Közélet

Meghalt Miroslav Kusý

Pozsony | A híres politológus egyetemi professzor 87 évet élt.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. február 13. 20:52

Miroslav Kusý - Somogyi Tibor felvétele

Miroslav Kusý professzor az 1960-as években a kommunista rendszer egyik ideológusaként még marxista filozófiát oktatott, a kommunista párt központi bizottságának tagja volt. A 70-es évektől kezdve a rendszer ellenségévé vált, 1977-ben az elsők között írta alá a Chartát, így hosszú éveken keresztül csak munkásként dolgozhatott. 1989-ben a "pozsonyi ötök" tagjaként több hónapra börtönbe zárták államellenes tevékenységért, ahonnét csak novemberben szabadult. 

Miroslav Kusý a VPN egyik alapító tagja volt 1989 novemberében, majd 1990-ben a Komensky Egyetem rektorává választották. Nevéhez fűződik az egyetem politológia tanszékének megalapítása, de alapító tagja volt több alapítványnak és nemzetközi szervezetnek egyaránt. Az ország egyik legismertebb és legelismertebb politológusa volt, aki az Új Szónak is hosszú éveken keresztül kommentálta az ország politikai eseményeit.  A kilencvenes évektől kezdve a szlovákiai magyar közösség egyik legnagyobb támogatója volt.

2018. január 19. 16:00

Kusý: A szlovákiai magyarság az önálló Szlovákia létrejötte után sem tévesztett utat
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Szenzáció: a magyarok legyőzték a vb-ezüstérmest

Elhunyt Keszegh István tanár

Emésztőgödörbe esett egy kisfiú, mentőhelikoptert kellett riasztani

Wales egy korai góllal legyőzte Szlovákiát

Megmentenék a liberális demokráciát az új politikai vállalkozások

Kikötött Norvégiában a bajba jutott Viking Sky luxushajó

Legfrissebb galériák
Olvasta már?