Rendszerszintű változást sürgetnek a rendelők finanszírozásában

orvos k

Az Egészségügyi Felügyeleti Hivatal (ÚDZS) szerint minél gyorsabban változtatni kellene a rendelők finanszírozásán, mert a jelenlegi biztosítási rendszer is felelős a kialakult a járóbeteg-ellátásban kialakult nehéz helyzetért.

Az ÚDZS rámutatott, a szlovákiai járóbeteg-ellátásban hiányzik az objektíven meghatározott árképzés, ami azt jelenti, hogy mindegyik egészségbiztosító más-más alapokon nyugvó visszatérítési rendszert alkalmaz. A hivatal szerint elengedhetetlen, hogy az állam törvényben határozza meg az egyes beavatkozásokért járó minimális pénzösszeget, amihez minden biztosítónak alkalmazkodnia kellene. Ezzel biztosítanák, hogy az elvégzett vizsgálatokért cserébe az orvosok megkapják a kellő mennyiségű anyagi forrást a rendelők fenntartására és berendezésére, illetve a bérigények tisztességes fedezésére. Hangsúlyozták, a járóbeteg-ellátás finanszírozása nem működhet úgy, hogy az egészségbiztosítók az általuk előnyben részesített egészségügyi szolgáltatóknak profi tot termelnek azzal, hogy igazságtalan módon veszteséget okoznak a kevésbé preferált szolgáltatóknak. Ez a gyakorlatban ahhoz vezet, hogy bizonyos egészségügyi szakirányok esetében egyre nagyobbá válik a munkaerőhiány.

„A rendelőjüket önállóan üzemeltető orvosoknak (ellentétben a kórházakban foglalkoztatott orvosokkal) nincsen törvénybe foglalt fizetésük, csak annyit keresnek, amennyit az egészségbiztosítók által kifizetett összegből meg tudnak tartani a rendelők működtetési költségeinek kifizetése után. Több szakirány esetében a biztosítók által megtérített összeg olyan alacsony, hogy a fiatal orvosok inkább elhagyják Szlovákiát, és olyan helyre mennek dolgozni, ahol a munkájukért cserébe megfelelő díjazást kapnak”

– olvasható a hivatal állásfoglalásában, amely úgy döntött, aktívan is részt vesz a probléma megoldásában, és a csehországi rendszerre alapozva ajánlottak egy katalógust, amely tartalmazza az egyes beavatkozásokért járó minimális összeget. Az ÚDZS leszögezte, az alapárak kifizetése mellett a biztosító azt is figyelembe vehetné, hogy az egyes szolgáltatók mennyire nyújtanak minőségi ellátást, és ennek megfelelően további juttatásokat is biztosíthatnának a rendelőknek.

(nar, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?