Közélet

Pellegrini: Kezdődik az uniós posztok betöltéséről szóló tárgyalások második köre

Brüsszel | Peter Pellegrini (Smer-SD) szerint most kezdődik a legmagasabb uniós pozíciók betöltéséről szóló tárgyalások második köre. Ezt pénteken jelentette ki a szlovák kormányfő, a kétnapos brüsszeli EU-csúcs után. A találkozón részt vevő állam- és kormányfőknek nem sikerült dűlőre jutniuk abban a kérdésben, kit jelöljenek az Európai Bizottság és az Európai Tanács élére, illetve az Európai Unió (EU) külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének posztjára. Pellegrini szerint komplikált megbeszélést folytattak a témában.
TASR

2019. június 22. 13:43

- TASR-felvétel

„Megerősíthetem, hogy a három legnagyobb politikai párt egyik csúcsjelöltje sem szerzett többséget az előzetes konzultáció során, melyet az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk vezetett. Egyiküknek sem lenne esélye többséget (21 voksot) szerezni például az Európai Bizottság elnökéről való szavazáson” – mondta Pellegrini. A néppártiak csúcsjelöltje Manfred Weber, a szocialistáké Frans Timmermans, a liberálisoké pedig Margrethe Vestager volt.

A szlovák kormányfő hozzátette: emiatt végül nem is szavaztak, hanem megegyeztek egy újabb csúcs összehívásáról, amelyre június 30-án kerül sor. Ezen az egyes tagállamok vezetői megkísérelnek majd végleges döntést hozni az európai uniós intézmények elnöki tisztségeinek betöltését illetően. A miniszterelnök hozzáfűzte: a megüresedő uniós vezetői posztokról és a jelöltekről ismét "csomagban" akarnak tárgyalni. A jelölteket az Európai Tanács még azelőtt bemutatná az Európai Parlamentnek, hogy az EP-képviselők július 2-án megválasztják az elnöküket.

Az Európai Tanácsnak a jelöltek kiválasztásával összefüggésben három fő követelménynek kell megfelelnie: tiszteletben kell tartania az Európai Parlament pártösszetételét, a nemek közötti egyenlőséget (vagyis a vezető pozíciókba egy vagy két nőt kell helyezni), illetve a földrajzi kiegyenlítettséget. Utóbbi kritérium főleg Szlovákia és a visegrádi országok számára fontos.

„Nagyon szeretnénk, ha a négy csúcspozíció közül egyet közép- vagy kelet-európai tisztviselő foglalna el” – emelte ki Pellegrini. Csütörtökön (június 20.) utalt rá, hogy a V4 támogatja Maroš Šefčovič szlovák európai biztos jelölését a külügyi és biztonságpolitikai főképviselő posztjára.

Andrej Babiš cseh kormányfő a csúcstalálkozón ugyanakkor nem erősítette meg a V4 egységes álláspontját. Pellegrini erre úgy reagált, hogy neki nyíltan kell beszélnie a szlovák jelöltről, míg a többi V4-tagállam jobban „taktikázhat”. Hozzátette: a V4 nem csak egy jelölt nevében egyezett meg. Több variáció és kombináció is játékban van, de erről egyelőre semmit sem árulhat el.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Több ezres leépítés a kassai U.S. Steelben

A filozófia kiszólt hozzám

Köpni-nyelni nem tudunk a Macskák előzetesétől

Remegéseiről is beszélt Merkel a nyári sajtóértekezletén

Megbírságoltak egy turistát Olaszországban, mert függőágyat feszített ki két fa közé

Visszatért a Föld légkörébe és megsemmisült Kína űrlaboratóriuma

Legfrissebb galériák
Olvasta már?