Mutatjuk, miért jó uniós fiatalnak lenni!

e0efd724315fde36196a-_1_

Kevesebb mint két hónap van hátra a június 9-i európai választásokig. Mutatjuk, mit nyújt az EU a fiataloknak.  

Az Európai Unió fiataloknak szánt programjait említve a legtöbbeknek az Erasmus csereprogram jut eszébe. A nagy népszerűségnek örvendő program az uniós egyetemisták féléves külföldi tanulását teszi lehetővé. Az EU legnépszerűbb gyakornoki programjai a Blue Book (Európai Bizottság) és a Schuman (Európai Parlament). 

A fentebb említett és azokhoz hasonló programokkal az EU fő célja a fiatalok bekapcsolása az állampolgári és demokratikus életbe, felelősségtudatuk növelése és a különböző kultúrák egymással való megismertetése. A közösségi szerepvállalás ösztönzésére szervezik az Európai Ifjúsági Rendezvényhez vagy az Ifjúsági Héthez hasonló eseményeket is. 

Az EU programok színes választékát kínálja a fiataloknak, köztük nagyobb volumenű, utazással összekapcsolt programokat is – mutatjuk az összegyűjtött lehetőségeket.  

Ifjúsági csereprogramok 

Az Erasmus+ program keretében zajló csereprogramokra ifjúsági szervezetek közvetítésével vagy 13 és 30 év közötti fiatalokból álló informális csoportokon keresztül lehet jelentkezni. Az 5-től 21 napig tartó utak alatt a résztvevők többféle programon vehetnek részt, például: workshopok, viták, interkulturális esték, sport- és szabadtéri tevékenységek, művészeti foglalkozások és szerepjátékok. Emellett lehetőségük nyílik a helyiekkel való megismerkedésre is. A program magában foglalja az utazási költségek fedezését is. 

A Discover EU nevű program 18 éves fiataloknak kínál lehetőséget arra, hogy vonattal (ha így nem kivitelezhető, akkor más tömegközlekedési eszközzel) bejárják Európát. A fiatalok pályázhatnak egyénileg vagy csoportosan is, maximum 30 napig tartó utazásokra. A jelentkezőknek egy kvízt kell kitöltenie, amely alapján kiválasztják a résztvevőket. 

Európai Szolidaritási Testület egy önkéntes program, amelyen keresztül a 18 és 30 év közötti fiatalok például oktatással, környezetvédelemmel, migrációval és kultúrával összefüggő projektekhez csatlakozhatnak a hazájukban, vagy akár külföldön is. A hosszútávú önkéntes tevékenység 2 hónaptól 1 évig terjed, és teljes munkaidőben végzett tevékenységekkel jár, míg a rövidtávú minimum 2 hétig, maximum pedig 2 hónapig tart. A program lehetőséget nyújt a szolidaritási projektben és humanitárius segítségnyújtásban való részvételre is. 

Gyakornoki programok 

Számos uniós intézmény nyújt gyakornoki lehetőségeket, amelyek közül a legismertebbek az Európai Bizottság Blue Book programja és az Európai Parlament Schuman programja. Ezeket a programokat évente kétszer hirdetik meg, és öt hónapos munkalehetőséget kínálnak a Bizottság és a Parlament különböző helyszínein és osztályaiban. Ezek a lehetőségek minden olyan EU-állampolgár számára elérhetők, aki rendelkezik egy alapfokú diplomával és magasszintű nyelvtudással legalább két EU-s nyelven. (A Bizottsághoz a kötelező nyelvek közé tartozik az angol, a francia vagy a német, a második nyelv lehet magyar is, míg a Parlament esetében nincs ilyen korlátozás.) 

Az EU számít a Z generációsok szavazataira 

A közelgő választások tétje nagy, és Brüsszel is érzi ennek súlyát, ezért nagy erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy ösztönözzék a szavazást. E célból készek minden eszközt bevetni. Az Európai Bizottság egyik alelnöke, Margaritisz Szkínász például Taylor Swift bevonásával próbálja mozgósítani a fiatalokat, de várható, hogy más amerikai és európai hírességek, mint például a Måneskin, Dua Lipa, Stromae és Angèle is felkerülhetnek a listára. 

A bizottsági alelnök arra számít, hogy az európai fiatalok megvédik a demokráciát az Európát fenyegető populista és szélsőjobboldali erőkkel szemben. Ez alapvetően fontos, mivel az előző, 2019-es európai választásokon a részvételi arány meghaladta az 50%-ot, elsősorban a 25 év alatti fiatalok aktív részvétele miatt. Bár még nem tudni, hogy ebben a korcsoportban kire fognak szavazni júniusban, öt tagállamban már a 16-17 évesek is szavazhatnak. 

A választói korhatár csökkentése mellett a közösségi média és az influenszerek is fontos szerepet játszanak a Z generáció szavazásra bírásában. A TikTokon egyre több európai párt és képviselő jelenik meg, és az Európai Parlamentnek is van már hivatalos csatornája. A Politico szerint a legaktívabb és legnagyobb követőbázissal rendelkező csoport a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia (ID) csoportja, míg a legkisebbel a szélsőbalos Baloldal tagjai követik. A TikTokon tevékenykedó urópai politikusok átlagéletkora 45-50 év körül van, tehát jóval idősebbek, mint a tartalmaik célcsoportja. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?