Közélet

Nem lesz magyar egység

Pozsony | A Híd Országos Tanácsa (OT) hétfőn elutasította az MKP ajánlatát, így a két párt a jövőre esedékes parlamenti választás előtt nem lép koalícióra. Az MKP csalódott a döntés miatt. A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala eközben egyeztető fórumot hívott össze.
Czímer Gábor

2019. augusztus 27. 18:54

Bal oldalon Őry Péter (MKP), jobb oldalon Ravasz Ábel (Híd)
Bal oldalon Őry Péter (MKP), jobb oldalon Ravasz Ábel (Híd)

Az MKP kedden délután tartott sajtótájékoztatóján reagált a Híd döntésére. Menyhárt József MKP-elnök elmondta, a Híd delegációjának nem volt mandátuma arra, hogy a két politikai szubjektum koalíciójáról tárgyaljon. „A magam részéről nagyon sajnálom, hogy a Híd OT ilyen döntést hozott” – mondta Menyhárt, és hozzátette, szerinte nehéz idők jönnek. „A feketeleves még hátravan“ – mondta, mert szerinte a felvidéki magyar közösségnek lesz nehezebb a dolga, ha politikailag megosztott marad. Az MKP elnöke arról is beszélt, hogy keresik azokat a partnereket, akikkel az 5 százalékos parlamenti küszöböt el tudják érni. Ezzel kapcsolatban arra számítanak, hogy a Simon Zsolt vezette Magyar Fórum nyitni fog az irányukba.

Őry Péter, az MKP Országos Tanácsának elnöke a Híd OT döntésével és annak indoklásával kapcsolatban így fogalmazott: „Aki kutyát akar verni, az botot is talál hozzá.” Őry arról is beszélt, a tárgyalások során a két párt közötti egyenrangú viszony kialakítására törekedtek. Kiemelte, az előző három választás során az MKP jobb eredményt ért el, mint a Híd, ezért is ragaszkodtak a választási lista helyeinek fele-fele arányban való elosztásához. Őry elmondta, a Híd döntésével a magyar kisebbség parlamenti képviselete került veszélybe.

Az MKP a sajtótájékoztatóján nyilvánosságra hozta, a két párt milyen tárgyalási feltételeket támasztott. Ebből kiderül, hogy a Híd a listás helyeket 70:30, míg az MKP 50:50 arányban szerette volna elosztani. A Híd a kampányra vonatkozó pontok mellett azt is javasolta, hogy a parlamentben közös frakciót hozzanak létre, a kormányba lépésről pedig konszenzussal kell dönteniük. Az MKP többek közt azt javasolta, a két párt cipzár-elv alapján alakítsa ki a választási listát.

Ravasz Ábel, a Híd alelnöke még hétfőn este, pártjának OT-ülése után elmondta, csalódott, hogy nem sikerült továbbjutniuk az egyeztetések során. „Nem érzem teljesen sportszerűnek, hogy az MKP háromszor ugyanazzal az ajánlattal érkezett a tárgyalásra” – mondta, és hozzátette, hogy ők több javaslatot is tettek. Ravasz szerint a listavezető személyében közös nevezőre tudtak volna jutni. „Ha csak arról lett volna szó, hogy ki vezesse a listát, illetve hogy Bugár Béla milyen helyet kap, akkor talán meg is egyeztünk volna” – mondta Ravasz. A párt elnöke szerint abban nem tudtak megállapodni, hogy kinek a listáján induljanak és milyen arányban osszák el a listás helyeket. A tárgyalások kudarcának okát abban is látja, hogy a két párt az előző választások alkalmával sem tudott együttműködni. Ravasz mégsem pesszimista: „A mai napon felfüggesztettük a pártok közötti tárgyalásokat a parlamenti választás utánig. Ha akkor még lesz a két pártnak miről egyeztetnie, akkor elkezdhetünk tárgyalni” – mondta. Ravasz elárulta, az OT-ülésen az MKP-val való együttműködés ellen szavazott, amit a koalíció parlamentbe jutásához szükséges küszöbbel is indokolt. „Egy rossz 7 százalékos koalíció sokkal nehezebb meccs, mint egy 5 százalékos önálló indulás” – mondta. Ravasz hozzátette: más pártokkal, civil szervezetekkel, személyiségekkel folytatják a tárgyalásokat. A Híd alelnöke arra is emlékeztetett, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetséggel (MKDSZ) már megállapodtak az együttműködésről.

Hétfőn este a Híd OT 37 tagja szavazott nemmel, 5-en igennel az MKP-val való koalíció létrehozására, 2 érvénytelen szavazatot adtak le. A szavazás titkos volt. Bugár Béla, a Híd elnöke az OT ülése utáni sajtótájékoztatón elmondta, az MKP nem engedett abból az álláspontjából, hogy a választási lista helyeit a két párt fele-fele arányban ossza el, illetve abból sem, hogy a listát ne pártelnök vezesse. A listás helyek pártok közötti elosztásánál Bugár szerint azt is figyelembe kellett venniük, hogy a Híd az elmúlt 10 évben mindig a parlamentben volt. Bugár pártja korábban azt javasolta, a listás helyeket 70:30 arányban osszák el az ő javukra. A Híd elnöke szerint pártjának jó esélye van arra, hogy elérje a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos választási eredményt.

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala kedden bejelentette, szeptember 28-án szeretné összehívni a felvidéki magyarság legitim képviselőit, civil kezdeményezéseit és intézményeit egy közös megbeszélésre. A kezdeményezésnek a Magyar Tanács nevet adták.

A Simon Zsolt vezette Magyar Fórum ugyancsak kedden nyilatkozatot adott közre, amelyben azt írják, készen állnak arra, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek az MKP-val, a magyar nemzetiségű polgármesterekkel és a civil szervezetek képviselőivel.

Grigorij Mesežnikov politológus a Híd és az MKP közti tárgyalások kudarcával kapcsolatban elmondta, a két párt nem használta ki a lehetőséget arra, hogy közösen mentsék meg magukat és politikailag túléljenek. A politológus szerint várható, hogy a kampányban a két párt élesen egymás ellen fordul. „Egy testvérgyilkos politikai harc kezdődik” – mondta Mesežnikov, és hozzátette, a Hídnak a mostani választás alkalmával sokkal nehezebb lesz a parlamentbe jutnia.
 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Mészáros András

Mészáros: Az Akadémiának kritikusnak kell lennie

D4/R7
Frissítve

Leállnak-e a Beneš-dekrétumok alapján indított földelkobzások?

remdesivir

Először kezeltek koronavírusos beteget remdesivir hatóanyagú gyógyszerrel Szlovákiában

Dunaszerdahely

Önkormányzati nem a Montekid óvodára Dunaszerdahelyen

Saját házában lopták meg a 75 éves nénit

Kétszáz ember került karanténba egy trencséni idősotthonban

Freund Tamás

Nem akar politizálni az MTA új elnöke

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.