Közélet

Pellegrini üdvözli,hogy Európa-párti jelöltek kerültek a 2.körbe

Pozsony | Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő üdvözli, hogy az elnökválasztás második körébe két olyan jelölt került, akik személye garancia a politika normális működésére Szlovákiában. A második fordulóra, melybe Zuzana Čaputová (40,57%) és Maroš Šefčovič (18,66%) jutottak tovább, március 30-án kerül sor.
TASR

2019. március 20. 08:32

Peter Pellegrini - TASR-felvétel

„Örülök, hogy mindkét jelölt személye garancia az egyértelmű Európa-párti irányultságra és a NATO-tagságra is. Egyiküknél sem vettem észre, hogy bármikor megkérdőjelezték volna az országnak ezen elköteleződését, ami rendkívül fontos. Ezekben a zavaros időkben nagy jelentőséggel bír, hogy olyan elnökünk vagy elnöknőnk legyen, aki tartja ezt az irányt, mert az ország más térben nem létezhet” – értékelte a kormányfő az első forduló eredményeit az újságírók előtt Gölnicbányán (Gelnica), a keddi kihelyezett kormányülés után.

Pellegrinit bevallása szerint nyugtalanítja, hogy a rendszerellenesnek tűnő jelöltek, illetve az olyanok, akik „lábbal tiporják az értékeinket és a történelmünket, valamint gyakran olyan politikát részesítenek előnyben, amely valószínűleg nem illik a demokratikus világba”, nagyszámú szavazatot szereztek. Hozzátette: nyíltan elemezni kell ennek a jelenségnek az okait.

A szavazás második körében a miniszterelnök Maroš Šefčovičot fogja támogatni, bár közvetlenül nem nevezte meg őt. „Én valóban tapasztalt elnököt szeretnék, egy tapasztalt politikust, aki már az első nap fejest ugorhat a nagyon zavaros nemzetközi politikába” – fogalmazott Pellegrini, aki szerint a nemzetközi helyzet egyre komolyabbá válik. „Úgy vélem, az országnak talán változásra lenne szüksége, hogy több év után ismét egy profi töltse be az államfői hivatalt” – fűzte hozzá. A kormányfő utalt arra is, hogy jót tenne az országnak, ha az elnök és a kormány együtt tudnának működni, és nem versengenének állandóan egymással.
 

Pellegrini a koalíciós tanács ülésével kapcsolatban elmondta: részben azért, mert Bugár Béla, a Most-Híd elnöke műtétre megy, először csak az egyes frakciók vezetői fognak találkozni, hogy megvitassák a következő parlamenti ülés technikai kérdéseit. Egyben kilátásba helyezte: a koalíciós pártok vezetői a rá következő héten találkozhatnak majd.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Külföldi kezelés: nem fizet mindent a biztosító

Frissítve

Az SaS politikusának autóját húzták ki a Garamból, a kocsi belseje csupa vér volt

Agyonlőtték a Trainspotting színészét

Ijesztő baleset: autók repültek a D2-esen

Notre-Dame: Rövidzárlat okozhatta a tüzet

Legfrissebb galériák
Olvasta már?