Közélet

Mégsem nő az áram ára

Pozsony | Az Árszabályozási Hivatal – a kormány szigorú „felszólítására” – visszaállította a 2016-os energiaárakat – pontosabban a tavalyi szintre csökkentette az energiaszámlák fix költségeit. A módosítás elsősorban a nagyfogyasztóknak, például az önkormányzatoknak jelent könnyebbséget.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2017. január 26. 08:10

Tegnap is folytatódott a villanyáram árának emelkedése miatt kialakult botrány. A kormány meghallgatta Ján Holjenčíket, a papíron független Árszabályozási Hivatal elnökét, és „utasította”, hogy állítsa vissza a villanyenergia árát a 2016-os szintre. Robert Fico miniszterelnök tegnap megerősítette, hogy az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) még aznap új árszabályozási rendeletet ad ki, erre azonban lapzártánkig nem került sor. A hivatal szóvivője, Radoslav Igaz lapunk kérdésére csak annyit válaszolt, hogy „dolgoznak a határozaton”.

Robert Fico szerint azonban a hivatalnak olyan határozatot kell kiadnia, amellyel a 2016-os szintre csökkennek a fogyasztók villanyfogyasztással kapcsolatos költségei. A rendelkezés elsősorban a Besztercebánya megyében élőket és a közületi áramfogyasztókat – például az önkormányzatokat – érintené pozitívan. Egyes nagyobb fogyasztóknak ugyanis idén több tízezer euróval kellene többet fizetniük az áramért.

Valójában azonban nem az áram ára emelkedett az ÚRSO tavalyi döntése értelmében, hanem a fix rendszer-üzemeltetési díj. Ezt az összeget a fogyasztói főbiztosíték erőssége alapján számítják ki. Fülek város esetében például mintegy 800%-kal nőtt volna ez az illeték. „2016-ban 8820 eurós rendszer-üzemeltetési díjat fizettünk, idén, ha marad az év elején életbe lépett szabályozás, akkor 79 422 euróra emelkedne a díj összege. Ebben még nincs benne az áram ára” – magyarázta lapunknak Kerekes László, Fülek alpolgármestere. Ebben az összegben benne van az önkormányzat által fenntartott valamennyi intézmény, az iskolák, óvodák és a városi hivatal is.

A paradox ebben az, hogy maga az áram ára csökkent. „Versenypályázaton választottuk ki a beszállítót, így az áram olcsóbb lett, de ezt a fix költséget nem tudjuk befolyásolni” – magyarázta Kerekes. Ezt ugyanis az áramterjesztőnek, vagyis a Közép-szlovákiai Energetika (SSE-D) vállalatnak fizeti az áramszolgáltató, amely gyakorlatilag monopolhelyzetben van. A lakossági fogyasztókat az emelkedés kisebb mértékben érintette volna. Az SSE-D azonban állítja, hogy ő nem akar nyerészkedni a fogyasztókon. A fix rendszer-üzemeltetési díj olyan tételek fedezésére szolgál, mint a megújuló energiaforrásból származó vagy a hazai szénből előállított drágább áram megvásárlása. 

Új határozatot kér Fico az ÚRSO-tól

Várhatóan alacsonyabb lesz majd a havi villanyszámla annál, mint amit a januári számla mutat. A kormány tegnap meghallgatta az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) igazgatóját, Jozef Holjenčíket, Robert Fico miniszterelnök pedig bejelentette, hogy még estig új határozatot ad ki a hivatal.

Új határozatban, a tavalyi a tavalyi szinten kellene meghatároznia az ÚRSO-nak a villanyáram terjesztéséért fizetett fix havi díjat. Egyes közép-szlovákiai fogyasztóknak hatalmasat ugrott a villanyszámlája januárban, mivel az ÚRSO határozata értelmében megemelkedett az áram terjesztéséért fizetett rendszer-üzemeltetési díj. Ez elsősorban a közületi fogyasztókat és a vállalkozókat terheli nagyobb mértékben, de a lakossági fogyasztók is többet fizetnének. Számukra azonban csak később derül ki, hogy mennyit, mivel ők éves vagy féléves elszámolási rendszerben fizetnek az áramért.

A füleki önkormányzat több mint 70 ezer euróval fizetne többet 2017-ben az rendszer-üzemeltetési díjért, ami több mint 800 százalékos emelkedés, tavaly ugyanis kevesebb mint 9 ezer eurót fizettek. Emelkedne azonban a díj, és ezzel az áram teljes költsége a vállalkozóknak is, egy kisvállalkozó esetében éves szinten akár 1000–1500 euróval is. Azok lennének legrosszabb helyzetben, akik erős főbiztosítékkal rendelkeznek.

Tegnap lapzártánkig az ÚRSO még nem adta ki az új határozatot, meglepő lenne azonban, ha a Smer által a hivatal élére ültetett Jozef Holjenčík nem teljesítené Fico kérését. A hivatal ugyan független, a vezetőjét a kormány javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki. Holjenčík eddig általában a kormány igényeinek megfelelően vezette a hivatalt, az utóbbi években általában árcsökkenésről számolt be. Az ellenzék most egyrészt Holjenčík leváltását követeli, mert láthatóan Fico parancsának megfelelően lép, másrészt a kormányt bírálja, mert szerintük indokolatlanul emelkedett a rendszer-üzemeltetési díj. (lpj, TASR)

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
karácsonyi pénz

Már elkezdték a 13. járadék kifizetését

Párkány: hétfőtől működik a tesztelőállomás

Párkány: hétfőtől működik a tesztelőállomás

Gál Tamás

Adventi kalendárium: A mértéktelenség az emberiség veszte lehet

bíró k

Előzetes letartóztatásba kerül Jozef Rehák és Daniel Čech

Ursula von der Leyen
Frissítve

Brexit – Johnson és von der Leyen a tárgyalások folytatásáról állapodott meg

Igor Matovič

Matovič karácsonyról – két lehetőségünk van: tömeges tesztelés vagy a teljes lezárás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.