Közélet

Pozsonyban, a Landerer utcai irodaépületben lesz az Európai Munkaügyi Hatóság székhelye

A Landerer utcai irodaépületet ajánlotta Szlovákia az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) székhelyéül.
TASR

2019. június 13. 16:30

Európai Unió
- Ján Krošlák felvétele

A komplexum az új Eurovea City negyedben áll, a J&T Real Estate (JTRE) építette. A befektető megerősítette a hírt a TASR-hírügynökségnek, és hozzátette, jelenleg ez az egyetlen olyan épület, amely megfelel az Európai Bizottság által szabott szigorú feltételeknek. Az helyiségek október végén birtokba vehetők.

A főváros központjában álló új épületben 26 ezer négyzetméternyi iroda van. Az első négy emeleten 376 férőhelyes parkolóházat alakítottak ki, a 12. emeleten 250 négyzetméteres terasz van, és van egy másik terasz is a 4. emeleten. Lesz a komplexumban egy 270 férőhelyes étterem is. Az épület energiatakarékos, és elektromos autók töltésére szolgáló töltőállomásokat is kialakítanak benne.

A befektető szerint az épület előnye az elhelyezkedése, és hogy könnyen elérhető onnan a pozsonyi és a bécsi repülőtér, a Bécs, a Prága és a Budapest felé vezető autópálya.

Pellegrini: Óriási siker, hogy Pozsonyban lesz az ELA székhelye

Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő óriási sikernek tartja, hogy Pozsonyban lesz az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) székhelye. „Ez lesz az első uniós intézmény Szlovákiában, és óriási sikernek tartom, hogy már a szavazás első körében sikerült győznünk” - jelentette ki az uniós foglalkoztatási, szociális ügyi, egészségügyi és fogyasztóvédelmi miniszterek tanácsának csütörtöki, luxemburgi döntése után.

Pellegrini emlékeztetett, hogy a székhely megszerzéséért versenyben volt Románia, Horvátország, Ciprus és Lettország is. Szlovákia már az első körben megszerezte 15 tagállam szavazatát, Pellegrini megköszönte nekik a támogatást.

„Köszönet illeti Ján Richter munkaügyi minisztert is, aki több hónapos munkával méltó helyszínként prezentálta Szlovákiát az új uniós intézmény számára. Köszönetet szeretnék mondani a külügyminisztériumnak és mindenkinek, aki segítette a munkánkat” - tette hozzá Pellegrini és megjegyezte, egy ilyen új uniós intézmény megszerzése egyáltalán nem könnyű feladat.

„Én is elejétől fogva részt vettem benne, és különféle találkozókon győzködtem a tagállamok kormányfőit, hogy Szlovákia kiváló hely lesz az ELA számára” - mondta Pellegrini.

Hangsúlyozta, hogy közel 150 uniós szakértő költözik Pozsonyba, és rendszeresen a szlovák fővárosban fognak tanácskozni az európai munkajogi szakértők. „Ez mindenképpen növeli Pozsony, mint Európáért elkötelezett főváros presztízsét” - véli a kormányfő.

Az ELA létrehozásáról február 14-én hozott döntést az Európai Parlament, az EU Tanácsa és az Európai Bizottság. Az intézmény fő küldetése az uniós jogok hatékonyabb érvényesítése a határokon átnyúló munkavállalói mobilitás és a szociális biztonság koordinációja területén. Tájékoztatni fogja az állampolgárokat és a cégeket a mobilitással kapcsolatos jogaikról és kötelességeikről, valamint koordinálni fogja a tagállamok közötti együttműködést, főleg a közös ellenőrzésekkel összefüggésben. Az ELA a közvetítő szerepét is be fogja tölteni, ha határon átnyúló vitákra kerülne sor a tagállamok között.

Az előzetes becslés szerint az ELA éves költségvetése 50 millió euró körül lesz. Az intézménynél mintegy 140 alkalmazott fog dolgozni, köztük 60 szakértő, akiket az egyes tagállamok küldenek ki. Utóbbiak a nemzeti összekötő tisztviselők szerepét is be fogják tölteni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Év végéig minden pedagógusnak ki kell kérnie az erkölcsi bizonyítványt

Dórika öröksége

Mitterrand és a kelet-közép-európai térség stabilitása

Filmbe illő autós üldözés Gútán

Vida Máté: jó őszt zárt a DAC

Újabb komáromi edzőváltás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.