Közélet

Másokon segíteni sosem késő

Pozsony | A karácsonyi ünnepek idején sokakban feltámad a jótékonykodási hajlam, ám nem mindenki jut el végül a konkrét tettekig. Az adakozásnak számos formája van. Még ha az utcán is adakozunk, akkor sem kell attól tartani, pénzünk rossz helyre kerül.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2015. december 23. 09:55

Az utcán történő adakozással és a rászorulókon segítő szervezeteken, egyházakon keresztül is segíthetünk. Nagyon egyszerű módja a jótékonykodásnak az SMS-en keresztül történő pénzküldés. A DMS nevű projekt gyűjti össze azokat a szervezeteket, amelyek az ajándék SMS-eket jótékony célra fordítják, a résztvevő szlovákiai egyesületeket, alapítványokat a Fórum donorov nevű szervezet honlapján találjuk meg. 
 
Korábban a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház a karácsonyi ünnepek előtt több alkalommal szervezett összegyházi gyűjtést, ilyen volt például a Nyilas Misi Karácsonya ajándékcsomag akció. Idén az egyház megújította, illetve fenntartja a Kárpátalja pénzbelimegsegítésére hirdetett gyűjtését. „A korábbi adományokból melegkonyhákat létesítettek és ezeket sikerült is fenntartani. Meleg ételt és élelmiszercsomagot osztanak a rászorulóknak Kárpátalján” – magyarázta Mikos Annamária, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Diakóniai Központja igazgató tanácsának tagja. Hozzátette, azok, akik szeretnének hozzájárulni az élelmiszerosztáshoz, illetvesegíteni a rászorulókat, egészen tavaszig megtehetik azt. Nincs más dolguk, mint eljuttatni adományaikat a református lelkészi hivatalokba. 

A Szlovák Katolikus Karitásznak idén 77 tonna tartós élelmiszert és drogériai terméket sikerült felhalmozni a rászorulók érdekében elindított élelmiszergyűjtő kampány keretén belül. A jótékonysági akció révén befolyt termékek összértéke eléri a 109 ezer eurót. Több helyi szervezet egész évben végez gyűjtést a rászorulók érdekében – a magyar társulások sok esetben a kárpátaljai magyarokmegsegítésének céljából dolgoznak –, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének oldalán (kcssz.hu) találhatjuk meg elérhetőségeiket. 

Az utcai kéregetőknek is adakozhatunk, ritkán fordul elő, hogy ez a pénz rossz kezekbe kerülne. A pozsonyi városi rendőrség sajtóosztályaszerintazelmúltévekbennemvolt példa arra, hogy egy bűnszervezet szlovák állampolgárokat tartson koldusként. Külföldi állampolgárokat, főleg romániai romákat viszont már tartottak Pozsonyban rabszolgasorsban bérkoldulás céljából. A rendőrség szerint a koldusmaffia inkább külföldön tevékenykedik. 
 
Igazán minimális fáradságba kerül az SMS-ben történő jótékonykodás, amelyet a Fórum donorov nevű szervezet működtet. Az SMS-t a 877-es számra kell küldeni, a DMS betűk után az adott szervezet kódját beírva, egy-egy ilyen SMS 2 euróba kerül. Ezen az úton jelenleg 32 szervezetet támogathatunk, köztük a Szlovák Katolikus Karitászt, a Človek v ohrozenít, a hajléktalanok lapját kiadó Nota benét, az Úsmev ako dar nevű, gyermekeken segítő szervezetet, a rákos betegeket segítő Svetielko pomocit és másokat.
 
A támogatható egyesületek és alapítványok listája a www.donorsforum.sk címen érhető el. A DMS projekt már nyolc éve működik Szlovákiában, a három mobilszolgáltató és a Fórum donorov együttműködésében. A projekt Csehországban indult, ahol 10 év alatt 15 millió DMS-t küldtek el, több mint 400 millió korona értékben.
 
Aki adakozik, általában szereti tudni, pénze valóban jó helyre kerül-e. A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház jótékonysági gyűjtése a Kárpátalján élők helyzetén próbál javítani, és saját bevallásuk szerint figyelik, hogy célba jut-e a támogatás. „A diakóniai központ mindent megtesz azért, hogy követni tudja a pénzadományok útját. Espereseinkkel rendszeresen ellátogatunk Kárpátaljára, és szúrópróbaszerűen elkísérjük az önkénteseket a rászorulókhoz. Több rászoruló csak azt az ételt fogyasztja, melyet kétnaponta a melegkonyháról kap. Nagyon súlyos élethelyzeteket láthattak és tapasztaltak minden egyes látogatás során” – mondta Mikos Annamária, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Diakóniai Központja igazgató tanácsának tagja, aki szerint a támogatás nagyon jó helyre kerül, ezért aki teheti nyújtson segítő kezet.
 
Sokunknak megfordult már a fejében, miután egy hajléktalannak vagy koldusnak adott pár eurót, hogy az vajon mire költi ezt a pénzt, s hogy nála marad-e egyáltalán. Bár csak kevesen tudatosítjuk, a bérkoldulás az emberkereskedelem leggyakoribb formái közé tartozik. Azt viszont, hogy az utcán kolduló hajléktalan vagy rokkant személy bűnbanda áldozata-e, s hogy rákényszerítették-e őt arra, hogy egész napját az utcán töltse, gyakran még a hatóságoknak is nehéz kideríteni. 

Szlovákiában főleg külföldi állampolgárokat tartottak eddig koldusként rabszolgaságban. 2012-ben például a fővárosi utcákon több roma kisgyermek vagy csecsemőket hordó roma nő koldult a járókelőktől heteken át. A városi rendőrség végül az idegenrendészettel együttműködve kiderítette, hogy a koldusokat a főváros mellett tartották fogva, gyakran étel és ital nélkül, délelőtt széthordták őket a városban, az összekoldult pénzt pedig este elkobozták tőlük. A hatóságok ugyan eljárást indítottak az ügyben, a banda képviselőit viszont nem sikerült letartóztatni, a koldusok pedig néhány héten belül eltűntek az utcákról.
 
Denisa Baloghová, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője lapunknak elmondta, a bérkoldulás áldozatait Szlovákiában rendszerint külföldre csalogatják. Ez volt annak a háromtagú bűnbandának is a praktikája, amelyet idén december elején számolt fel a rendőrség. A tettesek Rimaszombat környékéről csalogattak romákat Németországba, jól fizetett állást ígérve. Miután kiutaztak, elkobozták személyes okmányaikat s koldulásra kényszerítették őket. „Minden nap, reggeltől estig koldultak, az így beszerzett pénzt a tettesek hazárdjátékokra költötték el” – mondta Baloghová.
 
A nyomozás eddigi eredményei szerint az elkövetők több mint 250 ezer euróra tettek szert a bérkoldusok tevékenységének köszönhetően. A rendőrség a három személy ellen már eljárást indított, 10-től 12 évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti őket.
Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
koronavírus

Koronavírus: két új fertőzöttet találtak tegnap Szlovákiában

Boris Kollár

Ha Kollár nem kap bizalmat, a Sme rodina távozik a koalícióból

A RegioJet bővítené a Pozsony és Komárom közötti járatokat

RegioJet: leállhat a vonatforgalom a Komárom–Pozsony vonalon

koronavírus

Ez a COVID-19-vizsgálat leggyakoribb oka Szlovákiában

ddd

Nyolcvan éves Ringo Starr

f

Újra megnyílt a turisták előtt a füleki vár

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.