Pellegrini nem zárta ki az együttműködést a KDH-val, akik viszont nem akarnak koalícióra lépni a Smerrel

pellegrini k

Nehéz feladat lesz az új kormánykoalíció felállítása.

A Hlas mindenkivel tárgyalni fog a kormányalakításról, akitől meghívót kap – jelentette ki Peter Pellegrini, a párt elnöke. Hangsúlyozta, hosszú távon intsabilitást eredményezne csak úgy „összetákolni” egy kormány, hogy „kijöjjenek a számok”. A tárgyalások feltételének pártja programjának alaptéziseit tartja.

„A megszokott szabályok szerint járunk el, megvárjuk, ki kap kormányalakítási megbízást. Mindenkivel tárgyalni fogunk, akitől meghívót kapunk, ez legitim és teljesen normális eljárás. Az már más kérdés, hogyan végződnek ezek a tárgyalások. Össze kell ülnie a pártunk elnökségének, a szűkebb vezetésnek, egy hosszú folyamat elé nézünk, korai még koalíciókötésekről beszélni” – mondta újságíróknak Pellegrini.

Hozzátette, egyelőre még senki nem vette fel vele a kapcsolatot, úgy véli, hétfőn kezdhetnek higgadtan tárgyalni. „Azt is szem előtt kell tartanunk, hogy az új kormánykoalíció ne essen szét egy-másfél év után, mint ahogy ez megtörtént” – tette hozzá.

Pellegrini hozzátette, sok dologban egyetért a KDH elnökével, Milan Majerskývel, utalva ezzel a lehetséges kormányzati együttműködésre.

Pellegrini úgy véli, el lehet osztani úgy a pozíciókat, hogy ne üljön két volt kormányfő az új kabinetben, és mindenki méltó tisztséghez jusson, például ilyen a házelnöki poszt. „Mindez a tárgyalásokon dől el” – tette hozzá a posztok kapcsán.

A Hlas fontosnak nevezte a pártprogramok összehangolását. „Egy erős állam ígéretével vágtunk neki a kampánynak, amelynek nagyobb a befolyása a stratégiai fontosságú energetikai cégekben, továbbá az élelmiszerárak alakulására, teljes 13. nyugdíjt ígértünk, és a regionális különbségek felszámolását tartalmazó nagy nemzeti terv megvalósítását, regionális beruházásokat. Ezekkel a feltételekkel megyünk a tárgyalásokra” – jelentette ki Pellegrini.

Milan Majerský, a KDH elnöke ismételten leszögezte, nem fognak kormányozni a Smerrvel, és a KDH Tanácsa sem akar ezen az elhatározáson változtatni. Peter Pellegrini, a Hlas elnöke bízik benne, hogy a választás győztese kap kormányalakítási megbízást. Michal Šimečka, a PS elnöke szerint semmi akadálya annak, hogy informális megbeszéléseket folytassanak a többi párttal egy másik kormányalakítási lehetőségről. A politikusok a Markíza televízió vitaműsorában nyilatkoztak erről.

Majerský elmondta, a KDH mindenkivel tárgyalóasztalhoz ül, akitől meghívót kap. Pellegrini elképzelhető partnernek tartja a KDH-t, a tárgyalásokon azt akarja szem előtt tartani, hogy stabil kormány alakuljon. Arra a kérdésre nem kívánt válaszolni, magának akarja-e kérni a kormányfői posztot Robert Ficótól, a Smer elnökétől. Feltételezése szerint az új kormány leváltja az országos rendőrfőkapitányt, a különleges ügyészség sorsáról szakmai tanácskozásokat szeretne.

Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia elnöke azt mondta, elfogadja a választás eredményét és a Smer győzelmét, de nincs akadálya annak, hogy informális tárgyalásokat folytassanak a többi párttal egy másik lehetőségről. Ha ez nem sikerül, a PS ellenzéki párt lesz.

Igor Matovič, az OĽaNO elnöke azt mondta, drukkol Šimečkának, de nem hiszi, hogy sikerülhet neki létrehozni egy ilyen kormányt, és ő nem is venne részt benne. Hozzátette, élni fog megszerzett parlamenti képviselői mandátumával, de hogy mennyi ideig lesz képviselő, még nem tudja, mert eléggé fáradtnak és csalódottnak érzi magát. Ugyanakkor nem zárta ki a tárgyalást az SaS-szel sem, viszont a párt elnökével, Richard Sulíkkal igen.

Branislav Gröhling, az SaS alelnöke leszögezte, támogatják a PS kormányalakítási igyekezeteit, hogy egy Nyugathoz tartozó, demokratikus kormány jöhessen létre. Ő is leszögezte, minden a Hlason múlik, Pellegrini a „mérleg nyelve”. Az SaS elképzelhetetlennek tartja az együttműködést az OĽaNO-val, amíg Matovič az elnöke.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?