Közélet

Példátlan médiahatalom összpontosul a Fidesz kezében

Összesen 476 különböző médium, tévécsatornák, rádiók, online portálok, napi-, és hetilapok kerültek közvetlenül Orbán Viktor bizalmasainak irányítása alá.
Kósa András

2018. november 30. 15:04

liszkay gábor simicska
Amikor még jóban voltak. Liszkay Gábor (balról a második), a Fidesz jelenlegi és Simicska Lajos (jobbról az első), Orbán korábbi médiamogulja (fotó: nyugat.hu)

„A hazai sajtó átalakul: míg a baloldalon szétesés mutatkozik, a jobboldalon egység alakult ki. Óriási előrelépés a hazai médiapiacon, hogy a holdinghoz tartozó médiumok fenntarthatósága erősödik, ahol nem a profitelvárás a mérvadó és nincs létbizonytalanság. Eközben a baloldali sajtóban a szétesés tapasztalható: a liberális médiumok vergődnek, hiszen külföldi tulajdonos, vagy külföldi támogatás nélkül alig tudják fenntartani magukat.” „Míg a jobboldalon óriási előrelépés van, a médiumok fenntarthatósága erősödik, nincsenek profitelvárások, nincs létbizonytalanság, addig a baloldali liberális médiumok vergődnek, külföldi tulajdonos vagy külföldi támogatás nélkül nem tudják fenntartani magukat.” „Megkezdte működését a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány, melynek működésével egy médiaholding jön létre. (…) A holding egy jobboldali egységet szimbolizál, míg a baloldalon szétesés tapasztalható. A liberális médiumok csőddel küszködnek, a Soros-pénz nélkül bajban lennének, mindenki adományokat gyűjt, egyik sem áll meg a saját lábán” – a fenti idézetek akár a magyarországi sajtóhelyzetről szóló stílusparódiák is lehetnének, de a valóság ennél sokkal komolyabb: az első a Magyar Idők, a második az Origo.hu, a harmadik pedig a Magyar Hírlap cikkéből származik. Mindhárom lap a sajátjaként tálalta a „gondolatokat”, nem egy közlemény idézeteként, holott a laikus olvasó számára is nyilvánvaló, hogy az üzenet valamilyen központi forrásból származott. Ezt támasztja alá az is, hogy a már idézett cikkek érdekes módon ugyanúgy fontosnak tartják megállapítani, hogy „Nyugat-Európában is léteznek hasonló példák” – mármint, hogy nonprofit alapítványok működnek médiaholdingként. 

Alacsony hatékonyság 

Arról a Népszava már júniusban írt, hogy példátlan koncentráció jöhet az év folyamán a magyar médiapiac kormányközeli oldalán, elsősorban azért, mert Orbán Viktor elégedetlen a rendszer működésével, szerinte drágán és alacsony hatékonysággal működik, az első hírek arról szóltak, hogy a fő célpont Andy Vajna médiaérdekeltsége, a hozzá tartozó TV2, a Bors című bulvárlapot kiadó Lapcom Zrt., valamint két megyei napilap. A 444.hu augusztusban már konkrétumokat is közölt a tervekről, a központosított médiaholding megalakításáról, a 24.hu pedig szeptemberben szúrta ki a cégbírósági adatokból, hogy bejegyezték a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványt, méghozzá éppen arra a balatonföldvári címre, amin Liszkay Gábor (Orbán Viktor legbizalmasabb embere médiaügyekben) új nonprofit cége, a Média Fundamentum Nonprofit Zrt. is működik. 

Megszerezheti a Fidesz az Indexet

2018. szeptember 19. 19:00

Megszerezheti a Fidesz az Indexet

Száraz közlemény 

Ezek után szerdán egy a laikus olvasó számára nehezen érthető, száraz hangvételű közleményből derült ki, hogy a rendszerváltás óta nem látott változások következtek be a magyar médiapiacon. „További jelentős akvizíciókat hajtott végre a médiapiacon a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Talentis Group Zrt. A közleményt magát nem idéznénk, az tárgyszerűen beszámol arról, milyen napi-, hetilapok, televíziók, rádiók kerülnek immár egy kézbe. Mégpedig a Média Alapítvány kezelésébe, melynek vezetését Varga István volt MDF-es, majd 2014-ig Fideszképviselő, Bajkai István jelenleg is aktív fideszes képviselő, az Orbáncsalád egyik ügyvédje, valamint Szánthó Miklós, a kormányzati háttérintézményként működő Alapjogokért Központ igazgatója látja el. 

