Közélet

Népszerű a mamahotel

Pozsony | Egyre nehezebben hagyják el a mamahotelt a szlovákiai fiatalok: a 25 és 34 év közötti korosztályhoz tartozók több mint fele még mindig a szüleivel él – derül ki az Eurostat legfrissebb jelentéséből. A szlovák adat a második legrosszabb az egész Európai Unióban.
Molnár Iván

2019. május 20. 09:03

mamahotel
Illusztrációs felvétel - Fotó: pixabay

A 25–34 éves korosztályhoz tartozó uniós fiatalok 28,5 százaléka képtelen megválni a szülői háztól. Az EU statisztikai hivatalának, az Eurostatnak a legfrissebb, 2017-es adatszerzésen alapuló felmérése szerint azonban a férfiak sokkal hajlamosabbak a harmincas éveik elején is a „mamahotelben” maradni, több mint harmaduk (35 százalék), míg a nőknek csak az ötöde (22 százalék) élvezi még a szülei vendégszeretetét. 

Az uniós statisztika alapján az északi országok fiataljai a legönállóbbak, a dánoknak mindössze 3, a finnek 5, a svédeknek pedig 6 százaléka lakik még a szüleivel. A családi fészek melegét leginkább a horvát fiatalok élvezik, ott az említett korosztályhoz tartozók 60 százaléka él a szüleivel. „A második helyen azonban Szlovákia áll. Itt a vizsgált korcsoport 57 százaléka nem akar vagy nem tud saját háztartást vezetni. Az elmúlt tíz évben ráadásul még romlott is a helyzet, hiszen 2009-ben ez az arány nem egész 51 százalék volt” – nyilatkozta Lenka Buchláková, a Szlovák Takarékpénztár elemzője. A nemek közötti különbség azonban nálunk is szembeötlő. Míg a fiatal szlovákiai férfiaknak a kétharmada (66,3 százalék), a nőknek kevesebb, mint a fele (47 százalék) él még együtt a szüleivel. 

Az európai fiatalok az Eurostat szerint átlagosan 26 éves korukban költöznek el szüleiktől, de az önálló élet megkezdésének ideje jelentősen eltér az egyes tagállamokban. ÉszakEurópában például jellemzően már a húszas éveik elején elköltöznek otthonról a fiatalok. A svédek járnak az élen, akik már 18 és fél évesen elbúcsúznak a szülői háztól. Luxemburgban 20, Dániában 21, Finnországban pedig 22 évesen kerítenek erre sort. A kiköltözéssel a horvátok várnak a legtovább, ők átlagosan 32 évesen érzik elérkezettnek az időt a saját lakásba költözésre. A második helyen e tekintetben is Szlovákia található, 31 évvel. A későn költöző nemzetek közé tartoznak még a máltaiak, az olaszok, a bolgárok, a spanyolok, a görögök és a portugálok is, akik egyaránt 29 év felett kezdik az önálló életüket, de Magyarországon is az uniós átlagnál idősebben, 27 évesen lépnek ki végleg a szüleik otthonából. 

A lakhatás miatt él sok fiatal a szüleivel

A szlovákiai fiatal felnőttek több mint fele a szüleivel él. Az Eurostat adatai szerint a 25–34 éves korosztályba tartozók 57 százaléka él mamahotelben, ami Horvátország után a második legmagasabb érték az Európai Unióban. 

„Hogy Szlovákiában egyre több fiatal él hosszabb ideig a szüleivel, az részben azzal is magyarázható, hogy többen járnak főiskolára és egyetemre, mint korábban. A fő ok azonban az, hogy a fiatalok többségének egyszerűen nincs elég pénze a különéléshez” – mondta Buchláková. Szerinte ehhez nagymértékben hozzájárul az is, hogy Szlovákiának nincs olyan hatékony bérlakásépítési programja, amely lehetővé tenné a fiatalok önállósodását. „Az elmúlt időszakban azonban szigorodtak a saját lakáshoz jutás feltételei is, hiszen a jegybanki szigorítások miatt egyre nagyobb önrészre van szükség a hitelfelvételnél, amit a pályakezdő fiatalok egyszerűen képtelenek teljesíteni” – tette hozzá Buchláková. 

Az Eurostat felmérése szerint azonban a mamahotel nem minden esetben magyarázható az anyagiak hiányával. Gyakran csak azért tartanak ki mellette, mert sokkal kényelmesebb a szülőkkel élni, mint egyedül, a fiatalok nagyjából tizede pedig azért nem költözik el a szülőktől, mert gondoznia, ápolnia kell őket.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Színház- és Filmművészeti Egyetem

Az Összefogás tagja lett az SZFE kuratóriumi titkára

27 új koronavírus-fertőzött Szlovákiában

Országos tesztelés: akit csak lehet, mozgósítanak

kijárási tilalom

Eddig tarthat a kijárási tilalom Szlovákiában

Zuzana Čaputová

Čaputová rendszeresen tesztelteti magát, az országos tesztelésen nem vesz részt

könyv

Ahol pálmára fut a vadrózsa

Kmotrík

Kmotrík reagált a vádakra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.