Közélet

Önrész nélkül már nincs lakáshitel

A jegybanki szigorításokat követően egyre nagyobb önrészre lesz szükségük azoknak, akik hitelre szeretnének lakást vásárolni. Mikor kellene elkezdenünk erre takarékoskodni, mekkora összeget érdemes félretenni, és milyenek a valós megtakarítási lehetőségeink? Az alábbiakban erre keressük a választ.
Molnár Iván

2019. február 16. 20:00

- TASR-felvétel

„Akik lakást szeretnének vásárolni, manapság már nem számíthatnak arra, hogy ezt teljes mértékben hitelből fedezik, így jó előre el kellene gondolkodniuk azon, hogyan teremtik elő az ehhez szükséges önrészt” – nyilatkozta Peter Janovíček, a Szlovák Takarékpénztár betéti termékekért felelő részlegének a vezetője. Akiknek nem áll rendelkezésükre eleve egy nagyobb pénzösszeg, azoknak minél hamarabb el kellene kezdeniük takarékoskodni. „A legjobb stratégia, ha ehhez most rögtön hozzálátnak. Nem érdemes arra várni, hogy a jövőben csökken az ingatlanok ára” – vallja Lenka Buchláková, a Szlovák Takarékpénztár elemzője, aki egy gyakorlati példával is szolgál. Ha egy fiatal pár például egy kétszobás, 55 négyzetméteres, 79 ezer euróba kerülő startlakáshoz szeretne hozzájutni jelzáloghitel segítségével, akkor 10 százalékos önrészre, vagyis 7,9 ezer euróra lesz szüksége. „Ha havonta 100 eurót tesznek félre a számlájukra, 0,35 százalékos éves betéti kamat mellett, 6,5 évig kell takarékoskodniuk. 130 eurós megtakarításnál ez az időszak 5 évre csökken” – mondta Buchláková.

Mekkora összeget tesznek félre manapság azok, akik lakásra takarékoskodnak? A Szlovák Takarékpénztár elemzése szerint a szlovákiai átlag 122 euró körül mozog, a férfiak átlagosan 128, a nők 115 eurót tesznek félre. Az egyes régiók, és korosztályok között azonban látványos különbségek vannak. Nem meglepő, hogy a legnagyobb összeget, átlagosan 205 eurót a Pozsonyban élők spórolják meg, hiszen itt a legmagasabbak a bérek, miközben a lakásokért is jóval nagyobb összeget kérnek, mint a vidéki városokban. A sor végén Besztercebánya megye található, ahol a havi átlagos megtakarítás összege csupán 95 euró, amihez nem árt tudni, hogy ebben a megyében az ingatlanok négyzetméterenkénti ára a pozsonyiakénak csupán a 2/5-ét teszi ki. A korcsoportok szempontjából a legnagyobb összeget, átlagosan 133 eurót a 18 és 35 év közöttiek teszik félre, miközben a legnagyobb megtakarítási kedvet az egyetemisták és az egyetemet végzettek körében mérték.

„A lakásra takarékoskodók számára a legjobb megoldás, ha állandó átutalási megbízást adnak a bankjuknak, és rögtön a fizetés után egy takarékszámlára utalják az összeget. Akik rövidebb, 3 és 5 év közötti spórolást terveznek, azoknak a kevésbé kockázatos megtakarítási formákat, így például a takarékszámlát ajánlhatjuk. Akik azonban hosszabb távra terveznek, azok kipróbálhatják a kockázatosabb pénzügyi termékeket is, amelyek hosszabb távon nagyobb hozamot biztosítanak” – tanácsolja Buchláková, aki szerint legalább a havi bevételünk 10 százalékát érdemes félretenni. (mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Alig szavazott a magyar 

Elhunyt Baló György

Ha a közönség neveletlen

TB Dunaszerdahely: Idegenben nyertek kiesési rangadót a felsőpatonyiak

Kevéssé ismert tények a spermiumról

Területi viták, nemzeti érvek, nagyhatalmi döntések 1919-ben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?