Közélet

Pellegrini Putyinnal találkozott, meghívta őt Szlovákiába

Szentpétervár | Peter Pellegrini szlovák kormányfő csütörtökön meghívta Vlagyimir Putyin orosz államfőt a szlovák nemzeti felkelés (sznf) 75. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségre, melyre Besztercebányán kerül sor. Putyinnal Szentpéterváron, a Konstantin palotában találkoztak.
TASR

2019. június 6. 17:24

Frissítve
- TASR-felvétel

„Nagyon örülünk, hogy abban az évben találkozunk, amikor a sznf 75. évfordulóját ünnepeljük. Nagy örömmel fogadnánk az Oroszországi Föderáció legfőbb képviselőit, és megtiszteltetés lenne, ha az országot közvetlenül ön képviselné” – mondta Pellegrini Putyinnak a tárgyalás kezdetén.

„Örülünk, hogy megvitathatjuk önnel a kölcsönös kapcsolatokat érintő legfontosabb kérdéseket. Az állampolgárainkat barátságok és szoros kapcsolatok kötik össze, melyek még a múltban köttettek. Az elődeink együtt harcoltak a fasizmus ellen. Szlovákia nem írja át a történelmet, becsüljük és nem vonjuk kétségbe a Vörös Hadseregnek az országunk felszabadításában betöltött szerepét a második világháború idején” – hangsúlyozta a szlovák miniszterelnök.

Hozzátette: gyümölcsöző tárgyalásokat folytattak az orosz kormányfővel és a miniszterekkel, melyeken a kereskedelmi forgalom növekedése, valamint az energetika területére kiterjedő tisztességes együttműködés is szóba került. Pellegrini egyben örömét fejezte ki amiatt, hogy Oroszországból Szlovákiába és Szlovákiából Oroszországba is egyre több turista érkezik, illetve hogy a szlovákok egyre nagyobb érdeklődést mutatnak az orosz nyelv iránt.

Putyin örömmel fogadta Szentpéterváron a Pellegrini vezette szlovák delegációt. „Országaink között hagyományosan jó és baráti a viszony, amely a gazdasági kapcsolatokban is tükröződik” – jelentette ki a Kreml ura. Putyin egyben értékelte a szlovák-orosz kormánybizottság munkáját, amely legközelebb Szocsiban ül össze. Az orosz elnök gazdasági téren fontos partnernek nevezte Szlovákiát.

Pellegrini hivatalos oroszországi látogatása péntekig (június 7.) tart. Pénteken Putyin, Hszi Csin-ping kínai elnök és António Guterres ENSZ-főtitkár mellett a szlovák miniszterelnök is felszólal a szentpétervári nemzetközi gazdasági fórumon, melynek fő témája a fenntartható fejlődés lesz.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Összefogásra buzdító akciók

A DAC célja újra Európa

Nem üzemeltet tovább sürgősségi egészségügyi állomásokat Szlovákiában a Falck

Jövőre kezdődhet az idegenrendészet dunaszerdahelyi fiókjának felújítása

Hat perc elég ahhoz, hogy az alkohol kárt tegyen a fiatal agyában

Nagy meleg, száznál több futó

Legfrissebb galériák
Olvasta már?