett a biztonságpolitikai albizottságban. Bocskor Andrea, Trócsányi László és Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselők jelöléséről elhalasztották a szavazást. Az EP szociáldemokrata frakciója korábban jelezte, mindegyik alakuló parlamenti szakbizottságban le fogják szavazni a Fidesz–KDNP alelnöki posztokra pályázó képviselőit.

A liberális–integrációpárti Renew Europe képviselőcsoport és a Zöldek képviselőcsoportja is kedden azt közölte, hogy nemmel fog szavazni a Fidesz–KDNP és a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) jelöltjeire, mert az általuk vezetett kormányok ellen jogállamisági eljárás folyik. A Renew Europe szlovákiai tagja, Michal Šimečka (PS) lapunknak elmondta, a Fideszen és a PiS-en kívül a szélsőjobboldali pártok alelnökjelöltjeit sem támogatják. Šimečka hozzátette, más európai néppárti (EPP) jelölteket az uniós pártcsaládok közti megállapodás értelmében támogatni fog.

Ivan Štefanec, a KDH EP-képviselője elmondta: az EPP-n belül, amelynek ő is és a Fidesz–KDNP-s képviselők is tagjai, egy olyan egyezség van érvényben, hogy támogatják a pártcsaládnak a szakbizottsági tisztségekért induló tagjait. „Én tartom magam az egyezséghez, támogatom az EPP jelöltjeit, így a Fidesz jelöltjeit is” – mondta Štefanec, és hozzátette, egyik néppárti tagtól sem hallotta, hogy a magyar kormánypártok jelöltjei ellen szavazna.

Vladimír Bilčík (Spolu), aki szintén az EPP tagja, kijelentette: számára az a fontos, hogy a parlament intézményei működőképesek legyenek, felálljanak a bizottságok, illetve, hogy a bizottságokban a választásnak megfelelő arányú hatalmi megosztás jöjjön létre. Arra a kérdésre, hogy bizottságának, a LIBE-nek az alelnöki tisztségére támogatja-e majd a Fidesz jelöltjét Bilčík így válaszolt: „Én ma nem konkrét nevekben gondolkodom, számomra az a fontos, hogy működjön az EP, mint intézmény.”
A EP szakbizottságainak elnökeit titkos szavazással választják. Egyik szlovákiai uniós képviselőt sem jelölték ilyen tisztségbe.

Összes szakbizottságnak egy elnöke és négy alelnöke van. Az egyes bizottságok elnökségének a parlamenti erőviszonyokat kell tükröznie. Nem lehetséges például csak nőkből vagy férfiakból álló elnökséget felállítani, vagy nem jöhet az egyes bizottságok összes alelnöke egyetlen tagállamból. A frakcióvezetők múlt héten megállapodtak, hogy melyik posztokra kit jelölnek. Ezeket a javaslatokat a szakbizottságok szocialista, Renew Europe és zöldpárti tagsága a fideszes jelöltek esetében elutasítja. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Az első Hold-misszió 50. évfordulója

Összekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomással az első Holdra szállás 50. évfordulóján feljuttatott űrkabin

Úszódöntőket nézhetünk a tv-ben

Barkácsáruházra zuhant egy kisrepülőgép Németországban

A hely, ahol bárki megérintheti a Holdat

GALÉRIA: Így zajlott a pozsonyi Pride

Legfrissebb galériák
Olvasta már?