Műholddal fogják ellenőrizni a területalapú agrártámogatás felhasználását

szántóföld k

Az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) műholdas rendszer segítségével fogja ellenőrizni, folyik-e tényleges gazdálkodás a támogatott földterületeken, sőt azt, hogy a támogatásnak megfelelő növényeket termesztik-e rajtuk.

Ha a termelő közvetlen kifizetési támogatást kap, amely a megművelt földterület hektárja alapján jár, az adott területen valóban olyan növényeket kell termesztenie, amelyekért a területalapú támogatást felveszi. Az ügynökség ezt a területmegfigyelési rendszer (AMS) segítségével fogja ellenőrizni. Az AMS kötelező bevezetését az uniós Közös Agrárpolitika 2023-2027 (CAP) írja elő.

Az ellenőrzés a Sentinel 1 és Sentinel 2 műholdak segítségével zajlik. A PPA például azt is figyelni tudja, időben elvégzik-e a szükséges agrármunkákat az adott területen, valamint azt, hogy esetleg más növényfajtát termesztenek rajta. Maga a termelő is beléphet a rendszerbe a GSAA alkalmazáson keresztül, hogy az figyelmeztesse a hiányosságokra.

Mint a jelzőlámpáknál, a zöld azt jelenti, hogy minden rendben van. A narancssárga figyelmeztet, hogy hiányosságok merültek fel, a piros pedig azt, hogy a gazda nem teljesítette a feltételeket. Az adatokat havonta frissítik. A narancssárga figyelmeztetésre lesz ideje reagálni a termelőnek, illetve igazolásképpen például geotagging fotókat küldhet a földjéről.  

A PPA hangsúlyozta, hogy a rendszernek fontos megelőző szerepe van, mert a termelő korrigálhatja a hibákat még a végső döntés kiadása előtt, és ezzel elkerülheti a szankcionálást. Szintén hangsúlyozta az ügynökség, hogy a rendszer igazságos, mert nem lesznek kivételek, az összes kérvényezőt és az összes földterületet ellenőrzik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?