Közélet

Orosch a bencések pénzét kérte a banktól

Vrabec Mária

2015. február 27. 17:17

Nagyszombat | A nagyszombati érsek minden követ megmozgat, hogy megszerezze a bencések vagyonát, miközben a Szentszék illetékes kongregációja már kimondta, hogy illetéktelenül oszlatta fel a komáromi bencés rendházat.

Míg a Vatikán pozsonyi nagykövete a szlovák külügyminisztériumban tett panaszt a diplomáciai postával való állítólagos visszaélés megakadályozása érdekében, addig továbbra sem tudni, a nagyszombati érsekség mikor hajtja végre a Szentszék döntését. A szerzetesi kongregáció január 19-én kelt, José Rodriguez Carballo főtitkár által aláírt állásfoglalásban ugyanis semmisnek nyilvánította Ján Orosch nagyszombati érsek novemberben kiadott dekrétumát, amellyel feloszlatta a komáromi bencés rendházat.

A kongregáció állásfoglalására a nagyszombati érsekség hivatalosan úgy reagált, hogy mindig a Vatikán instrukciói szerint járt el. Arról, mikor kérvényezi a szlovákiai hivatalokban a bencések jogviszonyának visszaállítását, nem kívánt nyilatkozni, nem hivatalosan viszont a szentszéki államtitkársághoz fordult.

Újabb fordulat jöhet?

Három nappal az után, hogy lapunk beszámolt a szerzetesi kongregáció állásfoglalásáról, a nagyszombati érsekség honlapján megjelent egy tömör hír, miszerint a kongregáció megkérte az érseki hivatal szóvivőjét, hogy tegye közzé: a szerzetesi kongregáció rövid időn belül a szentszéki államtitkárságnak fogja továbbítani a komáromi rendre vonatkozó dokumentációt, és az ügy végleges rendezéséről az államtitkárság hoz majd döntést. A honlapon nem tették közzé a kongregáció levelét, e-mailben elküldött kérdésünkre, átküldték-e már a szóban forgó dokumentációt az államtitkárságra, a Vatikánból nem érkezett válasz.

Várszegi Asztrik, a Magyar Bencés Kongregáció főapátja mindenesetre nem tud sem arról, hogy a szerzetesi kongregáció módosította volna az álláspontját, sem pedig arról, hogy a szentszéki államtitkárságnak továbbította volna az ügyet. „Ha hivatalos eljárásról volna szó, mint érintett felet írásban értesítettek volna” – mondta a főapát, aki ugyanakkor nem zárta ki, hogy az ügyben a szlovák fél háttér-diplomáciai lépéseket tett.

Feljelentés a minisztérium ellen

Közben a nagyszombati érsekség a komáromi bencés rendház jogalanyiságának megszüntetésére hivatkozva a Szlovák Takarékpénztárban kérte a rend számlán lévő, csaknem 300 ezer euró átutalását az érsekség számlájára. A pénzintézet ennek egyelőre nem tett eleget, csupán blokkolta a számlát.

A komáromi rendház a jogalanyiság megszüntetése ügyében feljelentést tett a kulturális minisztérium ellen azzal az indoklással, hogy a tárca nem volt illetékes a nagyszombati érsek indítványára eljárni. A főügyészségről szerdán azt a választ kapta, hogy az ügy bonyolultságára való tekintettel, döntés csak később születik.

Önnek ajánljuk