Közélet

Milyen a járványhelyzet a szomszédainknál?

Budapest/Prága/Poznan | Kedvezőtlenül alakultak a V4-es országok járványügyi statisztikái az utóbbi hetekben: Szlovákiában ugyan van némi javulás, de Magyarországon és Csehországban világviszonylatban is kiemelkedően magas a lakosságarányos, 7 napra vetített halálozási mutató. Az intézkedésekről és a vírussal kapcsolatos tapasztalataikról meséltek lapunknak a szomszédos országokban tartózkodó magyar olvasóink.
Nagy Roland

2021. április 6. 07:00

koronavírus
A magyar terrorelhárítás is ellenőrizte a kijárási tilalom betartását - MTI-felvétel

Eduard Heger (OĽaNO) újonnan kinevezett miniszterelnök nemrégiben azt mondta, Szlovákia a szomszédos országokhoz képest jelenleg jól áll, de a korlátozások feloldása húsvét előtt nem jöhet szóba, hiszen azzal ismét felgyorsulna a vírus terjedése. Az ünnepek után azonban várhatóak valamilyen enyhítések.

Leghamarabb húsvét után kerülhet szóba az intézkedések lazítása

2021. március 26. 15:14

Leghamarabb húsvét után kerülhet szóba az intézkedések lazítása

Olvasóink beszámolói alapján összegyűjtöttük, mi a helyzet a szomszédos országokban, illetve ott mikorra várható az óvintézkedések lazítása.

Magyarország

Bódis Magdolna az utóbbi hónapokban Budapesten élt. Elmondása szerint a kijárási tilalommal kapcsolatos korlátozások hasonlók, este 8 és hajnali 5 között csak kivételes esetben hagyhatják el otthonaikat az emberek. A mozik, színházak, edzőtermek, vendéglők és iskolák zárva vannak. Bizonyos intézkedések viszont lazábbak: a járások közti utazás nincs korlátozva, és nem kell FFP2-es maszkot viselni zárt térben.

Az óvintézkedések betartásával kapcsolatban Magdolnának felemás tapasztalatai vannak.

„Nehéz általánosságban beszélni erről, hiszen mindenhol vannak kevésbé fegyelmezett emberek, de én úgy tapasztaltam, hogy a többség betartja az este 8 utáni kijárási tilalmat. Ez nem meglepő, hiszen a hatóságok ellenőrzik az utcákat, az emberek tartanak a büntetésektől. Más a helyzet viszont a maszkhordással és a távolság betartásával, erre sokan nem figyelnek oda”

– mondta budapesti olvasónk.

Magdolna szerint a kórházakról is felemás híreket lehet olvasni: vannak, akik szerint nem olyan rossz a helyzet, mások viszont a tavalyi olaszországi állapotokat emlegetik.

„Két, egészségügyben dolgozó ismerősöm azt mondta, hogy a leterheltség kritikus, a lélegeztetőgépeken egyaránt sok a fiatal és az idős”

– tette hozzá.

Ennek ellenére húsvétkor nem vezettek be szigorúbb szabályokat: az utazás nem volt tilos, családi rendezvényeket pedig 10 főig engedélyeztek. A kormány már újranyitásról beszél, a diákok visszatérését április 19-től tervezi, ennek azonban nem volt felhőtlen a fogadtatása, hiszen a tanárokat még csak most kezdték beoltani, így nem biztos, hogy addigra kialakul a megfelelő védettségük.

Csehország

A Prágában élő Varga Zsóka beszámolója alapján Csehországban rendkívül szigorúak a korlátozások, nagyban hasonlítanak a szlovákiai intézkedésekre. Különbség, hogy kijárási tilalom este 9-től van hajnali 5-ig. A szolgáltatások legtöbbje szintén zárva van, az éttermek csak elvitelre adnak ételt és italt. Zsóka szerint e szabályok betartására figyelnek a hatóságok, mivel korábban többször is előfordult, hogy egy-egy bezárt kocsmánál nagyobb társaság gyűlt össze.

