Menyhárt azt mondja, nehezebb volt visszalépni, mint elindulni

menyhárt

Menyhárt Józsefet, az MKP elnökét, volt államfőjelöltet kérdeztük visszalépése okairól. Írásban válaszolt kérdéseinkre.

Hogy érzi magát néhány nappal a visszalépés bejelentését követően? Továbbra is úgy érzi, hogy jó döntést hozott?
Határozottan igen. Visszalépni sokkal nehezebb, mint elfogadni a jelölést. De vannak helyzetek, amikor felül kell emelkedni a saját érdekeinken és a közjó érdekében felelősségteljes döntést kell hozni. Mit nyert volna azzal a magyar közösség vagy az MKP, ha kampányolok még három hetet, hozok egy eredményt, de végül Šefčovič és Harabin jut a 2. körbe? Öt éve nem volt ilyen veszély, most viszont reális, és nem akartam, hogy megismétlődjön 2004. Hónapok óta a visszalépések fontosságáról beszél mindenki, amikor pedig valaki megteszi, akkor rácsodálkoznak. Én ezen csodálkozom.

A korai visszalépés többeket váratlanul ért. Fölmerül a kérdés, hogy a magyar témák – az eredeti célkitűzésnek megfelelően – kaptak-e országos figyelmet?
Ami tőlünk tellett, azt megtettük. Két tényező viszont, mondjuk ki őszintén, alapvetően behatárolta a lehetőségeinket. Az egyik, hogy parlamenten kívüli magyar pártként sokkal nehezebb megütni a szlovák média ingerküszöbét. A másik, és ez a lényeges, hogy a kormánykoalíció által naponta szállított botrányok mellett nemhogy a mi kampányunk, de az egész elnökválasztás, mint olyan, árnyékba került.

A párt elnökségében volt-e vita a visszalépésről, vagy egyhangúlag döntöttek?
Az elnökség két alkalommal is tárgyalt a kérdésről, és végül egyöntetű döntést hozott. Komoly viták nem övezték az ügyet, ugyanis az általam felkínált indokok teljesen racionálisak voltak. Egy megkezdett kampányból senki sem száll ki szívesen, sokszor viszi az embereket a lelkesedés, ezért is mondtam, hogy visszalépni nehezebb, mint maradni. Ilyenkor fontos, hogy tudjunk racionálisan mérlegelni, az elnökség ebben teljes mértékben partner volt.

Milyen garanciát jelent Robert Mistrík elnökjelölt támogatása arra, hogy a kampányban megjelennek magyar témák? Innen nézve nem lett volna gesztusértékű Bugár Béla támogatása?
A visszalépés nem öncélú, hanem azért történt, hogy valakit támogassunk, egy ügyet segítsünk. Itt ne a gesztust keressük, visszalépni csak valós célok érdekében szabad! Bugár Béla pedig nem fog továbbjutni. Ahogy kérdeztem: mit érnék el azzal, ha állva maradtam volna, de Harabin továbbjut? Ugyanígy érvényes: mit értünk volna el azzal, ha Bugár javára lépek vissza, viszont Harabin továbbjut? A visszalépésnek csak akkor van értelme, ha a mi szavazataink olyan jelöltet erősítenek, aki ennek a többletnek is köszönhetően győzi le Harabint és a smeres indulót. A Bugárra leadott voksok ugyanúgy elvesznek, tehát ha valóban felelős demokratának tartja magát, akkor nemcsak Čaputovának vagy Mikloškónak, de neki is el kellene gondolkodnia a visszalépésen. Emellett, mondjuk ki: Bugár megosztó személyiség, magyarok és szlovákok között egyaránt, egy államfőnek viszont az egységet kell megjelenítenie. Csütörtökön a tereken tízezrek követelték távozását a politikából, mi pedig őt ajánljuk szavazóinknak? Bugár annyira lenne hiteles államfő, mint Fico alkotmánybírósági elnök.

Hogyan próbálják mobilizálni az MKP-szavazókat, hogy Mistríket támogassák?
Az MKP választói az elmúlt 20 évben sokszor segítettek a demokratikus, jobboldali szlovák jelölteknek. Mečiar ellen Schustert támogatták, Gašparovič ellenében Radičovát, legutóbb pedig Ficóval szemben Kiskát. Szavazóinknak elmondjuk, hogy most kivételes helyzet van, 2004 megismétlődése fenyeget, és ők tudni fogják, mit kell tenni. Fico és a Smer nem egyedül erőszakolták meg ezt az országot, ehhez kellettek a lelkes támogatók és a bólogató statiszták, mint pl. Ivan Gašparovič. 2004 ezt hozta el, a mi felelősségünk, hogy ne ismétlődjön meg.

Ez a „kampánykísérlet” milyen hatással lehet a pártelnöki pozícióra?
Bárki lett volna az MKP államfőjelöltje, ebben a specifikus helyzetben ez lett volna a jó és felelősségteljes döntés. Amit, ahogy utaltam rá, az elnökség is egyöntetűen elfogadott. A politikai konkurencia természetesen érdekelt abban, hogy turbulenciákat jósoljon, de én nem ezzel, hanem az előttünk álló feladatokkal szeretnék törődni. Májusban EP-választás lesz, arra a lehető legjobban kell felkészülnünk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?