Közélet

Ösztöndíjjal tartanák itthon a nővéreket

Pozsony | Hatezer euróval támogatná az egészségügyi minisztérium az ápolókat a tanulmányaik alatt, ha később nem mennek külföldre dolgozni – tájékoztatott Zuzana Eliášová, a tárca szóvivője. A Szlovák Nővérek és Szülészasszisztensek Kamarája (SKSaPA) a minisztérium intézkedéseit elhibázottnak tartja.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. augusztus 14. 12:05

Az egészségügyi minisztérium egy úgynevezett stabilizációs ösztöndíjjal segítené az egészségügyi ápolók tanulmányait.

A hároméves ösztöndíj során a tanulók évente kétezer eurós támogatást kapnának az államtól, azzal a feltétellel, hogy az iskola elvégzését követően legalább 9 évig Szlovákiában kell dolgozniuk. Ellenkező esetben az ösztöndíjat vissza kellene fizetniük. Zuzana Eliášová elmondása szerint az egészségügyi minisztérium jelenleg is tárgyal az oktatásügyi minisztériummal az intézkedésről. „Nagyjából 2,5 millió eurós összeget szánunk az ösztöndíjakra. A részletekről még egyeztetnünk kell, csak ezután fogunk további tájékoztatást nyújtani” – mondta az egészségügyi tárca szóvivője.

A Szlovák Nővérek és Szülészasszisztensek Kamarája szerint az ösztöndíj nem tekinthető megfelelő motivációnak.

 

2018. június 27. 19:36

Jöhetnek a szerb és ukrán nővérek, orvosok

„Naiv elképzelés a minisztérium részéről, hogy a stabilizációs ösztöndíjjal megelégszenek az ápolók, hiszen már a tanulmányaik alatt is figyelnek arra, hogy milyen munkafeltételek várnak rájuk a tanulmányaik után. Egyszerűbb megoldás számukra, hogy elmennek például Ausztriába dolgozni, ahol kereshetnek akár kétezer eurót is havonta, majd pedig könnyűszerrel visszautalják az ösztöndíjat” – magyarázta Iveta Lazorová, a SKSaPA elnöke.

A kamara a sajtóközleményében arra is figyelmeztetett, hogy a minisztérium már két éve megkapta a javaslataikat, amelyek segítségével növelni lehetne az érdeklődést az ápolói szakma iránt.

„Szlovákiában egyrészt kevés az ápoló, másrészt sokuk inkább külföldre megy dolgozni. A problémát nem lehet átmeneti intézkedésekkel megoldani, az egész rendszeren kellene változtatni. Már kétszer is kérvényeztük a minisztériumnál, hogy növeljék a nővérképző főiskolák állami támogatásait, mely lehetővé tenné, hogy több diákot vegyenek fel, és biztosítsanak a képzésükhöz megfelelő körülményeket” – jelentette ki a javaslat margójára Iveta Lazorová, a nővérkamara elnöke. (nar, Trend.sk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Menyhárt visszalép Mistrík javára

Kitolta a fagyra a hajléktalant

Sergio Ramos és a Real Madrid is a legrosszabb arcát mutatja

A rendőrség nem akadályozza a gazdák traktoros bevonulását Pozsonyba

Halálra késeltek egy férfit Pozsonyivánkán

A fogyasztók fizetik ki az üzletek különadóját

Legfrissebb galériák
Olvasta már?