Közélet

Cvikovát felfüggesztették, Maruniakovát nem

Pozsony | Felfüggesztette kedden a Bírói Tanács Denisa Cviková bírót. Lenka Praženková, a tanács elnöke elmondta, a féléves felfüggesztés azonnal hatályba lép, és egy évre meghosszabbítható. A másik bíró, Zuzana Maruniaková ügyében a Bírói Tanács nem fogadta el Gál Gábor igazságügyi miniszter (Híd) javaslatát, mivel Maruniaková szülési szabadságon van.
ÚJ SZÓ ONLINE

2020. január 28. 14:40

Frissítve

Cviková nevét a Marián Kočnerrel folytatott kommunikációban emlegetik, Kočnert a Markíza-váltók meghamisításával és Ján Kuciak újságíró meggyilkolásának megrendelésével vádolják. Elena Berthotyová, a Bírói Tanács különbizottságának elnöke szerint Cviková nem adott kielégítő magyarázatot arra, miért emlegetik a nevét a kommunikációban. A bírónő azzal védekezett a bizottság előtt, hogy nem tehet arról, amit mások írnak róla. Berthotyová azonban rámutatott, hogy a kommunikáció olyan eseményekről szól, amelyek valóban megtörténtek.

A Threema-üzenetek szerint Cviková segített Maruniakovának egy olyan határozat kidolgozásában, amely Kočnernek kedvezett a 8 millió euró értékű a Markiza-váltókkal kapcsolatos perben. Cviková azt mondta, hogy a kollégáknak segíteni bevett gyakorlat, Berthotyová azonban megkérdőjelezte ezt a védekezést. Cviková nem tudott más hasonló példát felhozni.

Maruniaková ügyében nem hagyta jóvá Gál Gábor javaslatát a Bírói Tanács. A bírónő szülési szabadságon van, és az új jogszabály nem pontosítja a felfüggesztés körülményeit abban az esetben, ha a bíró éppen nem gyakorolja a hivatását.

Gál javaslata a Bírói Tanács több tagja, például Pavol Žilinčík szerint is jogi szempontból kifogásolható. A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség nem nyújtotta be a dokumentumot a minisztériumnak.

Berthotyová hozzátette, veszélyes lehet az új jogszabály, amely ilyen javaslatok előterjesztésére jogisítja fel a minisztert. Figyelmeztetett, hogy a szlovák igazságszolgáltatás nem tévedhet arra az útra, amelyen a lengyel vagy a magyar halad.

„Úgy véljük, hogy ez az intézmény objektív” – mondta Zuzana Drobová, az igazságügyi minisztérium szóvivője. Emlékeztetett arra, hogy a miniszter által elkövetett esetleges visszaélés esetén is a Bírói Tanács hozza meg a végső döntést.

Fegyelmi eljárás indítását javasolják Maruniaková és Cviková ellen

2020. január 28. 13:06

Fegyelmi eljárás indítását javasolják Maruniaková és Cviková ellen
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A Szlovák Posta Andrej Kiska képmásával készít bélyegeket

Kiska szerint a 13. nyugdíj kampányfogás

OTP Bank

Tudjuk, melyik bankhoz kerülhetnek az OTP ügyfelei

sport a tv-ben

Chelsea–Manchester United focimeccs a tévében

dac

Csak döntetlenezett a DAC a tavaszi nyitányon

Örülni tud olaszul is, bánkódni csak magyarul

Örülni tud olaszul is, bánkódni csak magyarul

L. Kiss Ibolya

„Könnyű ítélni a felületesnek, de mily nehéz, ki a szívet kutatja” – L. Kiss Ibolya élete és művei

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.