Közélet

Pihen a komp-ügy: nem nyomoz a rendőrség

Vajka | Egy garázscég tulajdonában levő kompra szabták a 25 millió eurós versenypályázatot, de a rendőrség nem talált machinációra utaló jeleket, a nyomozást lezárta.
Ibos Emese

2016. december 22. 08:14

A környezetvédelmi minisztérium júniusban új közbeszerzési pályázatot ígért, most azt állítja, január végén írja ki az új felhívást.
 
Egy évig nyomoztak a Vajka és Keszölcés között közlekedő új komp ügyében. A rendőrség nem talált visszaélésre utaló jeleket, holott a Vízépítő Vállalat (VV) 2015. február 23-án meghirdetett pályázatát egyedüli pályázóként 25 millió eurós ajánlattal a Ponton City nyerte úgy, kompja már a pályázat meghirdetése előtt kész volt. Ráadásul a pályázatot gyakorlatilag konkrét kompra szabták. A VV által megadott paramétereknek csak a Ponton City átkelőhajója felelt meg.
 
A Ponton City az USA-ban székelő garázscég, amelyhez az ellenzék adatgyűjtése szerint több smeres politikus köthető. A kompbotrányt kirobbantó Veronika Remišová (OĽaNO) szerint hihetetlen, hogy egy offshore cég legyártat egy 200 tonnás kompot, az állam pedig néhány nappal azután, hogy a komp elkészül, pályázatot hirdet egy ugyanolyan komp 15 éves üzemeltetésére. „Ennél is szomorúbb, hogy korábban egy másik állami vállalat, a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat (SVP) évi 490 ezer euróért működtette a kompot, melyet 200 ezer euróért újítottak fel. Az új komp üzemeltetése közel évi 2 millió eurót emészt fel. Ezt az óriási árkülönbséget semmivel sem lehet megmagyarázni” – mondta a képviselő. 
 
Solymos László (Híd) környezetvédelmi miniszter nem akarta kommentálni a rendőrség döntését, hivatalba lépésekor viszont kijelentette, mielőbb szeretné rendbe tenni az ügyet. Júniusban új közbeszerzési pályázatot ígért. Kiírására máig nem került sor, bár már akkor aláírták a Ponton Cityvel kötött szerződés kiegészítését. A túlárazott üzlet akkor szűnik meg, ha szerződnek az új üzemeltetővel.
 
„Januárban kiírjuk az új közbeszerzési pályázatot, ezt nem lehet két hét alatt előkészíteni. Egyeztettünk a polgármesterekkel, figyelembe akartuk venni az igényeiket” – magyarázta Solymos, miért csak hét hónap után teszik közzé az új felhívást. Veronika Remišová (OĽaNO) nem érti, miért tart hónapokig a pályázat előkészítése. „Nem akarok spekulálni, de az új pályázatot már régen ki kellett volna írni” – tette hozzá. 
 
A pályázat és annak kiértékelése akár nyárig is elhúzódhat, addig pedig a túlárazott szerződés lesz érvényben. A kérdés most az, hogy a minisztériumnak valóban sikerül-e ismét reálisabb összegért üzemeltetni a kompot. 
 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"259797","attributes":{"alt":"","author":"Somogyi Tibor felvétele","class":"media-image","height":"314","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]
 
Olcsóbb lenne egy új komp
 
Solymos László nyáron a botrányos vajkai kompügy kapcsán azt mondta, hatástanulmányt készíttetnek egy új híd és a meglévő alagutak kihasználásáról. Az utóbbira vonatkozó elemzés és egy gazdasági tanulmány január végére készülhet el. Solymos szerint anyagilag reálisabb az alagutak felhasználása. Ezekből hat van, kettőt a forgalomra, egyet a szervizszükségletekre, hármat pedig továbbra is a vízelvezetésre használhatnának. „A híd megépítése azért sem reális, mert Horvátjárfalunál épül majd híd” – mondta a környezetvédelmi miniszter.
 
Veronika Remišová szerint az is olcsóbb megoldás lenne, ha az állam venne egy új kompot. Információi szerint hozzávetőleg 1 millió euróba kerülne. Üzemeltetése, a régi komp költségeiből kiindulva évi 500 ezer euró lenne. Tizenöt év alatt, ennyire kötöttek szerződést a Ponton Cityvel, is csak 8,5 millió euróba kerülne az államnak. Ráadásul eddig is állami vállalat üzemeltette a kompot. „Semmi ok nincs rá, hogy magáncég nyújtsa ezt a szolgáltatást” – mondta az ellenzéki képviselő, aki a felújított régi kompot is szolgálatba állítaná. Solymos viszont azt állítja, hogy a régi átkelőhajó kapacitása nem megfelelő. Remišová szerint erre vonatkozó statisztikák nem készültek.
Az ellenzéki képviselő szerint ügyelni kell majd arra, hogy az új pályázatot milyen feltételekkel és milyen maximális árajánlattal írják ki. „A Ponton City már nyáron jelezte, biztos befutónak tartja magát, ezért az új közbeszerzési pályázatra biztosan jelentkezni fog” – zárta Remišová.
Önnek ajánljuk

Gyerekek ezrei élnek "szivárványos családban"

VIDEÓ: Horror a szlovákiai utakon 32.

D4/R7: pert indít a kivitelező az állam ellen

Vizes vb - Negyeddöntős a női vízilabda-válogatott

Hárman sérültek meg egy balesetben Rozsnyón

Anya és lánya szenvedett balesetet egy luxusautóban, az R2-esen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?