Közélet

Pellegrini: Szlovákia bekapcsolódhatna az ukrán gázvezeték felújításába

Pozsony | Szlovákia bekerülhet abba a konzorciumba, amely az Ukrajnán keresztül vezető gázvezetéket fogja felújítani. Ezt Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő jelentette ki kedden, miután találkozott Volodimir Hrojszman ukrán kormányfővel.
TASR

2019. április 16. 17:25

„Szlovákia Ukrajnával együtt ki akarja venni a részét a gáz keletről nyugatra való szállításában, és nagyon örülök, hogy Hrojszman miniszterelnök úr megerősítette, hogy Ukrajna egy konzorciumot akar létrehozni a gázinfrastruktúra felújításához” – mondta a szlovák kormányfő. Hozzátette: Szlovákia számára fontos Ukrajna fejlődése, illetve az ottani lakosok életszínvonalának a növekedése. Ez Kelet-Szlovákia fejlődéséhez is hozzájárul.

Az ukrán kormányfő produktívnak és nagyon konkrétnak nevezte a tárgyalást. Meg van róla győződve, hogy Szlovákia és Ukrajna nagy lehetőség előtt áll. „Szorosabbra fűzhetjük az együttműködésünket, például a kölcsönös kereskedelem területén” – véli. Mint elmondta: ez jelenleg növekedő tendenciát mutat, és pillanatnyilag 1,4 milliárd dollár a kereskedelmi volumene. Ugyanakkor: a benne rejlő potenciál ennél nagyobb. A kormányfő továbbá köszönetet mondott azért, hogy Szlovákia egyértelműen állást foglalt Ukrajna területi egységének a megőrzése mellett. Pellegrini megismételte: Szlovákia nem ismeri el Krím annektálását, és az EBESZ elnökségét vezető államként arra fog törekedni, hogy javítson a kialakult helyzeten.

Mindkét kormányfő sajnálatát fejezte ki a párizsi Notre-Dame-ban történt tűzeset kapcsán. Kijelentették, hogy ha Franciaországnak szüksége van segítségre, akkor az országaik készek segítséget nyújtani.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Új frekvenciákat kapott a Pátria rádió

Finnország és Csehország az elődöntőben

21 millió euró miatt kockáztat 895 milliót a magyar kormány

5 év Érsekújvár volt polgármesterének

Az oroszok az amerikaiakat is legyőzték

Miből tartsuk el a gyerekünket?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?