Ódor: Nem csak világítani és fűteni akart a szakértői kormány

Ódor-kormány

Nem csak világítani és fűteni akart a szakértői kormány, és a miniszterek nem akartak öt hónapon át pusztán statisztaszerepet betölteni – jelentette ki sajtótájékoztatóján Ódor Lajos kormányfő. Emlékeztetett, hogy kormánya nehéz időszakban foglalta el a hivatalát, anyagi források és parlamenti többség nélkül, ráadásul kampányidőszakban.

Kormánya tevékenységét röviden három szóval jellemezte: nyugalom, szakértelem, eredmények. „Az utóbbi időszakban nőtt a kormány iránti bizalom. Ezzel szemben a kormánnyal szembeni bizalmatlanság csökkent, és minden eddigi kormányt tekintve most a legkedvezőbb ez a mutató. A rendőrség és a hadsereg is élvezi a lakosság jelentős részének bizalmát” – szögezte le.

A sikerek között említette, hogy rengeteg uniós támogatás elveszítését sikerült megakadályozni, továbbá az energiaárak emelkedése ellen hozott intézkedéseket, a helyreállítási tervvel kapcsolatos feladatok megvalósítását, és a célzott szociális segítségnyújtást sorolta fel. Kiemelte a felsőoktatás javítására szánt anyagi motiválást, az alapiskoláknak nyújtott segítséget, a bírósági reform folytatását, a hadsereg modernizálására tett lépéseket, a termelők megvédését az ukrán gabonaimport negatív hatásaitól, a természetvédelmi területek védettségi szintjének besorolását és a környezeti károk felszámolására tett lépéseket. Az egészségügy kapcsán a kormányfő azt mondta, sikerült előrelépni az ágazat pótfinanszírozása és az állami Általános Egészségbiztosító gazdálkodásának javítása terén.

Az új kormánynak javaslatcsomagot hagynak hátra az államháztartás konszolidálásával kapcsolatban, továbbá a tehetségek itthon tartása céljából, valamint az uniós támogatások lehívása és felhasználása, valamint a szociális támogatások terén. Ódor kitért arra is, ami nem sikerült. Ilyen a gyermekorvosok ügyének kezelése, a migráció megoldása, a Btk. szükséges módosítása, de mindezek mögött az áll, hogy a szakértői kormánynak nem volt parlamenti többsége. Sajnálatosnak tartja, hogy a szakértői kormányt is belerángatták a választási kampányba, ennek ellenére nem keserűséggel távoznak kabinetjének tagjai.

„Legalább egy kicsit sikerült előbbre vinnünk az országot, és megmutattuk, hogy másképp is lehet ezt csinálni, szakértelemmel hozzáállni” – jegyezte meg. Az új kormánynak annyit üzen, a társadalom megosztása és a bűnbakok keresése helyett a társadalom összefogására összpontosítson.

A saját jövőjével kapcsolatban azt mondta, „még nem lát teljesen világosan”. „Meglátjuk, mit hoz az élet. Egyelőre nem zártam ki semmilyen lehetőséget, de szeretnék néhány hétig pihenni, és utána dönteni” – tette hozzá. Ódor azt sem zárta ki, hogy politikai pályára lép, de ezt tartja a kevésbé valószínű lehetőségnek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?