Peter Žiga szerint Gajdoš védelmi miniszter túllépte a hatáskörét

Peter Gajdoš
Pozsony |

Peter Žiga (Smer-SD) gazdasági miniszter szerint Peter Gajdoš (SNS) védelmi miniszter túllépte a hatáskörét, amikor úgy döntött, hogy a tárcája a továbbiakban nem vesz részt az Egyesült Államok által a védelmi együttműködésről szóló megállapodás keretében felajánlott anyagi támogatással kapcsolatos tárgyalásokon. Ezt a szerdai kormányülés előtt jelentette ki a tárcavezető.

 

„Feltételezem, hogy fogunk még beszélni erről a témáról. Első ránézésre úgy tűnik, hogy túllépte a hatáskörét. Az ilyen ügyekben, tekintet nélkül arra, hogy hogyan döntene a kormány, a kormánynak kellene döntenie” – mondta Žiga. Rámutatott, hogy ha voltak is érvek arra, hogy berekesszük a tárgyalásokat, ezt a döntést a kormánynak, és nem a minisztériumnak kell meghoznia, mivel utóbbi nem képviseli az egész ország érdekeit. Hozzátette: nem tudja, hogy ez a kérdés terítékre kerül-e a szerdai kormányülésen. Úgy véli, a koalíciós tanács keretében fogják megvitatni.

Gabriela Matečná (SNS) földművelésügyi miniszter a kormányülés előtt kijelentettet: az SNS álláspontja ebben az ügyben változatlan. Sólymos László (Most-Híd) környezetvédelmi miniszter rámutatott, hogy a szomszédos országok meg tudtak egyezni a feltételekben. „Egyáltalán nem ellentétes az SZK érdekeivel tető alá hozni egy olyan megállapodást, melynek értelmében megkapjuk a pénzt és korszerűsíthetjük a repülőtereket” – mondta Sólymos.

 

Denisa Saková (Smer-SD) belügyminiszter a kormányülés után kijelentette, hogy amíg a koalíciós tanács nem hoz döntést, nem nyilatkozik. Edita Pfundtner, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára sem foglalt állást, mondván, ő nem vesz részt a koalíciós tárgyalásokon és találkozókon. „Gondolom, Gajdoš miniszter úr nyilatkozni fog” – jelentette ki, hozzátéve: ő megkonzultálta volna ezt a lépést a kormánnyal.

A Védelmi Minisztérium hétfőn (3. 11.) arról tájékoztatott, hogy a továbbiakban nem vesz részt az Egyesült Államok által a védelmi együttműködésről szóló megállapodás keretében felajánlott anyagi támogatással kapcsolatos tárgyalásokon. A támogatás elfogadása a tárca álláspontja szerint veszélyeztetné a Szlovák Köztársaság szuverenitását. Az USA ajánlata ezen kívül nem felelt meg a szlovák Fegyveres Erők műveleti igényeinek sem, közölte Danka Capáková, a minisztérium szóvivője. A döntés a külügyminisztériumot is meglepte, amely hétfőn arról tájékoztatott, hogy a védelmi tárca nem konzultálta meg vele ezt a lépést. Andrej Kiska államfő abszurdnak tartja, hogy elutasítják a katonai repülőterek felújítására felajánlott amerikai támogatást akkor, amikor Szlovákiában romosak az utak, a kórházak és az iskolák.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?