Közélet

Népszámlálás: hatalmas az érdeklődés

Pozsony | Már több mint 2 millióan töltötték ki a népszámlálási ívet. A legnagyobb arányban Pozsony megye, a legkisebb mértékben Kassa megye lakossága tett eddig eleget a népszámlálási kötelezettségének.
Czímer Gábor

2021. február 23. 19:00

népszámlálás
Forrás: Facebook / Népszámlálás 2021 • A magyarság érték

A népszámlálás március 31-ig tartó elektronikus szakasza során eddig valamivel több mint 2 137 000 polgár töltötte ki az internetes kérdőívet, közölte lapunkkal Jasmina Stauder, a Szlovák Statisztikai Hivatal szóvivője. Ez egyben azt is jelenti, hogy az ország lakosságának már közel 40 százaléka részt vett a felmérésben. Hétfő és kedd között, 24 óra alatt 187 000 személy tett eleget a kitöltési kötelezettségének.

Pozsony vezet

A február 15-én indult népszámlálás kitöltési arányát tekintve Pozsony megye vezet, itt a lakosság több mint 40 százaléka válaszolt már kérdésekre, ami több mint 300 ezer személyt jelent. Pozsony városában, amely önálló kampányt indított a felmérés népszerűsítésére, már 200 ezer felett van azoknak a száma, akik kitöltötték az ívet. A főváros polgármestere, Matúš Vallo, akit a Progresszív Szlovákia és a Spolu közös jelöltjeként választottak a tisztségbe, rámutatott, ha a városban valóban életvitelszerűen tartózkodó személyek ezt a népszámlálás során is bevallják, akkor Pozsony évente 10 millió euróval több forrásból gazdálkodhat. Szlovákiában ugyanis az önkormányzatoknak juttatott állami forrást a népszámlálás során felmért lakosságszám alapján adják.

A második legnagyobb arányban, 37 százaléknyian Nagyszombat megyében töltötték ki az ívet. Ez az arány Nyitra megyében 35 százalék, Besztercebánya megyében 32 százalék, Kassa megyében pedig 29 százalék. Az utóbbi jelenleg a legalacsonyabb kitöltöttségi arány is egyben.

Kérdezőbiztosok nélkül

Ľudmila Ivančíková, a Szlovák Statisztikai Hivatal demográfiai osztályának vezérigazgatója szerint a felmérés első hetének eredményei nagyon jók. „Végső sikernek azonban azt tekintjük majd, ha az ország lakosságának legalább 70 százaléka elektronikusan tölti ki az ívet” – tette hozzá. Ivančíková egyben arra kérte a lakosságot, hogy aki az internetes kérdőívet nem tudja kitölteni, az kérjen segítséget a hozzátartozóitól. Egyben kiemelte, hogy a népszámlálás jelen szakaszában a háztartásokat egyáltalán nem látogatják kérdezőbiztosok. A napokban ugyanis a rendőrség olyan bejelentéseket kapott, amelyek szerint magukat kérdezőbiztosoknak kiadó csalók próbáltak meg idősek otthonába bejutni. A kérdezőbiztosok csak a népszámlálás második, ún. asszisztált szakaszában segíthetnek a polgároknak az ívek kitöltésében, ez azonban csak április 1-én indul. Az addig meg nem számlált polgároknak azonban ekkor is maguknak kell kérvényezniük az asszisztens vagy kérdezőbiztos segítségét.

Gyakori kérdések

A Szlovák Statisztikai Hivatal a válaszadók gyakran ismételt kérdései alapján arra figyelmeztet, a házasságban élőknek be kell jelölniük, hogy van férjük, vagy feleségük, ahogy a szülőknek is meg kell adniuk, hogy hány gyerekük van. Ettől függetlenül azonban a házastársnak és a gyerekeknek is ki kell töltenie a teljes elektronikus kérdőívet, amelybe a saját születési számukkal jelentkezhetnek be. Az előző népszámlálásoktól eltérően most két nemzetiséget is megadhatunk. A kérdőívben először a „Mi az ön nemzetisége?”, majd az „Egyéb nemzetiséghez tartozónak is vallja magát?” kérdés következik. A kérdőív kitöltése kötelező, aki elmulasztja, arra az önkormányzat 25-től 250 euró közötti büntetést szabhat ki.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Akár kormányválságot is okozhat a Szputnyik V

Marek Krajčí
Frissítve

Hétfőtől változik az oltási stratégia, harmincra nő a feketével jelölt járások száma

Igor Matovič Zuzana Čaputová
Frissítve

Čaputová: A Szputnyik alkalmazása nem a bátorság megnyilvánulása

neszm

Fókuszban a világ legnépszerűbb hegyei: nehézség és reklámérték Neszmélyi Emil szemével

Ipoly-híd: a járvány is fékezheti a munkát

Ipoly-híd: a járvány is fékezheti a munkát

Mars

VIDEÓ: Több mint kilencezer szlovákiai neve került a Marsra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.