Közélet

Megalakult a Ján Kuciak Oknyomozó Központ, ami a korrupcióval fog foglalkozni

Pozsony | A 2018-as év végén megalakult a Ján Kuciak Oknyomozó Központ (ICJK), amely a szlovákiai és külföldi oknyomozó újságírók közös platformjaként fog működni. A polgári társulást különböző sajtóorgánumokhoz tartozó szlovákiai újságírók hozták létre. A működéshez szükséges anyagi eszközöket felajánlásokból, illetve támogatásokból akarják biztosítani. A honlapra kerülő tartalmakat nem teszik fizetőssé, és elutasítják a reklámokat is.
TASR

2019. január 8. 15:06

- TASR-felvétel

Az ICJK elindítását Pavla Holcová, a Cseh Oknyomozó Újságírói Központ munkatársa fogja felügyelni, aki Ján Kuciakkal közösen dolgozott az utolsó, befejezetlenül maradt témáján. Az ICJK Felügyelő Tanácsának Ján Kuciak testvére, Jozef is tagja lesz.

„Janko, a Panama Papers kutatása során sokszor mondta: milyen kár, hogy Szlovákiában nincs a Cseh Oknyomozó Újságírói Központhoz hasonló központ. Nagyon sok otthoni ügy átnyúlik a határokon, és ez főleg az adóparadicsomokat érinti. Ezért nagyon örülök, hogy az ICJK folytatni fogja Janko munkáját, és komoly, nemzetközi ügyeket fog felgöngyölíteni” – mondta Jozef Kuciak.

 

2018. december 29. 19:50

2018: az év, amikor megölték Kuciakot

Az igazgatótanács elnöke és a projekt szerkesztője Arpád Soltész lett, volt oknyomozó újságíró és a noviny.sk portál kommentátora. „Jano nevét a családdal való egyeztetés után kezdtük használni” - mondta Soltész a sajtótájékoztatón. A tanács további tagja Holcová, valamint Zuzana Petková, az Állítsuk meg a korrupciót alapítvány igazgatónője. Az ICJK szerkesztője Katarína Jánošíková, aki korábban az RTVS hírszerzésénél dolgozott, jelenleg pedig a Cez čiaru nevű oknyomozó műsor munkatársa.

Novemberben az ICJK szerződést írt alá az Organized Crime And Corruption Reporting Projecttel, amely négy kontinens több mint harminc országában fogja össze a korrupció és a nemzetközi szervezett bűnözés feltárására irányuló újságírói projekteket.

Az ICJK a saját ügyein is dolgozni fog, az eredményeket pedig a www.icjk.sk honlapon fogja nyilvánosságra hozni. Ezek ingyenesen hozzáférhetőek és szabadon terjeszthetőek lesznek. Az ICJK egyúttal szívesen együttműködik minden olyan szerkesztőséggel és újságíróval, aki betartja az újságírói hivatás etikai és szakmai feltételeit.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Menyhárt azt mondja, nehezebb volt visszalépni, mint elindulni

VIDEÓ: Feláldoztak öt tevét a sámánok, hogy még erősebb legyen Oroszország

Trnava–DAC derbi a tévében

Ráfáztak a fapadosok a csomagszabályra: több milliós bírságot kaptak

VIDEÓ: Lerombolták Escobar volt drogbáró házát, elég volt a narkótúrákból

Le kell bontani a szeredi hidat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?