Közélet

Népszámlálás 2021: sok a bizonytalanság

Pozsony | Egyre több az információ arról, mire számíthatunk a jövő év elején esedékes népszámlálás után, amely során először jelölhetünk be két nemzetiséget. Még mindig nem világos azonban, hogy az így felmért adatokat hogyan veszi figyelembe az állam.
Czímer Gábor

2020. október 23. 07:00

Bukovszky László
Csak imádkozhatunk, hogy jól süljön el. Bukovszky László kormánybiztos szerint a legjobb megoldás az lenne, ha függetlenül attól, hogy valaki melyik kérdésnél jelölte meg a magyar nemzetiséget, az eggyel növelné a közösség hivatalos létszámát. - TASR-felvétel

A 2021. február 15-től március 31-ig tartó népszámláláskor egyebek mellett az ország polgárainak nemzetiségére is rákérdeznek. Az előző felmérésektől eltérően, most a nemzetiségre két kérdés vonatkozik. A kérdőívben, amelyet elsősorban online lehet kitölteni, először a „Mi az ön nemzetisége?”, utána az „Egyéb nemzetiséghez tartozónak is vallja magát?” kérdés következik. Ez különböző értelmezéseket enged meg arra, hogy egy-egy nemzetiségnek mekkora a létszáma. Nyitott kérdés például, hogy egy-egy településen a magyarok arányát azokból a válaszadókból számolják-e ki, akik csak az első kérdésnél jelölték be a magyar nemzetiséget, vagy hozzáadják-e azokat is, akik a második helyen jelölték meg. A nemzetiségeknek egy adott településen belüli arányától függ például a magyar nyelvű ügyintézéshez való jog, de a Kisebbségi Kulturális Alap nyolcmillió eurójának a szétosztásakor is figyelembe vették a népszámlálás adatait.

A hivatal válasza

Mi a Statisztikai Hivatalnál arról érdeklődtünk, milyen formában teszik közzé a népszámlálás adatait, hiszen ez is nagyban meghatározza, milyen értelmezések olvashatók ki belőlük. „A kérdéseket egyenként fogjuk kiértékelni” – válaszolta a hivatal. Ez azt jelenti, hogy az ország lakosságának nemzetiségi összetételét külön az első és külön a második kérdés alapján is kimutatják. „Ugyanakkor a lakosságnak a multietnicitás szempontjából mutatott struktúráját is feldolgozzuk” – tették hozzá. A hivatal közleményében ez utóbbit úgy magyarázza, hogy azok számát és arányát is kimutatják, akik egy nemzetiséget jelöltek meg és azokét is, akik kettőt.

Másodrendű identitás?

A hivatal nem tart attól, hogy a második kérdésben felmért nemzetiséget alacsonyabb vagy másodrendű identitásként értelmeznék. Ezt azzal indokolták, hogy a kérdőívet a nemzetiségek szakembereinek a bevonásával állították össze. „A második kérdést nem kell kitölteni, ha a lakos szilárdan elhatározta, csak egy nemzetiséget tüntet fel, és nem érzi szükségét, hogy nyilatkozzon a családi kötődésből, a felmenők tiszteletéből adódó multietnicitásáról” – fogalmaz a hivatal. Jasmína Stauder, a Statisztikai Hivatal szóvivője lapunknak elmondta, az első kérdésben a nemzetiségre „mint olyanra” kérdeznek rá.

„A második kérdés a multietnicitásra vonatkozik. Tehát arra, hogy a válaszadónak van-e kötődése valamely nemzetiséghez tartozó felmenőhöz, vagy van-e ehhez hasonló más viszonya. Ez azt jelenti, itt egy második nemzetiséget is meg lehet jelölni”

– mondta a szóvivő. Hozzátette, ha például valaki az első kérdésben a magyar nemzetiséget jelöli meg, de a második kérdésben is ugyanígy tesz, akkor a magyar nemzetiségűek közé és egyben a magyar multietnicitásúak közé is beszámítják, hiszen a hivatal értelmezésében a második kérdés egyfajta érzelmi kötődésről szól. Arról is beszélt, hogy az ő szempontjukból a két kérdés között nincs fontossági sorrend.

Stauder ugyanakkor hangsúlyozta, hogy azoknak a számára és arányára vonatkozó információkat, akik mindkét kérdésre válaszoltak, csak akkor mutatják ki, ha azt egy-egy állami szerv, például a kisebbségügyi kormánybiztos hivatala, vagy a parlament kisebbségjogi bizottsága kifejezetten kéri tőlük. Stauder szerint a településekről szóló, a multietnicitásra is vonatkozó adatokat például az adott település polgármestere is kikérheti. A szóvivő kiemelte, az országos szintű adatok további értelmezése nem rajtuk, hanem például a kisebbségi kormánybiztoson múlik.

A kormánybiztos

Bukovszky László (Híd) kormánybiztos arról beszélt, az is elképzelhető, hogy ha túl kevesen válaszolnak a második kérdésre, akkor azt végül a Statisztikai Hivatal nem veszi figyelembe. Hozzátette, ha megfelelő mennyiségű válasz érkezik, még nem tudni, miként fogja azokat figyelembe venni az állam a kisebbségek jogainak meghatározásánál. Erre az ő hivatalának kell javaslatot tennie. Előtte azonban azt szeretné, ha a kormány Nemzeti Kisebbségekért és Etnikai Csoportokért Felelős Bizottságában elfogadnának egy értelmezési javaslatot, amellyel minden nemzetiség azonosulni fog. Erre decemberben kerülhet sor. Elmondta, ő egyfajta kumulatív értelmezést tartana a legjobbnak, ami azt jelenti, függetlenül attól, hogy valaki melyik kérdésnél jelölte meg például a magyar nemzetiséget, az eggyel növelné a közösség hivatalos létszámát. „Én is azt tartanám a legjobbnak, ha az első és a második kérdésre adott azonos válaszokat összeolvasnák” – fogalmazott Bukovszky.

A szakember szerint...

Mrva Marianna szociológus lapunknak elmondta, a Statisztikai Hivatal válaszából arra lehet következtetni, hogy több táblázatra számíthatunk. „Megtudhatjuk például, hányan jelölték be a magyar nemzetiséget az első, illetve a második helyen – fogalmazott. – A hivatal válaszából azonban nem derül ki egyértelműen, a közölt eredmények alapján megállapítható lesz-e, hogy a multietnicitások milyen különböző változatai fordulnak elő az országban, vagy egy adott településen.” Mrva szerint nem egyértelmű, hogy megállapítható lesz-e például az, mennyi a magyar– szlovák, szlovák–magyar, magyar– roma stb. kombinációt jelölő lakos. „Ez az információ a multietnicitás kutatása szempontjából nagyon fontos és érdekes lenne” – tette hozzá a szakember.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Sulík

Sulík tervez, Matovič végez

időjárás ősz

Délelőtt köd és jeges utak, délután derűs idő vár ránk

Komárom

Ismét új tesztelőpont nyílt Komáromban

Bős

880 fertőzött a Dunaszerdahelyi járásban

újvári hokisok

Az érsekújvári jégcsarnokból is nagyon hiányoznak a szurkolók

dd

Búcsúzunk Pólos Árpádtól

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.