Közélet

Pellegrini sajnálja, hogy nem sikerült megválasztani a kellő számú jelöltet

Pozsony | Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő sajnálja, hogy kedden (június 25.) megint nem sikerült megválasztani a kellő számú alkotmánybíró-jelöltet a parlamentben. Ezt szerdán jelentette ki Nagymihályban, a kihelyezett kormányülés előtt. Hozzátette: nem gondolja, hogy konfliktus lenne a koalíción belül. Úgy véli, a választásból nagyobb gondot csinálnak, mint amekkora valójában.
TASR

2019. június 26. 14:15

- Somogyi Tibor felvétele

A kormányfő reméli, hogy szeptemberben megoldódik a helyzet. Megjegyezte: Nagymihályban azt kérdezgették tőle az emberek az utcán, hogy meddig fog ez még tartani. „Nem az én feladatom kommentálni a helyzetet, de sajnálom, ami történt. Azt gondoltam tegnap, hogy lezárul az ügy, sajnos nem így lett” – tette hozzá. Úgy véli, még a nyári szünet előtt le kellett volna zárni ezt a fejezetet, mert fontosabb ügyek is vannak, mint az Alkotmánybíróság feltöltése. Pellegrini szerint az egyes jelöltek nem voltak képesek meggyőzni kellő számú képviselőt.

A miniszterelnök és a Smer-SD alelnöke egyelőre nem beszélt a párttársaival erről a témáról. „A frakcióban és a Koalíciós Tanács ülésén arról tájékoztattak, hogy öt névben egyeztek meg, vagyis öt jelöltet fognak választani, tehát elégedetten távoztam. Sajnos a választás megint olyan eredménnyel zárult, amilyennel” – fűzte hozzá.

„Ha a képviselő urak és hölgyek állandóan eltévesztik a lapok kitöltését – ezt én is sokszor tapasztaltam a parlament elnökeként -, akkor azt gondolom, hogy… Természetesen az lenne a legjobb, ha titkos lenne a szavazás, mert ez hozzátartozik a demokráciához” – fejtegette Pellegrini, hozzátéve: ha a parlament végül a nyilvános szavazás mellett dönt, azt sem fogja ellenezni.

Az SZK Nemzeti Tanácsa a keddi, ismételt titkos jelöltválasztáson megint csak egy alkotmánybíró-jelöltet választott meg, Edita Pfundtnert, az Igazságügyi Minisztérium államtitkárát. Mivel ezúttal sem sikerült megválasztani a kellő számú jelöltet, újabb jelöltválasztásra kerül sor, várhatóan szeptemberben.

Februárban kilenc bíró helye üresedett meg az Alkotmánybíróságon. A parlamentnek 18 jelöltet kellett volna megválasztania, közülük nevezte volna ki az államfő a kilenc új alkotmánybírót. A képviselőknek eddig még nem sikerült megválasztaniuk a kellő számú jelöltet, vagyis tizennyolcat, csak tizennégyet. Az előző köztársasági elnök, Andrej Kiska néhány bírót már kinevezett, a taláros testületben így jelenleg hét bíró foglal helyet, a kívánt összlétszám 13.

Zuzana Čaputová elnök asszony kedden elismételte: csak akkor fog újabb alkotmánybírókat kinevezni, ha teljes lesz a jelöltek létszáma.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Nyitrán javíthat a DAC

A legjobb idővel került a döntőbe a szlovákiai kajak négyes

A DAC meccse a tévében

Csak a hulladékelhordást bíznák külsős cégre Párkányban

Gelle csak magára számíthatott, de így is olimpiai kvótát szerzett

Vonzóbbá tennék 
a felsőoktatást

Legfrissebb galériák
Olvasta már?