Mikor és hogyan kell beiratni a gyereket? Minden információ egy helyen

elsősök

Akár iskolaérett a gyermek, akár nem, ha tanköteles, be kell íratni az alapiskola első osztályába. A beíratás országszerte mindenhol április 1-je és 30-a között zajlik – összeállításunkban ezzel kapcsolatban szolgálunk információkkal. 
 

Az összes olyan gyermeket, aki 2018. augusztus 31-éig betölti a hatodik életévét, legkésőbb április végéig be kell íratni valamelyik alapiskolába – még akkor is, ha feltehetően el fogják halasztani a beiskolázást, vagy esetleg a gyermeknél olyan probléma jelentkezett, mely speciális módszereket igényel, és a szülő még nem döntötte el, csemetéje konkrétan melyik intézményt fogja látogatni. Ilyen esetben is mindenképpen be kell íratni legalább az állandó lakhely körzetében lévő iskolába. Később a gyermeket át lehet vinni másik intézménybe, a cserét még az iskolakezdés előtt elintézhetik. 

A szülő feladata 

Szakemberek szerint az iskolakezdésről való döntés nagyrészt a szülő feladata. A szülő kérhet iskolaérettségi vizsgálatot, joga van a döntés ellen fellebbezni, kérhet évismétlést, de kérheti a gyermek korengedményes iskolába engedését is. „Amennyiben a szülőnek kétségei merülnek fel gyermeke iskolaérettségével kapcsolatban, konzultájon, kérje ki a gyermek óvónőjének véleményét ezzel kapcsolatban, hiszen ő van a szülő mellett napi kapcsolatban a gyermekkel. Az óvónő szükség esetén tanácsolhatja a pszichológus felkeresését, a pszichológiai vizsgálatot” – magyarázta Morvay Katalin, a pozsonyi Duna utcai magyar alapiskola igazgatója. 
Sok szülő még a gyermek felvételéről szóló határozat kézhezvétele után is azt mérlegeli, ne kérjen-e egy év halasztást számára. Akinek most úgy tűnik, gyermeke nem iskolaérett, azonnal jelezheti az iskola vezetésének, hogy feltehetően haladékot fognak kérni. Ők ezt az információt feljegyzik, de az esetleges haladékot írásban is kérvényezni kell. „A halasztás tényével a legtöbb szülő már a beíratás idején tisztában van, vagyis eldöntötte, hogy gyermeke halasztani fog, és van erről írásos szakvéleménye a pszichológiai tanácsadóból. A szakvéleménnyel együtt egy kérvényt kell benyújtani az iskolában. Abban az esetben, ha még a beíratáskor nem hozta meg a szülő a halasztásról a végleges döntését, 2018. május 31-ig megteheti, eddig az időpontig lehet az iskola igazgatóságához benyújtani a halasztásról szóló kérvényt a szakvéleménnyel együtt” – részletezte Morvay Katalin. 

A beiskolázás elhalasztásáról az iskolaigazgató dönt, és jogában áll a kérvényt elutasítani. Ilyen esetben a gyermeknek szeptemberben el kell kezdenie iskolába járni. Amennyiben nem hagyják jóvá a halasztást, viszont az első félévben kiderül, valóban nem iskolaérett a gyermek, utólagos halasztást is jóváhagyhatnak. Ilyenkor kiveszik az iskolából, s a következő tanévben újrakezdi az első osztályt. 
 

Önbizalom, motiváció 

A halasztással kapcsolatban két típusú szülő létezik: az egyik túlságosan félti, óvja csemetéjét, meg akarja hosszabbítani a gyerekkorát, ezért mindenáron el akarja halasztani a beiskolázást; a másik típus nem akarja elfogadni, szégyennek tartja, hogy gyermekének valamilyen problémája lehet, nem iskolaérett, és bár a szakemberek halasztást javasolnak, mindenképpen be akarja iskolázni. Pszichológusok azt tanácsolják: alaposan át kell gondolni, megfelelően érett-e a gyermek az iskolára, mert az iskolai kudarcok az élet legnagyobb kudarcai közé tartoznak. Ha iskolaéretlen a gyermek, nem tud jól teljesíteni, a rossz élmények kihathatnak tanulmányaira, a társai közül is kilóg, nehezebben illeszkedik be a csoportba. Összességében tehát az önbizalma, önértékelése, motivációja a tét. 

Kockázatos csoport 

Rizikós csoportba tartozhatnak a május–augusztus közti időszakban született gyermekek, esetleg a koraszülöttek és azok, akiknél csecsemőés óvodáskorban fejlődési lemaradásokattapasztaltak. Előfordulhat,hogy az óvodában vagy a pedagógiaipszichológiai központban végzett tesztelés során észlelnek valamilyen hiányosságot, fejlődési rendellenességet, de egy gyermek életében 45 hónap hosszú idő, ez alatt rengeteget fejlődhet, főleg ha szakember segítségével célirányosan fejlesztik a készségeit, aminek köszönhetően az esetleges ismételt, nyári tesztelés során ugyanazt a gyermeket a pszichológus már iskolaérettnek találhatja. Ha pedig nem, a halasztást akkor is lehet kérni. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?