Mikor teszik közzé az első választási eredményeket?

Választás 2023

Szombaton előre hozott parlamenti választást tartanak, amely után új kormány és parlament alakul. Mikor tudhatjuk meg az első részeredményeket?

A szavazóhelyiségek reggel 7 órától este 10 óráig lesznek nyitva. Miután mindegyiket bezárták, a bizottságok megkezdik a szavazatok számlálását, a részeredményeket pedig a Statisztikai Hivatal honlapján lehet figyelni. Az informatizációnak köszönhetően az eredmények sokkal hamarabb felkerülnek majd a weboldalra, mint a legutóbbi voksoláson.

A szavazatok 50 százalékát várhatóan vasárnap éjfél és egy óra között már fel fogják dolgozni, vagyis egy órával korábban már megtudhatjuk, nagyjából hogyan fest az állás.

A Statisztikai Hivatal tízpercenként tervezi frissíteni az eredményeket a honlapján. Ezek tartalmazni fogják az összes mutatót a számlálás aktuális állásáról, úgymint a részvételi arányról, a pártokra leadott szavazatokról, mind megyei, mind szavazókörzeti, mind pedig járási szinteken.

A hivatalos végeredmény azután kerül fel az oldalra, hogy azt az állami választási bizottság véglegesíti és hivatalosan jóváhagyja, erre általában vasárnap dél körül kerül sor.

Ugyanakkor ezen a hétvégén ideiglenesen elérhetetlenek lesznek a hivatalon honlapjának egyéb szolgáltatásai. Ez lesz az első választás, amikor a helyi választási bizottságok elektronikus formában továbbítják a választási jegyzőkönyveket. Peter Peťko, a Statisztikai Hivatal (ŠÚ) elnöke elmondta, az egyes településekről most már nem kell elvinni a közel 6100 választási jegyzőkönyvet a járási választási bizottságokhoz, ezért várhatóan gyorsabb lesz az adatfeldolgozás.

A választás éjszakáján a Statisztikai Hivatal közel 700 munkatársa összegzi az eredményeket országszerte 51 szavazatszámláló központban. Ebből 49 a járási választási bizottságok mellett működik, egyet a külföldről beérkezett levélszavazatok összegzésére hoztak létre, egy központi bizottság pedig a Statisztikai Hivatalban lesz Pozsonyban.

(tasr, markíza)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?