Az állatokat már nem vagyontárgyként, hanem élőlényként fogják kezelni

kutya
Pozsony |

Szlovákiában először élőlényként, érző lényként fogják meghatározni az állatokat, nem pedig vagyontárgyként, ahogy eddig. Az állatorvosi ellátásról szóló törvény módosítása, melyet szerdai ülésén hagyott jóvá a kormány, új intézkedéseket vezet be az állatkínzás visszaszorítására és az illegális tenyésztők ellen, továbbá kötelezővé teszi csip beültetését a kutyákba. Módosulni fog a Polgári Törvénykönyv is.

Gabriela Matečná (SNS-jelölt) földművelésügyi miniszter történelmi lépésnek nevezte a módosítást, amelynek köszönhetően jelentősen javulhat az állatok helyzete, az állatok védelme terén pedig Szlovákia kulturáltabb, civilizáltabb szintre léphet. A miniszter reméli, hogy a parlamenti képviselők is tudatosítják a módosítás jelentőségét, és megszavazzák azt.

A törvénymódosítás értelmében minden kutyákölyökbe kötelező lesz csipet ültetni legkésőbb 12 hetes koráig. A bejelentett, csippel ellátott kutyák és a gazdáik jegyzékét egy központi nyilvántartásban fogják vezetni. A tenyésztőket így könnyen lehet majd azonosítani és szükség esetén megbüntetni. „A kötelező csipbeültetéssel néhány éven belül egy olyan állapotot szeretnénk elérni, ahol nincsenek telítve a kutyamenhelyek, és az elkóborolt kutyák gyorsan visszatérhetnek a gazdáikhoz“ – magyarázta Matečná.

A csipbeültetést az állatorvosok fogják végezni, és az ő feladatuk lesz a kutyák bejelentése is. Amennyiben a kutya gazdát vált, eredeti gazdája kötelessége lesz 21 napon belül jelenteni a változást az állatorvoson keresztül. A 2018. augusztus 31-ig született kutyákat legkésőbb 2019. augusztus 31-ig kell csippel ellátni. Ellenkező esetben az állat tulajdonosa akár 800 eurós büntetésre is számíthat. Jogi személyek esetén a büntetés mértéke a 3500 eurót is elérheti.

A kutyatenyésztőknek a kutyakölyök bejelentése során fel fog kelleni tüntetniük az anya csipszámát is. Az illegális tenyésztés visszaszorítására DNS-teszteket is alkalmazni fognak, amellyel kideríthető lesz a kutya valódi anyja. 
 

A módosítás értelmében hatékonyabban védenék az állatokat a kínzástól azáltal, hogy kibővítenék az állat-egészségügyi ellenőrök jogköreit. Utóbbiak rendőri kíséret nélkül is beléphetnek majd annak a telkére, akit állatkínzással gyanúsítanak. Állatkínzásnak számítana a jövőben az eutanázia elmulasztása is, vagyis hogyha az állatot, amelynek erős fájdalmai vannak, hagyják szenvedni.
 

A módosítás szabályozná a cirkuszi állatok felléptetését is. A cirkuszok üzemeltetőinek kötelezően be kell majd jelenteniük az állataikat az Állami Állategészségügyi és Élelmiszerfelügyeleti Hatóságnál, amely ezt kovetően kiadja a megfelelő engedélyeket. A tárca a jövőben rendeletben tiltaná be bizonyos fajta vadállatok szerepeltetését a cirkuszokban.

Amennyiben a parlament megszavazza, és az elnök is szentesíti, a törvénymódosítás 2018 szeptemberével léphet érvénybe.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?