Megkezdődött a főtárgyalás Daniel Tupý meggyilkolása ügyében

Megkezdődött a főtárgyalás Daniel Tupý meggyilkolása ügyében

A Pozsony I. Városi Bíróságon szerdán megkezdődött a tárgyalás Daniel Tupý meggyilkolása ügyében. A vádlott, Adam Puškár vizsgálati fogságban várta a tárgyalás megkezdődését, emberölésben való bűnrészességgel vádolják. A vádalkut elutasította, kitart amellett, hogy ártatlan.

A tárgyaláson részt vettek az áldozat szülei és a testvére, valamint Roman Kvasnica, a jogi képviselőjük. A bíróság szerdán hallgatta meg a koronatanút, Vladimír M.-t.

A vádlott megtagadta a vallomástételt. Kvasnica elmondta, a bíróságnak figyelembe kell vennie ezt a tényt, amikor a vádlott vallomásának hitelességét megítéli. Az áldozat édesapja rámutatott, hogy már korábban is akadályozták a nyomozást.

Az áldozat szülei és Daniel Tupý testvére egyenként 250 ezer eurós kártérítést követelnek. „Az állami hatóságok 18 éve képtelenek megállapítani, hogy ki követte el a bűncselekményt. Ügyfeleim állandó stressznek vannak kitéve, sőt az ügy egy szakaszában magát az áldozatot, Daniel Tupýt is megpróbálták drogfüggőnek beállítani, aminek semmi köze a valósághoz” – magyarázta Kvasnica.

Adam Puškár védőügyvédje azt mondta, a vádirat törvénytelen és elhamarkodott. Szerinte a bizonyítékok semmiképpen sem támasztják alá, hogy a vádlott követte el a bűncselekményt, ezért ragaszkodik védence felmentéséhez. „Ezt a vádiratot elhibázottnak tartom” – hangsúlyozta Roman Benedikovič ügyvéd.

Vladimír M. tanú arról beszélt, hogy a gyilkosság idején egy szélsőjobboldali szimpatizánsokból álló csoporttal sétált a pozsonyi Tyrš rakparton (Tyršovo nábrežie). A bíróságon elmondta, hogy történt a bűncselekményt. A tanú szerda délutáni kihallgatása után 2024. január 8-ra napolták el a főtárgyalást, várhatóan négy tanút és egy szakértőt fognak meghallgatni.

Michaela Matušíková, a vádlott ügyvédje szerint a koronatanú tulajdonképpen nem emlékezett semmire. „Ha mégis, akkor az érdekes módon csupa olyan dolgokra, amelyek a vád számára előnyösek. És többé-kevésbé még ezekben a dolgokban is bizonytalan” – hangsúlyozta.

Kvasnica szerint a meggyilkolt férfi családját három dolog érdekli. „Az első az, hogy döntsenek Adam P. bűnösségéről, akit jogosan állítottak bíróság elé, és törvényesen emeltek vádat ellene. A második a tanú, aki ma tanúskodott, és, mint az előzetes eljárás során is, beismerte, hogy brutálisan megtámadta Daniel Tupýt, a harmadik pedig az a kérdés, hogy miért csak 18 év elteltével találkozunk itt” – mutatott rá. Idősebb Daniel Tupý szerint Vladimír M. tanú ellen vádat kellene emelni.

Az ügyész hozzátette, bűnpártolás formájában elkövetett emberölés bűntette miatt indult bűnvádi eljárás az ügyben. Eddig nem emeltek vádat senki ellen. „A tanúkat ki fogják hallgatni, és újabb szakértői vélemények készülnek” – közölte.

Daniel Tupýt 2005. november 4-én este gyilkolták meg a pozsonyi Tyrš rakparton, egy parkban, amikor késsel és boxerekkel felfegyverkezett csoport támadt rá egyetemistákra, többen megsérültek.

A bűncselekmény felzúdulást váltott ki, sokan elítélték az erőszakot és a neonáci megnyilvánulásokat. A rendőrség korábban az alvilági szálat is vizsgálta, öt ember ellen emeltek vádat, egyiküket, Richard H.-t 10-től 15 évig terjedő börtönbüntetés fenyegette. 2009 júniusában végül felmentette őket a Pozsony I. Járásbíróság.   

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?