Közélet

Matečná Macron mellé állt a brazil bojkottban

Pozsony | Szlovákia – legalábbis a földművelésügyi tárca szerint – készen áll arra, hogy blokkolja az Európai Unió és a Dél-amerikai Közös Piac országai között létrejött szabadkereskedelmi megállapodást, csatlakozva ezzel a francia elnök amazonasi esőerdők védelmével kapcsolatos felhívásához.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. augusztus 30. 14:05

Gabriela Matečná
Gabriela Matečná  - TASR-felvétel

A francia államfő, Emmanuel Macron pár napja burkoltan megfenyegette brazil kollégáját, Jair Bolsonarót, hogy amennyiben nem fékezik meg az Amazonas-medence esőerdőinek a pusztítását, Franciaország nem fogja aláírni azt a történelmi jelentőségű szabadkereskedelmi megállapodást, amely az Európai Unió és a Dél-amerikai Közös Piac, a Mercosur országai – Brazília, Argentína, Paraguay és Uruguay – között jött létre 2019 júliusában, 20 évnyi tárgyalássorozat után. Az EU ez utóbbinak köszönhetően elsősorban az ipari termékek – például a gépjárművek és a számítástechnikai cikkek – piacán szeretne nagyobb hozzáférést kapni, a dél-amerikaiak pedig a mezőgazdasági áruk, köztük a hús, a szója, a kávé és a feldolgozott termékek exportját kívánják Európa felé növelni. Az Európai Bizottság által tárgyalt megállapodást azonban még a 28 tagállamnak és az Európai Parlamentnek is meg kell erősítenie. Ha Macron komolyan veszi a fenyegetéseit, és megvétózza a megállapodást, az a Mercosur-tagországoknak – a hatályban maradó vámok miatt – milliárdos károkat okozna.

Szlovákia – legalábbis a földművelésügyi tárca szintjén – máris csatlakozott Macron kezdeményezéséhez. Gabriela Matečná földművelésügyi miniszter jelezte, felkészült arra, hogy az EU mezőgazdasági és halászati tanácsában blokkolja a szabadkereskedelmi egyezményt. „Nem tolerálhatjuk azt, ahogy Brazília az elmúlt időszakban az esőerdőivel bánik. Az Európai Uniónak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy változtasson a brazil hozzáálláson. Az egyik ilyen eszköz lehet a gazdasági nyomásgyakorlás. Le kellene állítanunk mindazon mezőgazdasági termékek és élelmiszerek behozatalát Brazíliából, amelyek előállítása során nem tartják be a szigorú európai környezetvédelmi szabályokat” – nyilatkozta Matečná. A tárcavezető szerint le kell számolni azzal a széles körben elterjedt gyakorlattal, hogy a brazil gazdák, marhapásztorok, szójatermesztők az Amazonas-medencében található esőerdők felégetésével hoznak létre művelhető területeket, ami miatt Brazíliában idén eddig már 84 százalékkal több erdőtűz lobbant lángra, mint tavaly.

A szlovák földművelésügyi tárca azonban azt is elismerte, hogy nem csupán az esőerdők védelme miatt nem tartja a legjobb ötletnek a szabadkereskedelmi egyezményt. „Brazíliában az elmúlt években rengeteg probléma volt az élelmiszerek minőségével. Ezek közül elég megemlíteni a brazil csirkehússal kapcsolatos, 2017-ben kirobbant botrányt, amikor romlott brazil hússal árasztották el az EU országait. És akkor még nem beszéltünk a tisztességtelen konkurenciáról, hiszen a dél-amerikai termelőkre jóval enyhébb környezetvédelmi és élelmiszerbiztonsági szabályok vonatkoznak, mint az uniós kollégáikra” – mondta Matečná.

Vladimír Machalík, a földművelésügyi tárca szóvivője emlékeztetett arra, hogy Matečná már 2016-ban is a Mercosur országaival megkötött szerződés ellen szavazott, és ennek az elfogadását az elkövetkező időszakban is blokkolni kívánja.

A szabadkereskedelmi egyezmény blokkolását a szakmai szervezetek is helyeslik. „Teljes mértékben egyetértünk a tárcavezető felvetésével” – mondta Jana Venhartová, a Szlovák Élelmiszeripari Kamara (PKS) igazgatója. Venhartová is attól tart, hogy a megállapodás következtében tisztességtelen verseny alakul ki, mert egészen más körülmények között lehet gazdálkodni Dél-Amerikában, ahol a helyi szabályok és a környezetvédelmi, élelmiszerbiztonsági, állategészségügyi és állatjóléti feltételek lényegesen enyhébbek, mint az európai tenyésztőkre és termelőkre vonatkozó előírások. A silányabb minőségű dél-amerikai élelmiszerekkel Venhartová szerint ráadásul elsősorban régiónk országait árasztják majd el, hiszen a nyugati uniós tagországokban jobban odafigyelnek a hazai termelőkre és a minőségre, míg például a szlovákiai fogyasztók számára továbbra is elsősorban az ár a meghatározó, márpedig ebben – épp a fent jelzettek miatt – a brazilok verhetetlenek. (mi, TASR, MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Gyászban Kolon és Gímes

Nyilvánosságra került a buszbaleset áldozatainak neve és életkora

Ideiglenesen átköltöztetik a dunaszerdahelyi idegenrendészet kirendeltségét

Anyagilag is segítik a buszbaleset áldozatainak hozzátartozóit

KFC: felemás volt az őszi szezon Komáromban

A pályaválasztást ne hagyjuk az utolsó pillanatra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!