Közélet

Megtarthatja Márai nevét a kassai magyar iskola

Kassa | Megtarthatja a kassai Márai Sándor iskola az eredeti elnevezését, csak kivételt kell kérnie.
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2016. november 16. 08:13

A Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola maga kérvényezte nevének megváltoztatását, és amíg a javaslat megjárta a bürokrácia különféle bugyrait, Márai neve is eltűnt belőle. 
 
Az ügy akkor pattant ki, amikor a kassai Csemadok és az iskola szülői szövetsége petíciót indított a Márai név megőrzésére, mert az emberi és kisebbségi jogok megsértésének tartja, hogy a felettes szervek azt el akarják venni. A petíció elindítói azt állították, két napjuk van arra, hogy minél több aláírást összegyűjtsenek. Ezzel szemben csupán adminisztrációs ügyről van szó, egy kérvény kell benyújtani a minisztériumhoz.
 
 
A gondot az jelentette, hogy a gimnáziumot és az alapiskolát hivatalosan is összevonják a névváltoztatással, és ennek a ténynek a törvény szerint meg kell jelennie a névben (spojená škola). Kivételt azonban lehet kérni, és az iskola meg is kapja. Az iskolafenntartó Kassa megye is támogatja, hogy megmaradjon Márai Sándor neve az intézmény elnevezésében.
Az iskola még a nyáron kérvényezte a névváltoztatást. A névből törölni akarta a „magyar tanítási nyelvű” részt, a változtatás után a Márai Sándor Alapiskola és Gimnázium nevet viselte volna. Ilyen módosítást egyébként több iskola kérvényezett az utóbbi időben. A kérvényt Kassa megye, vagyis a fenntartó továbbította az oktatási minisztériumnak.
 
Kuzmányt „dobta a gép“
A kérvény elbírálásakor fedezte fel a tárca, hogy az iskola két külön intézményként, gimnáziumként és alapiskolaként van bejegyezve. Ezt követően az utca neve alapján automatikusan a Spojená škola Kuzmányho 5 Košice elnevezést javasolta. A hatályos törvény értelmében ugyanis két iskola – ebben az esetben az alapiskola és gimnázium – névváltoztatásakor a „spojená škola” elnevezést szabja meg a törvény. A jogszabály lehetővé teszi a történelmi név megőrzését, a fenntartónak mindössze kivételt kell kérnie. „Az iskolatanács tegnapi ülésén úgy határoztunk, hogy az iskola kérni fogja a kivételt. A Márai Sándor Gimnázium és Alapiskola nevet fogjuk kérni” – mondta lapunknak Hanesz Angelika, az iskolatanács tagja. 
 
A névváltoztatásról tegnap Kassa megye oktatásügyi bizottsága is tárgyalt. Štefan Kandráč, a megyei hivatal oktatásügyi osztályának vezetője közölte, hogy a megye is támogatja a kivétel megadását. Annál is inkább, mert nem újonnan összevont, hanem évek óta ilyen formában működő iskoláról van szó. 
 
Az általunk megszólított pedagógusok és iskolaigazgatók szerint a törvény nem egyértelmű a névváltoztatással kapcsolatban, ezért helyénvaló lenne az aktualizálása. Štefan Kandráč megerősítette, hogy a hivatal is javasolni fogja ezt.
 
Drága a névváltoztatás
 
Az ügyben Prékop Máriát, az oktatási minisztérium kisebbségi osztályának vezetőjét is megkerestük. Megerősítette, hogy a kivétel kérvényezésére van lehetőség. Ugyanakkor hozzátette, nagyon sok iskola megnevezése elavult, de a minisztérium két oknál fogva sem sürgeti a névváltoztatást: egyrészt ez a tárca számára is jelentős adminisztratív feladatot jelent, másrészt komoly kiadásokkal jár az iskola számára – új táblákra, bélyegzőre, fejléces dokumentumokra stb. van szükség. (ie)
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
bevásárlás k

Már a bevásárláson is igyekszünk spórolni

heger

Stabilizációs hozzájárulás az egészségügyi dolgozóknak

Karel Hirman

Energiaspórolásra buzdít az állam

abroncs

Hol kötelező a téli abroncs Európában?

Memorandumot írtak alá a V4-es parlamentek védelmi bizottságai

Memorandumot írtak alá a V4-es parlamentek védelmi bizottságai

f

KVÍZ: Ázsiai és afrikai országok fővárosait is ismered? Földrajzi zseni vagy?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.