Megkeserítenék a transzneműek életét

transznemű
Pozsony |

A parlament első olvasatban megszavazta a törvénymódosítási javaslatot, amelyben tiltanák a transznemű emberek személyi számának módosítási lehetőséget. 

Majdnem alkotmányos többséggel szavazta meg a parlament a születési számról szóló törvényt. A törvénymódosítási javaslatot Anna Záborská és Anna Andrejuvová (OľaNO) terjesztették be Jozef Lukáčcsal és Eva Hudecovával együtt (Sme rodina). 87 parlamenti képviselő szavazta meg, többek között Gyimesi György és Grendel Gábor (OĽaNO) magyar képviselők is. Csupán az SaS és a Demokraták képviselői nem szavazták meg. A Hlas képviselői, illetve Juraj Šeliga és Jana Žitňovská (Za ľudí) tartózkodtak.

Miről van szó?

A nők és a férfiak születési száma között eltérés van. A nők születési számában a születési hónaphoz hozzáadnak ötvenet. Tehát ha egy nő például márciusban született, akkor a születési számában az 53 szerepel. Mostanáig nem szabályozta törvény a szám megváltoztatásának körülményeit, így azok az emberek, akik tranzíción, tehát nemváltáson mentek át orvosi ajánlással a név módosítása mellett a születési szám módosítását is kérhették.

Senkinek semmit nem hoz, csupán a lakosság egy részét sérti meg. És az ilyesmire meg lehet találni az alkotmányos többséget. Nem értem ezt a megszállottságot, hogy olyanokat bántsanak, akiket sose láttak életükben, nem találkoztak velük és fogalmuk sincs róla, milyen emberek”

– mondta Jana Bittó Cigániková, az SaS képviselője. A párt képviselői szerint az elfogadott törvényjavaslat nagy valószínűséggel alkotmányellenes és szembe megy az Európai Unió által képviselt normákkal. Zuzana Čaputová államfőt felszólítják, hogy vétózza meg a törvényt. Ha ennek ellenére újra megszavaznák, az SaS kész az Alkotmánybíróságra adni a jogszabályt.

Ha hatályba lép a módosítási javaslat, akkor a születési szám megváltoztatása csak abban az esetben lesz törvényes, ha a születésnél tévesen állapították meg a nemet. Ráadásul a személyi igazolványon szereplő nemet sem lehetne módosítani.

Orbán-retorika?

Lucia Plaváková (Progresszív Szlovákia) úgy gondolja, a beterjesztők Orbán Viktortól vették az inspirációt, hiszen Magyarországon 2020-ban fogadták el a törvényt, amely biztosítja, hogy a hivatalos dokumentumokon a korábbi „nem” helyett a „születési nem” szerepeljen.

Mik a következmények?

Cigániková rámutatott, hogy ez a módosítás a névváltoztatást is érintené, hiszen a születési szám módosítása nélkül nem lenne lehetséges megváltoztatni a keresztnevet. Arra is felhívta a figyelmet, milyen lehet ezt transzneműként, vagy egy transznemű közeli hozzátartozójaként megélni. Elmondása szerint rengeteg bonyodalommal járnak már maguk az átalakító műtétek és orvosi kivizsgálások is. A nehézségeket egy édesapa példáján keresztül próbálta magyarázni, akinek kisfia született, majd az évek múlásával kiderült, nem ebben a nemben érzi magát önazonosnak.

„Képzeljék el, hogy az Önök gyerekéről van szó (...) aki átment egy csomó nehézségen, átalakító műtéten, ami olyannyira megterhelő lehet a kegyetlen társadalmunkban, hogy ezek után akár pszichológiai vagy pszichiátriai kezelésre szorulhat. Végre úgy néz ki és abban a testben van, amiben jól és természetesen érzi magát, (...) majd elmegy valamilyen hivatalos ügyben intézkedni és a hivatalnok értetlenül fog rá nézni, hogy hiszen Ön férfi volt? Akkor miért szerepel itt női születési szám? (...) Egy ilyen megjegyzés következtében akár újra összeeshet az ember pszichikája. (...) És kinek segít ez? Pár képviselőn kívül, akik magukat »kereszténynek« és »családpártinak« nevezik?”

– mondta Cigániková.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?