Gyors tulajdonosváltás 

A közleménynél sokkal komikusabb, ahogy maga a kormányzati sajtó tálalta az egész ügyet. A Magyar Idők már idézett cikke szerint a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt. első lépésben megvásárolta a Karc FM. Rádiót, a Magyar Idők Lapkiadó Kft.-t, míg a Talentis leányvállalata, a megyei napilapok nagy részét eddig is birtokló Mediaworks Zrt. tulajdonába került (az eddig Andy Vajnához tartozó) Kisalföld és Délmagyarország, a Bors, valamint a Kelet-Magyarország, a HajdúBihari Napló kiadóvállalatai mellett, megvásárolta a Mezőgazda Lapés Könyvkiadó Kft.-t. Ez utóbbi gondozásában jelenik meg a Szabad Föld, valamint a Vidék Íze, és a Diéta & Fitnesz magazin – utóbbiak a Népszava tulajdonos Puch László érdekeltségei voltak idáig. 

 Orbán Viktor a MOL Akadémia megnyitóján

2018. november 19. 16:34

Orbán Viktor a MOL Akadémia megnyitóján

„Önzetlen” felajánlások 

Mindezek után Mészáros Lőrinc a teljes megszerzett portfóliót felajánlotta az alapítványnak, mert „a szándéka az, hogy hosszú távon hozzájáruljon a nemzeti értékek és hagyományok megőrzéséhez, illetve erősítse a konzervatív értékszemléleten alapuló írott és elektronikus sajtó véleményformáló szerepét, a helyi közösségek széles körű tájékoztatását”. Utóbbihoz csak annyit: miután Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került a megyei napilapok többsége, a legtöbb szerkesztőség vezetésében jelentős személycseréket hajtottak végre, aminek eredményeképpen mára mindegyik lap szinte szóról szóra ugyanúgy számol be a közéleti eseményekről, természetesen erősen kormánypárti hangnemben. 

Ezek után „a szervezet építő munkájához már sokan jelezték csatlakozási szándékukat”, a háromtagú kuratórium pedig nagy kegyesen „elfogadtaabeérkezettfelajánlásokat”. Így került még kézbe Balaton környékén sugárzó Part FM, az Echo Peninsola Kft., a Gong FM rádió, a Hír Tv. Zrt., a Retro rádió, a hirdetési piacon aktív Hold Reklám Kft., a Hung-Ister Zrt., a Figyelő hetilap (eddig Schmidt Máriáé volt), a Mandiner.hu, a 888.hu, a Ripost és Lokál kormánypárti bulvárlapok (utóbbi ingyenes terjesztésű) és az Origo.hu-t birtokló New Wave Media Group Kft. Az alapítvány vezetői a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordultak a példátlan akvizíció miatt, ennek döntése azonban szinte előre borítékolható. A hatóság ugyanis korábban soha egyetlen kormányközeli tulajdonszerzést, összeolvadást nem akadályozott meg, ellentétben például az ellenzéki hangvételű RTL Klub vételi szándékéval a szintén kormánykritikus 24.hu felé. Az Átlátszó.hu szerint így összesen 476 tévé, rádió, online portál, nyomtatott napi-, és hetilap, folyóirat került egy kézbe, a cél nyilvánvaló: a kormányzati üzeneteket még koncentráltabban, még több emberhez eljuttatni. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Népszámlálás: házról házra a kérdezőbiztossal

Népszámlálás: házról házra a kérdezőbiztossal

Döntetlenezett a DAC Trencsénben, a gálázó Slovan a bajnok

Döntetlenezett a DAC Trencsénben, a gálázó Slovan a bajnok

Óriási csatában győzött a HC DAC, ott vannak a döntőben

Óriási csatában győzött a HC DAC, ott vannak a döntőben

Komárom

Folytatódik az EuroVelo 6 építése a Duna magyarországi oldalán

Izrael

Több európai fővárosban tüntettek az izraeli légicsapások ellen

csaló hívás bank

Ne vegye fel! Nem a bank, a csalók hívják!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.