Prioritás marad, hogy az állatokat ne tárgyként, hanem élőlényként kezeljük

kutya
Pozsony |

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (MPRV SR) abszolút prioritása az állatorvosi ellátásról szóló törvénnyel összefüggésben továbbra is az, hogy az állatokat többé ne vagyontárgyként, hanem érző élőlényekként határozzák meg. Ez a meghatározás a törvény része marad.

A tárca Simon Zsolt független képviselő pénteki bírálatára reagált, aki szerint a törvényjavaslat veszélyes precedenseket teremthet, butaságokat tartalmaz, és csupán a kormánypropaganda része.

„Nagyon jó szlogen, hogy az élő állat nem vagyontárgy. A probléma az, hogy ez a megfogalmazás csak a törvénynek abban a változatában volt benne, melyet tárcaközi egyeztetésre bocsátottak. A kormány által elfogadott változatban szigorú értelemben véve ez a megfogalmazás már nem szerepel" - figyelmeztetett Simon. A tárca szerint a Polgári Törvénykönyvbe foglalt rendelet pontos megfogalmazását a tárcaközi egyeztetés során felmerülő érdemi észrevételek alapján véglegesítették.

A módosítás értelmében hatékonyabban védenék az állatokat a kínzástól azáltal, hogy kibővítenék az állat-egészségügyi ellenőrök jogköreit. Utóbbiak rendőri kíséret nélkül is közbeavatkozhatnának és beléphetnének annak a telkére, vagy lakóhelyére, akit állatkínzással gyanúsítanak. Simon szerint ez az intézkedés veszélyes precedenst teremt.

„Azok körének kiszélesítése, akiknek joguk van a magánlaksértésre, aránytalan intézkedés. Az állatorvos szélesebb jogköröket kap, mint a rendőrség. Ha nem engedik be a lakásba, 300 eurós büntetést, ha nem mutatják be neki a személyi igazolványt, 400 eurós büntetést szabhat ki. Ez már a buzerálással és a zaklatással határos”- véli Simon.

 

A minisztérium válaszában leszögezi, hogy már a jelenleg érvényes jogszabály is felhatalmazza az állat-egészségügyi ellenőrt, hogy belépjen olyan helyiségekbe, ahol állatokat tartanak. A módosítás csupán pontosítja ezt a rendelkezést. A tárca állásfoglalásában felhívja a figyelmet, hogy ezután is csak hatósági állatorvos, vagyis a Regionális Állat-egészségügyi és Élelmiszerügyi Igazgatás alkalmazásában álló állat-egészségügyi ellenőr léphet be olyan helyiségekbe, ahol állatokat tartanak, magánpraxist folytató állatorvos nem.

Simon Zsolt felhívta a figyelmet egy közelmúltbeli, Dél-Szlovákiában történt esetre, melynek során egy férfi az autója után kötött egy kutyát, és így húzta azt. Az állat elpusztult, a rendőrség pedig csak kihágásként kezelte az ügyet.

„Ha elfogadják a törvénymódosítást, változik valami? Akkor bűncselekmény lenne? Nem, semmi sem változik” – jelentette ki Simon, aki szerint a törvény nem fogja jobban védelmezni az állatokat. „Személy szerint elítélek minden olyan cselekedetet, amelynek köze van az állatkínzáshoz. De fel kell tenni a kérdést, hogy Szlovákiában minden más rendben van-e, hogy jobban akarjuk védeni az állatokat, mint a bántalmazott nőket és gyerekeket. Előbb az embereket érintő területeken kellene rendet tenni, és csak azután az állatok területén” – fogalmazott a képviselő.  

Az agrártárca úgy reagált, hogy a fenti eset részleteit nem ismeri, a leírás alapján azonban valószínűleg különösen kegyetlen állatkínzásról lehet szó, ami bűncselekmény. A rendőrségnek ilyen esetben együtt kellene működnie az állat-egészségügyi ellenőrrel és az állat-egészségügyi bírósági szakértővel. A módosítás meghatározza az állatkínzás fogalmát, és több állatkínzásnak tekinthető cselekedetet is ide sorol, így a jövőben könnyebb lesz meghatározni, hogy kihágásról, vagy bűncselekményről van-e szó.

Az állatorvosi ellátásról szóló törvény jelenleg második olvasatban van, a képviselők az aktuális ülésen fogadhatják el. A jogszabály amellett, hogy az állatokat érző lényekként határozza meg, új intézkedéseket vezetne be az állatkínzás visszaszorítására és az illegális tenyésztők ellen is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?