Népszerű a mamahotel

mamahotel
Pozsony |

Egyre nehezebben hagyják el a mamahotelt a szlovákiai fiatalok: a 25 és 34 év közötti korosztályhoz tartozók több mint fele még mindig a szüleivel él – derül ki az Eurostat legfrissebb jelentéséből. A szlovák adat a második legrosszabb az egész Európai Unióban. 

A 25–34 éves korosztályhoz tartozó uniós fiatalok 28,5 százaléka képtelen megválni a szülői háztól. Az EU statisztikai hivatalának, az Eurostatnak a legfrissebb, 2017-es adatszerzésen alapuló felmérése szerint azonban a férfiak sokkal hajlamosabbak a harmincas éveik elején is a „mamahotelben” maradni, több mint harmaduk (35 százalék), míg a nőknek csak az ötöde (22 százalék) élvezi még a szülei vendégszeretetét. 

Az uniós statisztika alapján az északi országok fiataljai a legönállóbbak, a dánoknak mindössze 3, a finnek 5, a svédeknek pedig 6 százaléka lakik még a szüleivel. A családi fészek melegét leginkább a horvát fiatalok élvezik, ott az említett korosztályhoz tartozók 60 százaléka él a szüleivel. „A második helyen azonban Szlovákia áll. Itt a vizsgált korcsoport 57 százaléka nem akar vagy nem tud saját háztartást vezetni. Az elmúlt tíz évben ráadásul még romlott is a helyzet, hiszen 2009-ben ez az arány nem egész 51 százalék volt” – nyilatkozta Lenka Buchláková, a Szlovák Takarékpénztár elemzője. A nemek közötti különbség azonban nálunk is szembeötlő. Míg a fiatal szlovákiai férfiaknak a kétharmada (66,3 százalék), a nőknek kevesebb, mint a fele (47 százalék) él még együtt a szüleivel. 

Az európai fiatalok az Eurostat szerint átlagosan 26 éves korukban költöznek el szüleiktől, de az önálló élet megkezdésének ideje jelentősen eltér az egyes tagállamokban. ÉszakEurópában például jellemzően már a húszas éveik elején elköltöznek otthonról a fiatalok. A svédek járnak az élen, akik már 18 és fél évesen elbúcsúznak a szülői háztól. Luxemburgban 20, Dániában 21, Finnországban pedig 22 évesen kerítenek erre sort. A kiköltözéssel a horvátok várnak a legtovább, ők átlagosan 32 évesen érzik elérkezettnek az időt a saját lakásba költözésre. A második helyen e tekintetben is Szlovákia található, 31 évvel. A későn költöző nemzetek közé tartoznak még a máltaiak, az olaszok, a bolgárok, a spanyolok, a görögök és a portugálok is, akik egyaránt 29 év felett kezdik az önálló életüket, de Magyarországon is az uniós átlagnál idősebben, 27 évesen lépnek ki végleg a szüleik otthonából. 

A lakhatás miatt él sok fiatal a szüleivel

A szlovákiai fiatal felnőttek több mint fele a szüleivel él. Az Eurostat adatai szerint a 25–34 éves korosztályba tartozók 57 százaléka él mamahotelben, ami Horvátország után a második legmagasabb érték az Európai Unióban. 

„Hogy Szlovákiában egyre több fiatal él hosszabb ideig a szüleivel, az részben azzal is magyarázható, hogy többen járnak főiskolára és egyetemre, mint korábban. A fő ok azonban az, hogy a fiatalok többségének egyszerűen nincs elég pénze a különéléshez” – mondta Buchláková. Szerinte ehhez nagymértékben hozzájárul az is, hogy Szlovákiának nincs olyan hatékony bérlakásépítési programja, amely lehetővé tenné a fiatalok önállósodását. „Az elmúlt időszakban azonban szigorodtak a saját lakáshoz jutás feltételei is, hiszen a jegybanki szigorítások miatt egyre nagyobb önrészre van szükség a hitelfelvételnél, amit a pályakezdő fiatalok egyszerűen képtelenek teljesíteni” – tette hozzá Buchláková. 

Az Eurostat felmérése szerint azonban a mamahotel nem minden esetben magyarázható az anyagiak hiányával. Gyakran csak azért tartanak ki mellette, mert sokkal kényelmesebb a szülőkkel élni, mint egyedül, a fiatalok nagyjából tizede pedig azért nem költözik el a szülőktől, mert gondoznia, ápolnia kell őket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?