Közélet

Parlamenti nem a nők védelmére

Pozsony | A parlamenti képviselők újból határozatot fogadtak el a nőkkel szembeni és a családon belüli erőszak felszámolásáról szóló Isztambuli Egyezmény ellen: elutasítják, hogy az országot uniós határozatok kössék a dokumentumhoz.
Szalay Hajnalka

2019. december 2. 07:00

A parlament elfogadta a Párizsi szerződés ratifikációját
- Képarchívum

A parlament 93 képviselője szavazta meg az SNS képviselőinek javaslatát, ezzel felkérték a kormányt, hogy lépjen fel az uniós intézményekkel és az Európai Tanáccsal szemben azért, hogy az egyezmény semmilyen hatással ne legyen a hazai jogrendre. Idén márciusban a parlament már megszavazta, hogy a kormány állítsa le az Isztambuli Egyezmény ratifikációját, és az országra ne legyen érvényes a szerződés. A képviselők szerint azt is biztosítani kell, hogy az uniós határozatok se kössék Szlovákiát a nők elleni erőszak felszámolásáról szóló dokumentumhoz. 

Az SNS-es honatyák javaslatát a Smer, az SNS, a Sme rodina és a szélsőséges ĽSNS teljes frakciója támogatta, továbbá öten a Hídból és néhány frakció nélküli képviselő is. Sárközy Irén, a Híd női szervezetének az elnöke tartózkodott a szavazáskor akárcsak Bugár Béla, a párt elnöke.

Miről szól az egyezmény?

Az Európa Tanács által megalkotott nemzetközi egyezmény a nők elleni és a családon belüli erőszakkal szemben. 
Célja az erőszak megelőzése, az áldozatok védelme és az elkövetők büntetlenségének megszüntetése. 
Szlovákia 2011-ben, Magyarország pedig 2014-ben írta alá.

Pfundtner Edit igazságügyi államtitkár precedens nélkülinek nevezte a parlament döntését. „Még nem volt példa arra, hogy egy szerződés ratifikációs folyamatát megfordítsák” – mondta az államtitkár azzal, hogy az Európai Parlament beadványát az Európai Bíróságra a hazai politikusok egy része félreértelmezte. „Az Európai Bizottságnak két technikai kérdésre kell válaszolnia, de ezek egyike sem érinti az Isztambuli Egyezmény tartalmát, sem pedig azt, hogy az unió ratifikálja-e a szerződést. Nálunk ezt így értelmezik, a választás előtt pedig politikai tőkét akarnak kovácsolni belőle” – magyarázza Pfundtner, aki azt valószínűsíti, hogy mivel elnöki szerződésről van szó, az ügy vissza fog kerülni az elnöki palotába.

„Korábban elindult egy folyamat a szerződés ratifikálásáról méghozzá annak alapján, hogy az akkori köztársasági elnök meghatalmazta a kormányt, és a szerződést aláírták. Az igazságügyi minisztériumnak nincs meghatalmazása arra, hogy a folyamatot megfordítsa. A következő lépést az elnöknek kell megtennie, az ő jogköre eldönteni, hogyan tovább” – zárta az államtitkár.

Elmondása alapján az is megtörténhet: az elnök az Alkotmánybírósághoz fordul, hogy megtudja, a szerződés összeegyeztethető-e alkotmányunkkal. 

Még a parlament tavaszi döntésével kapcsolatban Lucia Žitňanská volt igazságügyi miniszter arról tájékoztatott, hogy a kormány nem dönthet saját hatáskörében a ratifikációs folyamat leállításáról, mivel elnöki megállapodásról van szó: a kormány az elnök megbízásából folytatott róla tárgyalásokat, a kormány egyik tagja pedig szintén az elnök megbízásából írta alá. „Magyarán: ha a parlament azt kéri, hogy a kormány a fent említett kérdésről érdemben tárgyaljon az Európa Tanáccsal, javaslatot tehet az elnöknek arra, hogy bízzon meg ezzel a feladattal egy kormánytagot” – magyarázta akkor Žitňanská.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
kep

Mózes: „Nem a Híd az ellenfél, hanem a közöny”

Ersek, bardos

Listavezetők vitája az ÚJ SZÓ stúdióban II.

berlinale

Szlovák film a Berlinale versenyében

SpaceX

Négy turistát küldene az űrbe 2021 végéig a SpaceX

Repülő gázpalack ölt meg egy járókelőt Sydneyben

téli napozás

Télen is egészséges a napozás?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.