Mégis lesz felmérés a moratórium alatt

AKO-felmérés
Pozsony |

Egy közösségi kezdeményezés megkerüli a közvélemény-kutatások publikálását tiltó 14 napos moratóriumot, és közvetlenül a parlamenti választás előtt négy felmérést is közread.

A hatályban lévő jogszabályok szerint a parlamenti választás előtti 14 napban tilos a pártok támogatottságára vonatkozó közvélemény-kutatás eredményeinek nyilvánosságra hozása. A 14 napos moratóriumot bírálók szerint a rendelkezés információs egyenlőtlenséget hoz létre a választópolgárok és a politikusok között, hiszen felmérést készíteni a kérdéses időszak alatt sem tilos, csak az eredményeket nem lehet a sajtóban közölni. Jellemzően a politikai szubjektumok rendelnek ilyen felméréseket. 

Ezért a www.50dni.sk honlap létrehozói gyűjtést indítottak, amelynek az a célja, hogy közvetlenül a választás előtt készítsenek felméréseket.

„Semmilyen törvény nem tiltja, hogy közösen megrendeljünk egy ilyen felmérést” – olvasható a kezdeményezés honlapján. A weboldalon különböző összeggel, akár egy euróval is részt lehet venni a kezdeményezés finanszírozásában. Minden hozzájáruló megrendelőnek számít, így a felmérés elkészültekor a kezdeményezés indítói szétküldik a kutatás eredményét mindenkinek, aki akár csak egy euróval is hozzájárult.

Cikkünk írásakor már 32 140 euró gyűlt össze. Ebből a kezdeményezés indítói a Focus és az AKO intézettől két-két felmérést rendelnek. Az első kettőt február 13–18. között készítik és az eredményeket február 22-én küldik szét. A másik kettőt február 20–25. között készítik és 3 nappal a választás előtt, február 26-án küldik el a több ezer megrendelőnek. 

A Focus személyes, míg az AKO telefonos lekérdezéssel dolgozik. Mindkét intézet 1000 főt kérdez majd. Az összehangolt felméréseknek köszönhetően az így kapott friss adatok minden korábbinál pontosabbak lehetnek.

A vonatkozó törvény egyik értelmezése szerint ha az eredményeket magánszemély hozza nyilvánosságra, akkor ugyan törvénysértést követ el, de nem szabható ki rá büntetés. A 3 ezertől 100 ezer euróig terjedő pénzbírságot csak jogi személyekre szabhatja ki a belügyminisztérium.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?