„Általánosságban az emberek betartják a maszkviselésre vonatkozó szabályokat. Csehországban a köztereken is kötelező az FFP2-es védőeszköz, és a napokban nem is találkoztam olyan személyekkel, akik a buszon vagy az utcán ne azt viselték volna. Más kérdés, hogy a távolságtartás mennyire valósul meg, a tavaszias időben tömegek látogatják a parkokat, sétálóutcákat”

– számolt be élményeiről prágai olvasónk.

Csehországban – hasonlóan, mint nálunk – csak kivételes esetben hagyhatják el az emberek az otthonaikat (munkába járás, természetlátogatás, bevásárlás, egészségügyi ellátás), és a járások közti utazás is tilos. Andrej Babiš cseh miniszterelnök ugyanakkor nemrégiben bejelentette, hogy a kormány nem hosszabbítja meg az április 11-én lejáró kijárási tilalmat, így a járások közti utazás és az esti mozgáskorlátozás ott hamarosan megszűnik.

Lengyelország

Szászi Fanni, aki az utóbbi fél évben Lengyelországban élt, lapunknak azt mondta, az ottani járványkezelés sok tekintetben eltér a szlovákiaitól. Februárban jelentősebb lazításokat vezettek be, kinyitottak a színházak, a mozik, a múzeumok és egyéb szolgáltatások is, majd márciusban a romló járványhelyzet miatt ismét szigorítani kellett. Az éttermek csak elvitelre szolgálhatnák ki a vevőket, viszont létrejött egy afféle ellenmozgalom a kormány intézkedéseivel szemben, és több vendéglátós kinyitott.

„Nem látom át teljesen ennek a jogi hátterét, de a lényeg annyi, hogy a vendéglátósok találtak egy joghézagot a rendeletekben, és arra hivatkozva kinyitottak, a rendőrök pedig nem büntetik őket. Én is láttam nyitott cukrászdákat, kávézókat. A higiéniai előírásokat betartatják, de sok helyre be lehet ülni”

– mondta Fanni.

Lengyelországban szintén működtek a regionális intézkedések, külön kezelték a 16 vajdaságot. Bár a kormány nemrég kénytelen volt az egész országra vonatkozó intézkedéseket bevezetni, a vajdaságok közti utazás továbbra sem tilos. Kijárási tilalom sincs, tesztelésre sem kell menni hetente.

„Nem kell nézni, hány óra van, akármikor kimehetünk. A kötelező tesztelés itt ismeretlen fogalom, nincs szükség teszteredményre ahhoz, hogy kimozduljunk. Ennek viszont hátulütője is van: a mintavételért, ha nem orvosi ajánlásra történik, fizetni kell. Az antigénteszt ára 30 euró körül mozog, a PCR-teszté pedig 100 euró”

– közölte Fanni.

Hozzátette, az intézkedéseket a rendőrség nem ellenőrzi olyan komolyan.

„Varsóban jártunk, már a szigorúbb korlátozások idején, és találkoztunk egy társasággal: az utcán táncoltak, söröztek, énekeltek, természetesen maszk nélkül. 30-40-en biztosan voltak, a rendőrök pedig elhaladtak mellettük, semmit sem szóltak”

– mondta.

Fanni szerint ilyesmi máshol is tetten érhető, sokan nem hordanak maszkot, nem figyelnek a távolságra, és keresik a kiskapukat. Példaként az edzőtermeket említette, ahová csak a hivatásos sportolók járhatnának, de sokan elintézték maguknak, hogy „papíron” már sportolók.

Fanni végül elmondta: az újranyitás a lengyeleknél egyelőre nem jöhet szóba, nemrég szigorítottak, a szabályok azonban még így is megengedőbbek, mint nálunk. A lengyel egészségügyi miniszter nemrégiben úgy fogalmazott, ha a járványhelyzet tovább romlana, akkor a kijárási tilalom is elképzelhető.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Eduard Heger
Frissítve

Véget ér a veszélyhelyzet!

heti tallozo

Kilövés előtt a Szputnyik V vakcina, ezer színben pompázik a Covid-automata, új áldozat Matovič célkeresztjében – Heti tallózó

Komárom

Jövő héttől újra lehetséges a beteglátogatás a komáromi kórházban

koronavírus

Több lesz az elsős

Eduard Heger

Heger hétfőn Angela Merkellel tárgyal

rendőrség

Két idős nőtől is pénzt csaltak ki a Dunaszerdahelyi járásban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.