Ódor: A hiteltörlesztés problémáinak kezelése nem terhelheti az államháztartást

Ódor Lajos

A jelzáloghitelek emelkedő kamataival és törlesztőrészleteivel kapcsolatos probléma nem annyira komoly, hogy ezzel kelljen terhelni az államháztartást, vagy hogy a kormánynak jelentősebb bankadó bevezetését kellene fontolóra vennie – közölte Ódor Lajos miniszterelnök a szerdai kormányülés után.

Ódor emlékeztetett: a kérdésről már hosszabb ideje tárgyal a pénzügyminisztérium, a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) és a Szlovák Bankszövetség (SBA) munkacsoportja. Azoknak, akik tényleg segítségre szorulnak, célzott megoldásokat kínálnak. Ezeket valószínűleg jövő héten fogják bemutatni.

A kormányfő szerint nem szabad azzal ijesztgetni az embereket, hogy a hitelfelvevők 20-30 százaléka, a törlesztőrészletek emelkedése miatt, elveszíti a tetőt a feje felől. Ezt a probléma felnagyításának tartja, ami a választási kampány része lett. Ezzel azokra a pártokra és politikusokra reagált, akik az utóbbi időben különféle megoldásokkal álltak elő a hiteltörlesztéssel kapcsolatos problémák leküzdése érdekében.

„A kamatlábak hosszú éveken át rendkívül alacsonyak voltak, és ezek most, a megemelkedésük után, még mindig alacsonyabbak, mint mikor beléptünk az eurózónába. Nem gondolom, hogy a kormánynak és más adófizetőknek kellene összerakni a pénzt, hogy mindenkinek segíthessünk, beleértve a jómódúakat is, akik drága ingatlant vásároltak Pozsonyban” – hangsúlyozta a kormányfő. A többletkiadások többnyire nem lépik át a 100 eurót – jelentette ki.

Ez azonban Ódor szerint nem jelenti azt, hogy egyes esetekben nem fordulhatnak elő problémák. „A hitelt törlesztő háztartások talán 1 százalékában, a fizetésekhez viszonyítva, tényleg drámai emelkedésről lehet szó. Ez azonban nem országos vagy össztársadalmi probléma” – magyarázta. A kormány ezeket az eseteket sem kezeli könnyelműen, amit épp az említett munkacsoport működtetése bizonyít.

Véleménye szerint a bankoknak is az az érdeke, hogy az ügyfeleik továbbra is törlesszék a hiteleiket. Éppen ezért problémák esetén sokszor individuális törlesztési ütemtervet fogadnak el. A kormányfő szerint az is kulcsfontosságú, hogy a bankok hosszútávon is jól működjenek. Ezért nem pártfogolja a bankok rendkívüli megadóztatását, és kormánya nem fog ilyesmit kezdeményezni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?