Rejtély marad az érsek leváltása

Nagyszombat |

<p>Az egy hete leváltott nagyszombati érsek azzal búcsúzott híveitől,hogynemismerimenesztésének okát. Mivel ezt a Szentszék nem hozta nyilvánosságra, rengeteg találgatás látott napvilágot arról, vajon Róbert Bezák tudhatta-e, milyen vádak merültek fel ellene.</p>

 

A nyugalmazott érsek búcsúmiséjén a pápai nunciustól kapott levelet olvasta fel, mely szerint „XVI. Benedekkel ismertették az apostoli vizitáció eredményeit, valamint azönírásos válaszát a komoly vádakkal kapcsolatban…” Ebből sokan arra következtettek, hogy ha az érsek írásban válaszolt, akkor ismernie kell a vizitáció eredményét. Szlávik Antal hidaskürti plébános, egyházjogász szerint azonban ez nincs feltétlenül így. Lapunknak elmondta, az apostoli vizitáció jegyzőkönyvét nem mutatják meg az érintettnek, tehát előfordul, hogy nem tudja, mivel zárul a vizsgálat. „A vizitációt vezető püspök a Szentszéktől kapott konkrét kérdésekre keresi a választ, az egész folyamat leginkább ahhoz hasonlítható, amikor az ügyészség felkér egy szakértőt. A világi és egyházi hatóság eljárása között a legnagyobb különbség, hogy az apostoli vizitáció eredményeit az érintettelnemismertetik, nem íratnak vele alá jegyzőkönyvet. Sőt, a vizsgálat alatt és leváltása után is vonatkozik rá a hallgatási kötelezettség, nem beszélhet arról, mit kérdeztek tőle. A kérdéseket pedig gyakran úgy állítják össze, hogy az érintett nem tudja kikövetkeztetni, milyen kifogások merültek fel ellene” – magyarázta Szlávik Antal.

Az Egyházi Törvénykönyvnek megfelelően sem azt nem közölték Bezákkal, itthonról vagy a Vatikánból kezdeményezték-e a vizsgálatot, sem azt, mit állítottak róla azok, akiket a vizitátorok meghallgattak. Bezák februárban a Vatikánban is járt, de semmire nem kapott választ. Elképzelhető, hogy soha nem is kap, mert ha nem közölték rögtön a vádakat, ezután sem fogják. Van rá példa, hogy a vizitációk eredményeit közzéteszik, ilyen volt 2009-ben a Krisztus Légiója Kongregáció alapítója, Marcial Maciel elleni vizsgálat erkölcstelen életmódja miatt, vagy 2011-ben az írországi szerzetesi intézetekben a kiskorúakkal szemben elkövetett nemi visszaélések kivizsgálása. A közzétételről a pápa határoz. „Az okokat a Szentszék többnyire nem hozza nyilvánosságra, ez lehet az érintett személy, de az egyház érdeke is. Most nem tudjuk, melyikről van szó” – mondja Szlávik Antal. Szerinte elképzelhetetlen, hogy Róbert Bezák ellen modern világlátása miatt merültek fel kifogások. „Erre figyelmeztették volna, de a három év alatt, amíg érsek volt, ilyesmire nem került sor.“

A plébános szerint, aki a teológián Bezák évfolyamtársa volt, az sem jöhet számításba, hogy az leváltott érsek tagadta, vagy másként értelmezte volna a hittételeket. „A legjobb tanuló volt, és hitét érsekként is mély alázattal és természetes derűvel élte meg“ – tette hozzá Szlávik Antal.

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?