Közélet

Megyék átláthatósága: a trencséni vezet, a pozsonyi a sor végén kullog

Pozsony | Átláthatóság szempontjából Trencsén megye kapta a legjobb, Pozsony megye a legrosszabb értékelést a Transparency International Szlovákia (TIS) elemzésében. Nyitra megye az utolsó előtti helyen szerepel, Nagyszombat megye pedig a középmezőnyben van.
Czímer Gábor

2020. május 5. 19:03

megyék

A TIS az elemzésében azt írja, a megyék transzparensebbek, mint valaha, mindegyik megye javítani tudott az értékelésén. A civil szervezet kiemeli, hogy a rangsorban az első helyen szereplő Trencsén megye 2017-hez képest 1,8 százalékpontot tudott javítani az értékelésén, így most 76,5 százalékon áll. A TIS rámutat, a megyét irányító Jaroslav Baška (Smer) egyik célja az átláthatóság növelése volt. Az ország 8 megyéje közül a trencséni esetében volt a legmagasabb az információkhoz való hozzáférés, a bérleti szerződések, a személyzeti politika, az etikai és érdekütközési szempont, valamint a vállalatok és szervezetek transzparenciája.

A megyék rangsora

A középmezőny
Az első helyezettet sorrendben a Ján Lunter vezette Besztercebánya, a Rastislav Trnka vezette Kassa és a Jozef Viskupič vezette Nagyszombat megye követi. A TIS kiemeli, hogy ezen megyéknek, amelyek vezetőit jobbközép koalíciók támogatják, az előző értékelésük egyharmadával sikerült javítaniuk a minősítésükön. Nagyszombat megye MKP-s alelnöke, Berényi József a civil szervezet értékelésével kapcsolatban elmondta, a ciklus elején a megye vezetése a transzparencia növelését kiemelt célként tűzte ki. A korábbi értékelések során jelentős kritika érte a megye által kiadott lapot. „Ez azóta megszűnt” – mondta Berényi, és hozzátette, jelenleg nem működik semmilyen megyei újság. Az alelnök kiemelte, hogy etikai kódexet fogadtak el, és a honlapjukon átláthatóbbá tették az információkat a közbeszerzésekről és a személyzeti politikáról. A nagyszombati régió értékelését az ingatlaneladásról és -bérbeadásról szóló dokumentumok hiánya miatt rontotta le a TIS. Berényi azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy Nagyszombat megye a jelen választási ciklusban nem adott el ingatlant.

Nyitra megye alig javul
Az ország nyolc régiója közül a már említett Kassa megye lépett előre a legnagyobbat, amely 2017-ben még a rangsor utolsó helyén szerepelt, most azonban már a harmadik helyet tudhatja magáénak. A TIS hozzáteszi, hogy ez a megye 2018-ban egy korrupcióellenes stratégia kidolgozására kérte a civil szervezetet. A legkisebb, 1,1 százalékpontos javulást az utolsó előtti helyen szereplő Nyitra megye tudta felmutatni, amelyet a Smer–SNS–Híd-koalíció által támogatott Milan Belica vezet. Ezzel a szerény javulással a megye négy helyet csúszott vissza az országos ranglistán. A TIS a megyei médiumok függetlenségét és közszolgálatiságát is vizsgálja. Nyitra megye lapja, a magyar és szlovák változattal is rendelkező Megyei Visszhang lett a legrosszabb megyei médium. 
A civil szervezet arra mutat rá, hogy a kiadvány 5 vizsgált számában 86 alkalommal említik a megye vezetését, és az összesen 20 oldalon 32 alkalommal szerepel a megyeelnökség valamilyen fotón. A civil szervezet szerint egyébként a többi megyei lap is inkább az önkormányzat vezetésének propagációs eszközeként, mintsem valódi sajtóorgánumként szolgál. 

Csenger Tibor (MKP) megyei alelnök ezzel kapcsolatban elmondta, a lap elkészítésében az önkormányzat szóvivője és a képviselők is részt vesznek. „Többnyire a fenntartásunkban lévő intézményekről kerülnek be írások” – magyarázta. Csenger ugyanakkor elismerte, hogy eléggé egysíkú a lap által nyújtott tájékoztatás. „Nem annyira színes ez a lap, ezt el kell ismerni” – tette hozzá az alelnök. Csenger a megye transzparencájának szintjéről elmondta, szerinte mindent közzétesznek, ami a nyilvánosságra tartozik.

A sereghajtó Pozsony
A Juraj Droba (SaS) vezette Pozsony megye a TIS listáján a négy százalékpontos javulás ellenére az utolsó helyet kapta. A civil szervezet 53,7 százalékra értékelte a megye átláthatóságát. Drobát a 2017-es megyei választáson az SaS mellett az OĽaNO, a NOVA, az MKP, az OKS, a Zmena zdola és a Demokratická únia Slovenska is támogatta. A TIS ugyanakkor elismeri, hogy az elemzés készítésének idején a megye éppen új honlapot vezetett be, amelyről még sok információ hiányzott. A civil szervezet szerint a pozsonyi régió lett a legrosszabb az információkhoz való hozzáférés, a személyzeti politika, az etikai szempont, a vállalatok és szervezetek, valamint a közlekedéspolitika transzparenciájának területén. A TIS értékelésével kapcsolatban megkerestük a Ozsvald Erzsébet megyei alelnököt, aki a parlamenti választáson a Híd listáján indult, de lapzártáig nem sikerült elérnünk.

Van még mit javítani
A TIS szerint az olyan kedvező változások mellett, mint a költségvetésnek a polgárok döntése alapján elköltött része, a szociális otthonokban való elhelyezésre várók nyilvános listája, vagy a megyei alkalmazottak etikai kódexének bevezetése, még sok területen lenne mit javítani. Csak három megyeelnök töltötte fel az internetre a munkájára vonatkozó napirendjét. Öt megye nem hozza nyilvánosságra a tulajdonáról szóló adásvételi, vagy bérleti szerződésekhez kapcsolódó versenytárgyalások eredményét. A többségük pedig nem tudott mit kezdeni azzal, ha egy polgár angol nyelven telefonon fordult hozzájuk. A TIS az elemzése elkészítésekor 132 mutatót vett figyelembe, amelyeket 11 csoportba soroltak. Mindegyik csoportban százalékban állapították meg az adott megye teljesítményét. A végső értékelés ezek súlyozott átlagából áll össze.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Benes

Beneš-dekrétumok: bocsánatra, kárpótlásra várunk

Komárom

Elindult a határforgalom monitorozása a komáromi átkelőnél is

Elértéktelenednek a lakások a lepusztult környezet miatt

Sorsukra hagyták a gadóci pedagógusokat

Ha ideje engedi, a fiatal művész kassai műtermében dolgozik saját alkotásain

Börtönfalak mögött érzi magát a legszabadabbnak

rr

Tíz évet is kaphat a kamionsofőr, aki megpróbált áthajtani a kerékpáros hídon

Hagia Sophia

Erdogan elrendelte az isztambuli Hagia Sophia mecsetté alakítását

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.