Közélet

Pompeo: Az USA megerősítené az üzleti és védelmi kapcsolatait Szlovákiával

Pozsony | Szlovákia hatalmas gazdasági potenciállal rendelkezik, amelyet az Egyesült Államok ki szeretne használni. Ezt Mike Pompeo amerikai külügyminiszter jelentette ki a Miroslav Lajčák (Smer-SD-jelölt) külügyminiszterrel folytatott tárgyalás után. Ezenkívül a védelem területén történt előrelépésekre mutatott rá.
TASR

2019. február 12. 17:10

- TASR/AP-felvétel

„Szlovákia és az USA jelenleg egyeztet a védelem területén kötött együttműködési szerződésről, amely az európai védelmi kezdeményezés terveit a szlovák infrastruktúra fejlesztésére használná fel, illetve a nemzeteink közötti katonai kapcsolatok megerősítésére” – tájékoztatott Pompeo.

Az amerikai miniszter továbbá nagyra értékelte Szlovákia kötelezettségvállalását, mely szerint az ország többet fog költeni a védelemre, és ehhez amerikai haditechnikát fog vásárolni. „Ezekkel a lépésekkel Szlovákia egyre függetlenebbé válik a régi szovjet technikától, és a védelem területén további együttműködési lehetőségek nyílnak az USA-val” – jegyezte meg.

 

2019. február 12. 11:08

GALÉRIA: Pompeo Kiskával és Pellegrinivel találkozott

Pompeo meg van róla győződve, hogy Szlovákia és az USA prioritásai a védelem területén egyformák. „Szlovákia történelmi tapasztalata a szovjet irányítással, az ország közép-európai térségben való elhelyezkedése és a demokrácia lehetővé teszi, hogy különösen jól lássák, hogy Oroszország milyen erőszakos szerepet játszik ebben a régióban” – állapította meg az amerikai miniszter.

Lajčák sikeresnek nevezte Pompeo keddi, szlovákiai látogatását. Hangsúlyozta: még ha 20 év után először látogatott is ide amerikai külügyminiszter, a Szlovákia és az USA közötti párbeszéd nagyon jó színvonalon zajlik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

GALÉRIA: A DAC-Slovan legjobb pillanatai

Kisiklott egy vonat Korompa közelében

Két magyar–szlovák hokimeccs a tévében

Sűrű köd miatt figyelmeztetést adott ki az SHMÚ

Megrázó történetek hiteles hőse

Bényben hat órán át pingpongoztak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?