Közélet

Nem lesz magyar egység

Pozsony | A Híd Országos Tanácsa (OT) hétfőn elutasította az MKP ajánlatát, így a két párt a jövőre esedékes parlamenti választás előtt nem lép koalícióra. Az MKP csalódott a döntés miatt. A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala eközben egyeztető fórumot hívott össze.
author
Czímer Gábor

2019. augusztus 27. 18:54

Bal oldalon Őry Péter (MKP), jobb oldalon Ravasz Ábel (Híd)
Bal oldalon Őry Péter (MKP), jobb oldalon Ravasz Ábel (Híd)

Az MKP kedden délután tartott sajtótájékoztatóján reagált a Híd döntésére. Menyhárt József MKP-elnök elmondta, a Híd delegációjának nem volt mandátuma arra, hogy a két politikai szubjektum koalíciójáról tárgyaljon. „A magam részéről nagyon sajnálom, hogy a Híd OT ilyen döntést hozott” – mondta Menyhárt, és hozzátette, szerinte nehéz idők jönnek. „A feketeleves még hátravan“ – mondta, mert szerinte a felvidéki magyar közösségnek lesz nehezebb a dolga, ha politikailag megosztott marad. Az MKP elnöke arról is beszélt, hogy keresik azokat a partnereket, akikkel az 5 százalékos parlamenti küszöböt el tudják érni. Ezzel kapcsolatban arra számítanak, hogy a Simon Zsolt vezette Magyar Fórum nyitni fog az irányukba.

Őry Péter, az MKP Országos Tanácsának elnöke a Híd OT döntésével és annak indoklásával kapcsolatban így fogalmazott: „Aki kutyát akar verni, az botot is talál hozzá.” Őry arról is beszélt, a tárgyalások során a két párt közötti egyenrangú viszony kialakítására törekedtek. Kiemelte, az előző három választás során az MKP jobb eredményt ért el, mint a Híd, ezért is ragaszkodtak a választási lista helyeinek fele-fele arányban való elosztásához. Őry elmondta, a Híd döntésével a magyar kisebbség parlamenti képviselete került veszélybe.

Az MKP a sajtótájékoztatóján nyilvánosságra hozta, a két párt milyen tárgyalási feltételeket támasztott. Ebből kiderül, hogy a Híd a listás helyeket 70:30, míg az MKP 50:50 arányban szerette volna elosztani. A Híd a kampányra vonatkozó pontok mellett azt is javasolta, hogy a parlamentben közös frakciót hozzanak létre, a kormányba lépésről pedig konszenzussal kell dönteniük. Az MKP többek közt azt javasolta, a két párt cipzár-elv alapján alakítsa ki a választási listát.

Ravasz Ábel, a Híd alelnöke még hétfőn este, pártjának OT-ülése után elmondta, csalódott, hogy nem sikerült továbbjutniuk az egyeztetések során. „Nem érzem teljesen sportszerűnek, hogy az MKP háromszor ugyanazzal az ajánlattal érkezett a tárgyalásra” – mondta, és hozzátette, hogy ők több javaslatot is tettek. Ravasz szerint a listavezető személyében közös nevezőre tudtak volna jutni. „Ha csak arról lett volna szó, hogy ki vezesse a listát, illetve hogy Bugár Béla milyen helyet kap, akkor talán meg is egyeztünk volna” – mondta Ravasz. A párt elnöke szerint abban nem tudtak megállapodni, hogy kinek a listáján induljanak és milyen arányban osszák el a listás helyeket. A tárgyalások kudarcának okát abban is látja, hogy a két párt az előző választások alkalmával sem tudott együttműködni. Ravasz mégsem pesszimista: „A mai napon felfüggesztettük a pártok közötti tárgyalásokat a parlamenti választás utánig. Ha akkor még lesz a két pártnak miről egyeztetnie, akkor elkezdhetünk tárgyalni” – mondta. Ravasz elárulta, az OT-ülésen az MKP-val való együttműködés ellen szavazott, amit a koalíció parlamentbe jutásához szükséges küszöbbel is indokolt. „Egy rossz 7 százalékos koalíció sokkal nehezebb meccs, mint egy 5 százalékos önálló indulás” – mondta. Ravasz hozzátette: más pártokkal, civil szervezetekkel, személyiségekkel folytatják a tárgyalásokat. A Híd alelnöke arra is emlékeztetett, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetséggel (MKDSZ) már megállapodtak az együttműködésről.

Hétfőn este a Híd OT 37 tagja szavazott nemmel, 5-en igennel az MKP-val való koalíció létrehozására, 2 érvénytelen szavazatot adtak le. A szavazás titkos volt. Bugár Béla, a Híd elnöke az OT ülése utáni sajtótájékoztatón elmondta, az MKP nem engedett abból az álláspontjából, hogy a választási lista helyeit a két párt fele-fele arányban ossza el, illetve abból sem, hogy a listát ne pártelnök vezesse. A listás helyek pártok közötti elosztásánál Bugár szerint azt is figyelembe kellett venniük, hogy a Híd az elmúlt 10 évben mindig a parlamentben volt. Bugár pártja korábban azt javasolta, a listás helyeket 70:30 arányban osszák el az ő javukra. A Híd elnöke szerint pártjának jó esélye van arra, hogy elérje a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos választási eredményt.

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala kedden bejelentette, szeptember 28-án szeretné összehívni a felvidéki magyarság legitim képviselőit, civil kezdeményezéseit és intézményeit egy közös megbeszélésre. A kezdeményezésnek a Magyar Tanács nevet adták.

A Simon Zsolt vezette Magyar Fórum ugyancsak kedden nyilatkozatot adott közre, amelyben azt írják, készen állnak arra, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek az MKP-val, a magyar nemzetiségű polgármesterekkel és a civil szervezetek képviselőivel.

Grigorij Mesežnikov politológus a Híd és az MKP közti tárgyalások kudarcával kapcsolatban elmondta, a két párt nem használta ki a lehetőséget arra, hogy közösen mentsék meg magukat és politikailag túléljenek. A politológus szerint várható, hogy a kampányban a két párt élesen egymás ellen fordul. „Egy testvérgyilkos politikai harc kezdődik” – mondta Mesežnikov, és hozzátette, a Hídnak a mostani választás alkalmával sokkal nehezebb lesz a parlamentbe jutnia.
 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pellegrini k

Pellegrini: Szlovákiának új kormányra van szüksége, ne kínozzuk tovább a nemzetet

csapvíz k

Mintha nem lenne elég bajunk – most vízhiány miatt hirdettek vészhelyzetet

brocková

Brocková: Szlovákia határozottan Ukrajna oldalán áll

liz truss

Brit külügyminiszter: Túl keveset költött a Nyugat Ukrajnára, ezért sikerült Putyinnak lerohannia

vízimentő

TRAGÉDIA: Beugrott felesége után a vízbe, hogy kimentse, végül megfulladt

buszbaleset

Legalább 20 ember meghalt és további 12 megsérült egy buszbalesetben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.